Problem ze zdalnym dostępem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
e-11
Początkujący użytkownik forum

Problem ze zdalnym dostępem

Post autor: e-11 »

Witam wszystkich. Od niedawna borykam się ze zdalnym dostępem do obiektu poprzez przeglądarkę www. udało mi się rozwiązać problemy z przekierowaniem portów, to urodził się znienacka następny problem. Nie wiem czy w dobrym dziale pytam jeśli nie to proszę o przeniesienie .
Do rzeczy
Mam na obiekcie modem Huawei e122 wpięty do routera Edimax 3g-6200 za routerem jest wpięty sterownik z własną stroną www na pokładzie . Dla jasności większość pisze o problemach dostępu do internetu a ja potrzebuje dostać się poprzez internet do sterownika który zarządza obiektem. Mój główny problem polega na tym że modem strasznie długo loguje się do sieci (modem ma stałe IP), jak już zaloguje się to też nie zawsze mogę się połączyć z panelem routera. Dzwonię do operatora T-Mobile twierdzą że oni modem widzą i wszystko jest ok!. Czy istnieje jakieś wymuszenie na modemie bardziej stabilnej pracy, zaznaczam ze modem znajduje się w jednym miejscu nie jest przenoszony z miejsca na miejsce. W trakcie jednej z rozmów panienka z 602900 powiedziała że modem przełącza się z systemu na system i należało by poszukać ustawień aby trzymał się jednego systemu UMTS. Niestety jestem jeszcze za zielony aby samemu sobie z tym poradzić dlatego proszę Was o pomoc. jeśli chaotycznie napisałem to proszę o pytania, tylko takie proste abym mógł odpowiedzieć :D . Nie wszystko mogę sprawdzić bo do obiektu ma 400km, ale od czasu do czasu udaje mi się połączyć z routerem i mogę jakieś ustawienia zmienić . Alem się rozpisał jak na pierwszego posta. ;)
Charper
Stały użytkownik forum

Re: Problem ze zdalnym dostępem

Post autor: Charper »

Tryb UMTS mozesz wymusic programem top netinfo dostepnym na forum.
e-11

Tak ale ten program używam gdy modem mam wpięty do komputera a w moim przypadku powtarzam jeszcze raz zestaw to Sterownik konkretnie WAGO jest wpięty do routera, router jest wpięty do modemu e122 i tyle. A ja łączę się z tym zestawem z zewnątrz od strony sieci wpisując w adresie IP modemu z numerem portu , który z kolei jest przekierowany na sterownik WAGO. Z tego sterownika pobieram różne informacje o obiekcie ewentualnie steruje urządzeniami i się rozłączam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

e-11 pisze:ale ten program używam gdy modem mam wpięty do komputera a w moim przypadku powtarzam jeszcze raz zestaw to Sterownik
Jeżeli zmienisz ustawienie modemu w komputerze to po podłączeniu do sterownika tak samo powinno zostać chyba że sterownik kasuje ustawienia w modemie (w co wątpię).
Nie pomagam na PW!
e-11

Dziękuję za zainteresowanie, myślałem że zostanę sam z tym problemem. Jest to mój pierwszy kontakt z tym zagadnieniem dlatego takie laickie pytania. Czy jest możliwość zdalnej zmiany tych ustawień w modemie, ponieważ do miejsca gdzie zainstalowany jest modem ma 400 km i czy ustawienia dotyczą tylko modemu czy można też coś poprawić w samym routerze. Mam IP modemu i mam IP routera z którym od czasu do czasu udaje się połączyć. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

e-11 pisze:Czy jest możliwość zdalnej zmiany tych ustawień w modemie
Musiałbyś wydać odpowiednią komendę AT od strony routera, obawiam się że zdalnie się nie da.
Nie pomagam na PW!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Na początek sprawdziłbym czy odpowiednich ustawień do wymuszenia trybu pracy w UMTS nie ma w konfiguracji routera skoro do niego modem jest podłączony.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

e-11 pisze: Nie wiem czy w dobrym dziale pytam jeśli nie to proszę o przeniesienie .
Zagadnienie jest na pograniczu kilku tematów - dlatego sami mamy dylemat. ;)
Ale myślę, że tu może zostać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
e-11

Czy ktoś zna dobrze konfiguracje routera Edimaxa 3g-6200. Pytałem na ich stronie ale chyba wakacje :cfaniak:
ODPOWIEDZ