[Nordisk] Przejście z Orange CDMA na Nordisk CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lechu1777
Obserwowany

[Nordisk] Przejście z Orange CDMA na Nordisk CDMA

Post autor: lechu1777 »

Witam,

aktualnie rodzice posiadają internet CDMA z Orange, 3GB/m, ale jest kiepski, na początku jeszcze działał dobrze, ale teraz rzadko kiedy prędkość przekracza 20kB/s, czasem późno wieczorem koło 23 idzie koło 70kB/s. Chciałem przejść na Nordisk gdzie jest 3,1Mbps i 10GB/m, napisałem formularz i odpisali, że można pod Rawą Mazowiecką założyć ich internet.
Problemy mam następujące:
1) Mam na dachu antene CDMA, której chciałem użyć, do nadajnika mam ok. 5km, a Nordisk z tego co wyczytałem daje sam modemik bez wyjścia antenowego, czy do modemów Nordiska da się wlutować bez problemu? Moja antena zakończona jest wtyczką taką jak do rutera Orange czyli FMA z tego co pamiętam
2) Nawet jeśli rozwiąże problem nr 1 to gdzie znajdę ruter WiF, do którego można wpiąć modem CDMA USB? W Orange było łatwo, bo ruter dali z 2 antenami CDMA i 2 antenami WiFi
3) Czy Nordisk jest bardzo zapchaną siecią? Pytanie do posiadaczy, bo z Orange jest tragedia :( Nie mówie o 3Mbps, ale czy chociaż stabilne 1Mbps?

Pozdrawiam
Michał
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [Nordisk] Przejście z Orange CDMA na Nordisk CDMA

Post autor: bdkacz »

Oj nie chce się szukać na forum nie chce,a temat apropo anteny to jest nawet na pierwszej stronie tego działu... http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29609

To samo tyczy się routera: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30467

A ad 3) to to zależy od regionu. Tak samo Orange CDMA nawet teraz na niektórych nadajnikach działa OK,baa jak Twoi rodzice zrezygnują i jeszcze paru sąsiadów przejdzie na Nordisk to znowu może Nordisk siąść,a Orange wrócić do dawnej świetności :) Teraz Plus też na infrastrukturze Nordiska zaczął sprzedawać swoją usługę CDMA (odpowiednik Freedom Pro Orange) i pewnie niedługo włączy też CDMA do normalnego iPlusa tak jak zrobił to Orange z Orange Free.
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 14:30 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lechu1777 pisze:Chciałem przejść na Nordisk gdzie jest 3,1Mbps i 10GB/m
Prędkość jest do 3.1Mbps.
lechu1777 pisze:do nadajnika mam ok. 5km
Powinno działać bez anteny zewnętrznej.
Nie pomagam na PW!
lechu1777
Obserwowany

Znalazłem ten ruter HAME i dzięki za link do instrukcji.

Prędkość jest do 3,1Mbps, a w praktyce? Bo widziałem wykresy na tym forum, które spokojnie 2,5Mbps pokazywały, na Orange maksymalnie wyciągnałem za czasów świetności 1,4Mbps, teraz jest np, 0,2Mbps, żart jakiś kiepski...

Antene chciałem podłączyć, bo po prostu ją posiadam na dachu już zamontowaną + ok.5 metrów kabla, po co ma się marnować :) Zwykły pigtail wyprowadzić by starczyło?

Ludzie raczej będą zakładać nie Nordisk, a neostradę, bo można od paru tygodni. Tylko kto się zgodzi na płacenie haraczu abonament + utrzymanie linii (30zł) to nie wiem. Chyba tylko Ci, którzy mają telefon stacjonarny. Ponad to antena Nordiska jest w mieście gdzie jest neostrada oraz sieci kablowe, więc popyt na Nordiska jest niewielki.

Poza tym Orange 6GB, a Nordisk 10GB też mi pasuje bardziej.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Policz sobie jeszcze przy ilu dokupionych GB koszt ADSLa i CDMA się równa :):) Skoro pakiet 2 GB kosztuje w Orange 20zł,a 1 GB 15 zł,a cena podstawowa to 49zł to już przy dokupieniu 3 GB jesteś "na zero" :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lechu1777 pisze: Tylko kto się zgodzi na płacenie haraczu abonament + utrzymanie linii (30zł) to nie wiem.
Każdy trzeźwo myślący ? :hyhy:
No chyba że się korzysta sporadycznie i nie wymaga ani wysokich przepływności ani limitów.
lechu1777
Obserwowany

bdkacz pisze:Policz sobie jeszcze przy ilu dokupionych GB koszt ADSLa i CDMA się równa :):) Skoro pakiet 2 GB kosztuje w Orange 20zł,a 1 GB 15 zł,a cena podstawowa to 49zł to już przy dokupieniu 3 GB jesteś "na zero" :)
Przy żadnych, mam 3GB i ani razu nie dokupiłem, więc +0zł.
Ale jak już mam liczyć to 49zł + 20zł + 15zł = 84zł, a internet w tp 100zł. Pomijam już fakt, że do wzięcia jakiejkolwiek promocji jesteś zmuszony do zaakceptowania e-faktury! Która np. dla mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. To tak wygląda wszystko pięknie "internet na kablach", gorzej jak przychodzi co do czego.
Każdy trzeźwo myślący ? :hyhy:
No chyba że się korzysta sporadycznie i nie wymaga ani wysokich przepływności ani limitów.
Trzeźwo myślący chce płacić 100zł za internet? I to prędkości pokroju 6/10Mbps, które są prędkościami wolnymi za tą kase? 10Mbps to koszt maksymalnie 40zł na dzień dzisiejszy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechu1777 pisze:10Mbps to koszt maksymalnie 40zł na dzień dzisiejszy.
No to znajdź sobie takiego dostawcę i problemu nie będzie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Po primo to ADSL w TP o prędkości jaką ma w ofercie (nie mówię realnie ile wyciąga) CDMA czyli 1 Mb/s to (przy umoie na 2 lata) 40,67+21,53 za zawieszenie telefonu (nie mylić z opłata za utrzymanie) =62,2. Więc nie porównuj mi tu Neo 6 czy 10 z CDMA. Bo chcąc mieć 6 Mb/s w CDMA (w idealnych warunkach) musiałbym wziąć 2 łącza (każde w teorii do 3,1 Mb/s) za 2*49 = 98zł,a 6,10 czy 20 Mb/s w Netii (po linii TP,promocja "No limits") to 59,9+21,53=81,43 czyli nie dość,że prawie 20zł taniej to jeszcze jak krótka linia to zamiast 6,2 nawet 20 Mb/s i to bez limitów:)
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 15:28 przez bdkacz, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bdkacz pisze:Bo chcąc mieć 6 Mb/s w CDMA musiałbym wziąć 2 łącza (każde w teorii do 3,1 Mb/s)
I to jeszcze w Nordisku na jednej częstotliwości nośnej jaką dysponuje ta sieć na potrzeby internetowe jest zupełnie nierealne, bo w idealnych warunkach transfer byłby nie *2 tylko /2.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

bdkacz pisze:i pewnie niedługo włączy też CDMA do normalnego iPlusa tak jak zrobił to Orange z Orange Free.
I ciekawe jak to się potoczy ;) czy tak szybko zejdzie na psy jak Orange? może i gdzieś indziej działa to dobrze-ale u mnie jest tragedia :( np.dziś podczas zakupów w Biedronce kupiłem grę Killing Floor-połasiłem się na cenę(10zł.) ale gdybym dobrze przeczytał na pudełku że gra wymaga Steam-to pewnie bym nie kupił :dobani: Po instalacji coś tam się dociąga-tak że ''jajko można znieść'' a przecież pobrałem dopiero 580MB z 6GB krew z nosa szybciej by pociekła jak ten net w tych godzinach :dobani: Dlatego też mam zamiar zmienić na Plusa tym bardziej że do BTS mam o połowę mniejszą odległość ,no i mam nadzieję że chociaż przez rok będzie to chodziło lepiej jak Orange-potem się zobaczy :cfaniak:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

bdkacz pisze:Więc nie porównuj mi tu Neo 6 czy 10 z CDMA.
Gdybym miał możliwość wzięcia Neo 6 Mb/s (PCM-ka mi to uniemożliwia) za 100 zł a CDMA za 50 zł, to bym wolał wziąć Neo, bo:
1. niski ping <40 ms
2. prędkość jest "raczej gwarantowana"
3. nie przejmuję się tym, że bliżej BTS-a jest 50 osób, które korzystają z CDMA i sprawiają, że mam prędkość 1 KB/s
4. prędkość z dnia na dzień mi się nie zmniejszy do masakrycznie niskiej, w razie problemów dzwonię do TP i problemy da się jakoś zaradzić
5. limity masz w nosie :)

Biorąc CDMA masz:
1. ping >70 ms
2. dziś masz 1 Mb/s, jutro 1 kb/s
3. w razie problemów dzwonisz do Orange, a oni Ci mówią, że dużo osób korzysta z CDMA i nic się nie da zrobić.
4. halo, limit? Za 29 dni zostanie Panu zdjęty "lejek", ewentualnie może Pan dokupić pakiet za 20 zł. :)

Więc jeśli wg Ciebie taniej=lepiej, to
chytry płaci 2 razy
bdkacz pisze:o chcąc mieć 6 Mb/s w CDMA (w idealnych warunkach) musiałbym wziąć 2 łącza (każde w teorii do 3,1 Mb/s)
Masz 3 kg cukierków, dasz je 2 dzieci, zrobi Ci się z tego 6 kg cukierków? Tak samo jest z internetem bezprzewodowym, im więcej ludzi "do gara", tym mniejsze racje dostają (a niektórzy w ogóle nie jedzą).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Ludzie raczej będą zakładać nie Nordisk, a neostradę, bo można od paru tygodni.
Jeżeli masz możliwości techniczne do usługi Neostrada 2+...Mb/s bierz neo, nie sposób nawet porównywać tych 2-techologii transmisji-ADSL>CDMA to zupełnie inne łącza, lepiej podzielić się neo 6Mb/s na 6-osób niż mieć CDMA do 3,1Mb/s i przy takim rozwiązaniu też wyjdzie tanio... :ok:
jareq
lechu1777
Obserwowany

Patryk pisze:
lechu1777 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
No to znajdź sobie takiego dostawcę i problemu nie będzie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mam takiego u siebie, u rodziców nie ma możliwości technicznych na 3/4 dostawców.
Po primo to ADSL w TP o prędkości jaką ma w ofercie (nie mówię realnie ile wyciąga) CDMA czyli 1 Mb/s to (przy umoie na 2 lata) 40,67+21,53 za zawieszenie telefonu (nie mylić z opłata za utrzymanie) =62,2. Więc nie porównuj mi tu Neo 6 czy 10 z CDMA. Bo chcąc mieć 6 Mb/s w CDMA (w idealnych warunkach) musiałbym wziąć 2 łącza (każde w teorii do 3,1 Mb/s) za 2*49 = 98zł,a 6,10 czy 20 Mb/s w Netii (po linii TP,promocja "No limits") to 59,9+21,53=81,43 czyli nie dość,że prawie 20zł taniej to jeszcze jak krótka linia to zamiast 6,2 nawet 20 Mb/s i to bez limitów:)
Nie zważam na limity, rodzice nie są w stanie 10GB wykorzystać ani 6 Mbps.
Jakie CDMA 1Mbps?! Chyba razy trzy. To nawet leciwy Orange latał po 1,5Mbps od święta.
Brać 1Mbps to bezsens, totalnie się nie kalkuluje, prędkości 2Mbps czy 6Mbps są 5-10zł droższe, a od 1Mbps nawet CDMA jest zdecydowanie szybsze. Więc coś Ty tu popisał?
Wszystko pięknie jak piszesz 20Mbps, 100Mbps, 150, ale PO CO i za jaką kasę?
Nie każdy potrzebuje internetu do:
1. grania online i pingów <20
2. ściągnięcia filmu w 2minuty, bo 30min to za długo
3. oglądania filmów HD 1080i w streamingu

Jedyna rzecz jakiej oczekuje to, że internet w ciągu dnia będzie trzymał chociaż 1Mbps, żeby można pogadać na skype, otworzyć jakaś muzyke, film youtubeowy w streamie, włączyć 2-3 stronki jednocześnie.
I ciekawe jak to się potoczy ;) czy tak szybko zejdzie na psy jak Orange? może i gdzieś indziej działa to dobrze-ale u mnie jest tragedia :( np.dziś podczas zakupów w Biedronce kupiłem grę Killing Floor-połasiłem się na cenę(10zł.) ale gdybym dobrze przeczytał na pudełku że gra wymaga Steam-to pewnie bym nie kupił :dobani: Po instalacji coś tam się dociąga-tak że ''jajko można znieść'' a przecież pobrałem dopiero 580MB z 6GB krew z nosa szybciej by pociekła jak ten net w tych godzinach :dobani: Dlatego też mam zamiar zmienić na Plusa tym bardziej że do BTS mam o połowę mniejszą odległość ,no i mam nadzieję że chociaż przez rok będzie to chodziło lepiej jak Orange-potem się zobaczy :cfaniak:
Pierwsze testy Nordiska dzisiaj za mną, prędkość 2Mbps stabilne, ale nie szukałem extra zasięgu, modem w pokoju na przedłużonym kabelku USB (dają taki w zestawie modemem). Pingi 50-80.

Gdybym miał możliwość wzięcia Neo 6 Mb/s (PCM-ka mi to uniemożliwia) za 100 zł a CDMA za 50 zł, to bym wolał wziąć Neo, bo:
1. niski ping <40 ms
2. prędkość jest "raczej gwarantowana"
3. nie przejmuję się tym, że bliżej BTS-a jest 50 osób, które korzystają z CDMA i sprawiają, że mam prędkość 1 KB/s
4. prędkość z dnia na dzień mi się nie zmniejszy do masakrycznie niskiej, w razie problemów dzwonię do TP i problemy da się jakoś zaradzić
5. limity masz w nosie :)
1. Dla rodziców zbędne, serio. Ja rozumiem jak ktoś łoi w CS'a itp :) Sam grałem :P
2. Nie jest gwarantowana i nigdy nie będzie
4. Tego się boje właśnie, bo kiedyś ORange chodziło znośnie aczkolwiek nigdy to nie było 2Mbps jak w przypadku Nordiska, dopiero na antenie na dachu dało rade wyciągnąć 1,5Mbps
Masz 3 kg cukierków, dasz je 2 dzieci, zrobi Ci się z tego 6 kg cukierków? Tak samo jest z internetem bezprzewodowym, im więcej ludzi "do gara", tym mniejsze racje dostają (a niektórzy w ogóle nie jedzą).
Myślisz, że jest wielki popyt na CDMA pod miastem gdzie jest możliwość założenia neostrady, a sam nadajnik jest w mieście gdzie są sieci kablowe, adsl, wifi itp.? Myslę, że mało kto słyszał tam o czymś takim jak Nordisk, a problem miałby z odróżnieniem CDMA od 3G.
Jeżeli masz możliwości techniczne do usługi Neostrada 2+...Mb/s bierz neo, nie sposób nawet porównywać tych 2-techologii transmisji-ADSL>CDMA to zupełnie inne łącza, lepiej podzielić się neo 6Mb/s na 6-osób niż mieć CDMA do 3,1Mb/s i przy takim rozwiązaniu też wyjdzie tanio... :ok:
Chętnie, ale nie za taką kase :/ To się mija z celem. Ja ten net będę miał na góra 3 osoby, przeważnie 1-2 korzystające w innych porach.

Jak jest z tym zawieszeniem telefonu? Biore telefon z internetem w pakiecie (coś tam pewnie taniej wyjdzie za pakiet?) i zawieszam telefon na czas trwania umowy? Płace 21zł brutto? Właściwie 21 brutto, 29 brutto za najniższy abonament... co to za różnica w praktyce. Chyba mam apatie skrajną do TP i kojarzy mi się z shitem nad shity.
Ostatnio zmieniony 2011-08-18, 17:06 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze:że jest wielki popyt na CDMA pod miastem gdzie jest możliwość założenia neostrady
Był w mieście bo było 2 zł taniej niż neostrada.
Nie pomagam na PW!
lechu1777
Obserwowany

Wycięto fragment z wycieczką osobistą!!

Do tematu:
czy istnieją konektory UF.L -> RP-SMA(ż)? Moja antena CDMA jest zakończona bolcem tj. męską końcówką, więc potrzeba mi wyprowadzić z modemu końcówkę RP-SMA żeńską, czy takie istnieją? Na allegro przejrzałem same z bolcem, a jak pisze żeńska to i tak na zdjęciu jest męska czego komentować nie będę.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-18, 16:31 ]
Teksty obrażające innych nie są tu tolerowane!
Ostatnio zmieniony 2011-08-18, 15:30 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze:Moja antena CDMA jest zakończona bolcem tj. męską końcówką
Pokaż zdjęcie tej końcówki.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lechu1777 pisze:czy istnieją konektory UF.L -> RP-SMA(ż)
Istnieją. Zamawiasz u konkretnego sprzedawcy a on zrobi to pod twoje żądania. Oczywiście musisz uzgodnić gdzie i jakie złącze ma być.

Kiedyś zamawiałem na Allegro właśnie końcówkę UF.L z wyjściem na FME i taką dostałem bez problemów.
lechu1777
Obserwowany

Panu wojteksowi za pomoc podziękuje, widać moderatorzy wykazują się solidarnością ponad wszystko. Nie podoba mi się ustrój totalitarny i cenzura.
Istnieją. Zamawiasz u konkretnego sprzedawcy a on zrobi to pod twoje żądania. Oczywiście musisz uzgodnić gdzie i jakie złącze ma być.

Kiedyś zamawiałem na Allegro właśnie końcówkę UF.L z wyjściem na FME i taką dostałem bez problemów.
Cholerka, ale w mojej dziupli 20 tysięcznej będzie ciężko z takim sklepem :/

A jeszcze jedna sprawa: czy w środku tego modemu przylutować się mam kabelkiem czy niezbędne jest złącze UF.L? Może to być po prostu kabelek antenowy z jednej strony bez końcówki (tą wlutuje do płytki drukowanej modemu), a z drugiej sobie wyprowadzić co mi potrzebne do wpięcia anteny?

I drugie pytanie czy jak wlutuje po prostu antene bez wyprowadzania pigtaila do modemu to też będzie hulać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze: Nie podoba mi się ustrój totalitarny i cenzura.
Jeżeli myślisz że w innym ustroju można obrażać innych to idź na forum gdzie panuje całkowita wolność wypowiedzi.

Zaakceptowałeś Regulamin rejestrując się na Forum więc się do niego stosuj.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ