czyja oferta najlepsza ???

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czesieq
Początkujący użytkownik forum

czyja oferta najlepsza ???

Post autor: czesieq »

:scratch:
Zastanawiam się która z ofert operatorów będzie dla mnie najlepsza. Mieszkam w Nowym Sączu (małopolska) i potrzebuję bezprzewodowej łączności z internetem. Modem chcę wpiąć do Toshiby L30-134 - w pracy wystarczy mi najprawdopodobniej sam EDGE i pakiet podstawowy (tu przewagę ma chyba iPlus z 1GB). Najważniejsza jest dla mnie bezproblemowa łączność i zasięg (często jeżdżę po małopolsce). W oddziałach operatorów u których byłem każdy zapewniał mnie że nie powinno być z tym problemów.....
:angryfire: Jaka sieć, jaki modem? W iPlusie mam do wyboru kartę PC Option Globetrotter EDGE lub Sony Ericsson GC89 EDGE/WLAN. W Orange SE GC89, a w Erze kartę Huawei E620. Nie wiem co wybrać, co najlepiej sprawdzi się w moim przypadku.
Nie znalazłem praktycznie żadnych opinii na temat blueconnect, iPlusa i Orange kogoś kto mieszka w moim regionie. Same mapki ze stron internetowych mające odzwierciedlić zasięg sieci niewiele pokzaują. Co wybrać?
pilne
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: czyja oferta najlepsza ???

Post autor: Fanta »

Na początek kup sim z kazdej z sieci (simdata, tak-tak, pop) [chyba że już jakieś masz to można wykorzystać], podłącz jakiś telefon z EDGE do PC jako modem i sprawdź która sieć się najlepiej sprawuje, to jedyne rozsądne i wiarygodne rozwiązanie...
Opis jak podłączyć i ustawić telefon masz TU i TU.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

@Fanta - nie każdy ma dostęp do telefonu z edge, najczęściej telefony posiadają gprs, a stestować sieć na tym jest ciężko...

Każdy operator ma jakieś tam plusy i minusy. Na początku przejrzyj ofertę modemową - tych z samym edge jest naprawdę duży wybór, więc masz się nad czym zastanawiać. Podaj jakieś swoje typy, to użytkownicy się na pewno wypowiedzą. Piszę tak, bo nie wiem ile chciałbyś przeznaczyć na sprzęt na początek.

Ja powiem co myślę o orange - bo z tej sieci mam neta. To tak: mieszkam pod BTSem (nadajnikiem) i sygnał jest git, szybkość na max. Jak jeździłem po śląsku, to już różnie - ale na ogół okay. Orange ma największy zasięg edge i dość dobrze rozbudowaną infrastrukturę - pod tym względem polecam. Schody zaczynają się po przekroczeniu limitu - zapomnij o ściąganiu.

Modem, z jakiego korzystam, jest uniwersalny - można podłączyć zarówno do laptopa jak i kompa (usb) - ED77. Jednak szczerze nie polecam kupowania go - 200 zeta wyrzucone w błoto... Zerwane połączenia, dziwne resety... Złom, jakich mało.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez de_stroy, łącznie zmieniany 1 raz.
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Kolego @de_stroy, a jeśli @czesieq ma dostęp do telefonu z EDGE, poprostu to jest najlepszy pomysł żeby przetestować sieci, a nawet jak nie ma to może sobie od kogoś pożyczyć, musimy sobie pomagać :D

Jeśli Ty się wypowiedziałeś o Orange, to ja się wypowiem o iPlusie (bo z niego <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font>).
No więc na początek chcę "powiedzieć" że według mapki na stronie iPlusa, mieszkam na pograniczu EDGE i GPRS, kilkanaście metrów dalej już go nie ma [EDGE-a] (wiem z praktyki). Lecz posiadam antenę kierunkową ATK 16,5 dBi (taką). Łapię nadajnik oddalony ode mnie o około 10 km, lecz transfery i połączenie mam wyjątkowo kożystne, można to zobaczyć tutaj. Podsumowując chcę "powiedzieć" że jestem zadowolony z tego co mam (wiadomo mogło by być lepiej :D ), ale trzeba lubić to co się ma :lol:. W limicie staram się wyrobić, ale jak przecholuję to spada do 5,5 KB/s -> 44 kb/s, wiadomo strony otwierają się wolno, ale jak się chce coś niedużego ściągnąć to na nockę i rano wszystko jest :)
Posiadam modem NetBox2, nie miałem z nim problemów, polecam wszystkim, w dodatku nie ma simlocka.

Teraz czekamy na wypowiedź z Ery :D
Ostatnio zmieniony 2007-05-09, 14:09 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
czesieq

z przetestowaniem edge'a przy użyciu tel. faktycznie mogę mieć problem - nie mam za bardzo możliwości.

Odnośnie sprzętu to powiem tak: nie mam wygórowanych wymagań, nie wymagam ani hsdpa ani dużych limitów ściągania danych. Zależy mi przede wszystkim aby to wszystko razem w miarę sprawnie funkcjonowało. Ściąganie plikow będę ograniczał jedynie do okazjonalnego ściągania dokumentów tekstowych. sądzę że te pół giga czy ewentualnie 1GB powinien wystarczyć.

Podając typy kart kierowałem się tym co przedstawiono mi w ofecie konkretnych sieci. Na razie ograniczam wydatki, gdyż potrzeby nie są duże - sprawdzałem oferty z abonamentem od 60 - 130zł i dostałem konkretne propozycje. Teraz staram się wybrać coś z tego. Nie wykluczam wcale możliwości zainwestowania większej kwoty, tyle tylko że się na tym specjalnie nie znam i szukam pomocy w doborze sprzętu i odpowiedniej oferty.

Niestety nie wiem w jakiej odległości od mojego miejsca zamieszkania znajduje się nadajnik ale wierzę że nie jest on daleko.
Dzięki za pomoc! Wszystko mi się przyda, każda wskazówka.
Ostatnio zmieniony 2007-03-29, 20:51 przez czesieq, łącznie zmieniany 1 raz.
pilne
czesieq

ja też patrzą na mapkę iPlusa z zasięgiem stwierdziłem że mnie nie łapie ( omija mnie najwyżej o 0,5km). W moim przypadku nie ma sensu kupować anteny - mam radiówkę w domu. Modemu potrzebuję w terenie. I największa bolączka to co i jak najlepiej "łapie" w w małopolsce i najblższej okolicy (EDGE)
pilne
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

fanta88 pisze:Teraz czekamy na wypowiedź z Ery :D
Ja przygodę ż Erą i BC zaczynałem właśnie z telefonem.Ale szybko się przesiadłem na modem bo wygodniej.
Z samej usługi jestem zadowolony.Biorąc takie rozwiązanie neta nie nastawiałem się na żadne jakieś wielkie pobieranie ale przyznam się że zdarzało mi się na noc zostawiać kompa i zasysać.Największy plik jaki pobrałem to był SP2(260 MB).Pobierało to sie jakieś 5-6 godzin ale efekt był zadowalający.
Aktualnie używam modemu GT MAX w miejscu gdzie nie mam zasięgu UMTS czy HSDPA ale kupiłem po okazyjnej cenie i przyda się na przyszłość.
Era również ma dobrze rozbudowaną sieć nadajników z EDGE .Wiadomo UMTS i HSDPA już w większych miastach ale na EDGE da się wytrzymać.Niestety tak jak napisał @de_stroy schody zaczynają sie po przekroczeniu limitu.Prędkość pobierania nie przekracza 2 Kb/s. :cry:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Na takie pytanie jest ciężko odpowiedzieć, bo zasięg jest zmienny dla każdej z sieci, a wzłaszcza jeśli Ty pytasz o więksy obszar... Faktem jest że Orange ma najlepiej rozbudowany zasięg EDGE. Popatrz może na mapkach tak dla większego opszaru.

Moja rada, używaj opcji Zmień. :D
czesieq

No cóż, będę musiał podjąć jakąś decyzję - Orange albo Era (z Plusem miałbym chyba trochę więcej problemów w związku z rozmieszczeniem nadajników w moim regionie). Napiszę co wybrałem i jak się sprawuje sprzęcik.

Dziękuję za pomoc!!!
pilne
robzen

Post autor: robzen »

jestem użytkownikiem BC w erze. Mam modem option icon globsurfer i antenę kierunkową 14 db. Modem po zainstalowaniu anteny pracuje w edg-u i wyciąga około 200 kbit/s, nadajnik w odległości 8 km. Mieszkam na wsi, gdzie tp. nie położyła nawet kabla więc jestem zadowolony. Przed BC testowałem iplus, ale chodził tylko na gprs.

W orange była taka sytuacja, że nadajnik z edgem widziałem za oknem, a modem wcale nie chciał zalogować się do sieci, a u kolegi nie było problemów. Może i orange ma najlepiej rozbudowaną sieć, ale lepiej najpierw wszystko dokładnie sprawdzić bo zostaniesz z umowa i internetem w marzeniach.
ODPOWIEDZ