DUŻY problem z modemem huawei e173 u-2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: DUŻY problem z modemem huawei e173 u-2

Post autor: Chris-Kr »

bigtaurus pisze:Wielkość transferu pobierania danych odczytuję ze statystyk w programie playa (wiem że te statystyki nie są zbyt dokładne ale transfer pobierania danych mama średnio na poziomie 1Mb/s).
Prękość transferu nie jest miarą mocy sygnału, a poza tym - z tego co się orientuję - w Playu transfer jest ograniczony do 1 Mb/s.
Czy instalując inny program np.Mobile Partner na komputerze i używając go do połączeń z internetem nadal będzie wszystko ok z naliczaniem opłat w moim abonamencie, tzn. czy w czasie używania innego oprogramowania nie będę miał naliczonej opłaty poza abonamentem za zużyty transfer?
Koszt połączenia nie zależy od użytego menadżera połączeń.
Ma ktoś link do Mobile Partner?
Tutaj masz ich pełny wybór: http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfiles&prodid=6&catid=2
Najnowszy z nich ma wersję 16.001.06.01.500.
Niezależnie od tego, możesz sobie ściągnąć program Top_NetInfo - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&postdays=0&postorder=asc&start=0
To jest menadżer połączeń o bardzo dużych możliwościach, zwłaszcza diagnostycznych, ale sądzę że powinieneś sobie z nim poradzić. Program nie wymaga instalacji, wystarczy archiwum rozpakować do odrębnego folderu (może być nawet na pulpicie lub pendrivie) i już można z niego korzystać.
Ważne, aby w danej chwili działał tylko jeden menadżer połączeń!
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Post autor: bigtaurus »

Masz rację że w Play jest ograniczenie transferu, z tą różnicą że wynosi ono 2Mb/s; ale u mnie o dziwo czasami był na poziomie ok.2,7Mb/s, dopóki modem się nie popsuł...
Właśnie ściągnąłem Mobile Partner, zainstalowałem i...
Modem pracuje prawie dobrze, odbierany sygnał gsm jest bardziej stabilny, komunikat błędu karty SIM już się nie pojawia, ale modem pracuje jakby WOOOLNIEJ, odbiera słabszy sygnał i jest niższy transfer. Sprawdziłem to podłączając wspominany wcześniej modem (mojego znajomego), który na tych samych sterownikach i i tym samym oprogramowaniu Mobile Partner działa szybciej i wykrywa mocniejszy sygnał a także transfer jest wyższy o jakieś 40%.
Na TopNetInfo jest podobnie.
Czyli to chyba wina nie tylko managera połączeń ale także oprogramowania "wewnętrznego" modemu?
Macie jeszcze jakieś pomysły, bo modem już prawie dobrze działa i chyba brakuje niewiele żeby przywrócić go do stanu pełnej używalności...?
Może wgrać do modemu nowy dashboard i firmware? Jeśli tak to jak to zrobić...?

AHA i jeszcze jedno. Po zainstalowaniu Mobile Partner i wejściu w opcje w miejscu gdzie powinno być do wyboru RAS lub NDIS miałem tylko te dwa "kółeczka" do zaznaczania którą opcję się wybiera bez "opisu" które jest do której opcji. W innych zakładkach było podobnie: brakowało jakichś "plakietek". Mobile Partner ściągnąłem z linku podanego przez CHRIS-KR. Czy te błędy mogły pojawić się przez mój popsuty modem? Czy może był konflikt z oprogramowaniem PLAYA, którego nie odinstalowałem ale jednocześnie dwóch programów nie używałem. Uruchomiony był tylko Mobile Partner albo tylko Play.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Modem pracuje prawie dobrze, odbierany sygnał gsm jest bardziej stabilny, komunikat błędu karty SIM już się nie pojawia, ale modem pracuje jakby WOOOLNIEJ, odbiera słabszy sygnał i jest niższy transfer. Sprawdziłem to podłączając wspominany wcześniej modem (mojego znajomego), który na tych samych sterownikach i i tym samym oprogramowaniu Mobile Partner działa szybciej i wykrywa mocniejszy sygnał a także transfer jest wyższy o jakieś 40%.
Teraz pora skorzystać z TNI.
Sprawdź, czy Twój modem oraz modem kolegi korzystają z tej samej stacji bazowej.
Jeśli tak, to w obu przypadkach numery LAC oraz CID powinny być identyczne.
Odczytaj oraz podaj tutaj moc sygnału dla obu modemów, rodzaj uzyskanego połączenia oraz prędkość uzyskaną przy ściąganiu plików ze strony noc.gts.pl.
Zwróć uwagę, że przy zmianie rodzaju (technologii) połączenia, moc sygnału także się zmienia.
Czyli to chyba wina nie tylko managera połączeń ale także oprogramowania "wewnętrznego" modemu?
Menadżer połączeń nie ma wpływu na prędkość transmisji, co najwyżej jego ustawienia i chyba tak było w Twoim przypadku.
AHA i jeszcze jedno. Po zainstalowaniu Mobile Partner i wejściu w opcje w miejscu gdzie powinno być do wyboru RAS lub NDIS miałem tylko te dwa "kółeczka" do zaznaczania którą opcję się wybiera bez "opisu" które jest do której opcji. W innych zakładkach było podobnie: brakowało jakichś "plakietek". Mobile Partner ściągnąłem z linku podanego przez CHRIS-KR. Czy te błędy mogły pojawić się przez mój popsuty modem?
To była jakaś nie do końca dopracowana wersja MP. Zmień język na angielski i powinno być OK. Na naszym forum dopracowano i znacznie rozszerzono możliwości oryginalnego MP - tutaj link: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=303248#303248
Może wgrać do modemu nowy dashboard i firmware? Jeśli tak to jak to zrobić...?
Link do dashboardu z tym samym MP co powyżej, znajdziesz tutaj:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=303335#303335
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Linki które są zamieszczone w postach do których podałeś odnośniki niestety padły:"file not found".
Ma ktoś dobre linki do sprawnie działającego Mobile Partnera i dashboardu do niego?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

http://chomikuj.pl/lesiolo - najnowsze i najbardziej wypasione wersje, ale ja ich jeszcze nie testowałem.
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Dzięki wszystkim za pomoc. Zainstalowałem nowy dashboard, mobile partnera i niestety musiałem jeszcze dodatkowo zainstalować nowy firmware i teraz modem po prostu śmiga jak nowiutkie ferrari :) Wszystko jest OK więc zamykam temat.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Zainstalowałem nowy dashboard, mobile partnera i niestety musiałem jeszcze dodatkowo zainstalować nowy firmware i teraz modem po prostu śmiga jak nowiutkie ferrari :)
A jaką wersję firmware'u zainstalowałeś i skąd ją wziąłeś?
Czyżby problem leżał w firmware?
Krzysztof
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

W innym temacie ktoś podał link do najnowszego softu - http://www.sendspace.com/file/la0pt8
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

kris_kjk, ale to są sterowniki, a nie firmware ;-)
bigtaurus
Użytkownik forum

Wina leżała w uszkodzonym dashboardzie i w firmwarze. Po "wymianie" pierwszego nastąpiła duża poprawa a po zmianie drugiego-100% funkcjonalności.
ODPOWIEDZ