Dobór sprzętu: modem, antena, router oraz wybór nadajnika

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BLANTek
Początkujący użytkownik forum

Dobór sprzętu: modem, antena, router oraz wybór nadajnika

Post autor: BLANTek »

Witam wszystkich,
Jestem początkujący (witam całe forum w tym momencie) i brak mi podstawowej wiedzy, za co z góry przepraszam.

Mam dom we wsi Czatachowa widocznej na środku mapy: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.64976 ... 47266/z/13
Jako użytkownik Orange jedyny zasięg jaki łapię to z Niegowy (wg strony 5,5km, GSM900, 0-3 kreski na 5), łapię też Plusa prawdopodobnie z Suliszowic (niecałe 3km, i tu zdziwienie: wg strony są zdublowane nadajniki GSM900?, nie wiem ile kresek). Zasięgu z Żarek nie doznałem, wina ukształtowania terenu zapewne.

Otrzymałem zadanie zainstalowania bezprzewodowego internetu. Doradźcie mi którą sieć wybrać i jaki sprzęt wybrać. Jak najtaniej rzecz jasna:)
Widziałem, że są routery wifi z obsługą 3G, jednak nie rozumiem, czy mają one slot na SIM i czy da się do nich podłączyć dodatkową antenę. Bo z zasięgiem tu będzie duży problem. Żeby zadzwonić muszę oddalić się od domu na jakies 20 metrów tam telefon łapie nawet 3 kreski. W domu z rzadka 1 na 5.

Podsumowując potrzebuję rad w kwestii:
  • * wybór operatora ze względu na możliwe osiągi (nie cennik)
    * wybór modemu lub/i routera wifi
    * wybór anteny dla nadajnika
    * może o czymś zapomniałem?
Pozdrawiam i dziekuje z góry za wszystkie odpowiedzi
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dobór sprzętu: modem, antena, router oraz wybór nadajnika

Post autor: Markadiusz »

Wiem niewiele więcej od Ciebie, ale się nudzę i spróbuję pomyśleć, poczytać i jakoś pomóc. :D
Na początek: patrząc na mapę PLAYa i btsearch widzę, że powinieneś mieć zasięg UMTS 900 PLAY. Jeżeli masz telefon z obsługą 3G, to idź do miejsca w którym mógłbyś przywiesić antenę zewnętrzną do modemu (np. strych) i wyszukaj dostępne sieci (tryb tylko 3G). Napisz, co znalazłeś. O ile dobrze mi wiadomo, to w salonie PLAY można też dostać starter do sprawdzenia zasięgu, jakości sieci. Radziłbym korzystać z 3G (u Ciebie chyba tylko PLAY) niż 2G jakiejkolwiek sieci, bo różnica szybkości jest znaczna, pingi też, choć nie wiem, czy dałbyś radę np. grać w jakąś grę przez taki net. Na pewno też net mobilny nie nadaje się do pobierania zbyt wielu rzeczy, chyba, że abonament z dużym pakietem.
Co do routerów, dobry powinien być np. ten. Do routera przez port USB podłączasz kompatybilny modem, konfigurujesz połączenie i jazda. Są też (chyba) takie, do których po prostu wkładasz kartę SIM z pominięciem zewn. modemu.
Będziesz musiał kupić modem z wejściem na antenę zewnętrzną, antenę zewnętrzną i router i to wszystko umieścić w miejscu, gdzie masz najlepszy zasięg, a z internetu korzystać przez WiFi (nadawanie z routera). Co do sprzętu, to ja polecam Ci skorzystać z promocji PLAYa i kupić zestaw: modem Huawei E173u-2 i kartę do neta za łącznie 129zł. Antena, jaka tutaj by się przydała to kierunkowa ATK 20 taka, jak tu ze względu na to, że znajdziesz zasięg raczej tylko UMTS 900 PLAY, a ta antena podobno bardzo dobrze zbiera sygnał. Cudów jednak nie oczekuj, 7/5 Mbps to chyba nie osiągniesz. ;) Ja u siebie na sygnale -89 dBm (bez anteny) mam: 1,35/0,69 Mbps i pingi 47-86 ms.
BLANTek

Widzę, że jestes zwolennikiem Play ;)
Faktycznie, W tej samej stacji (a wiec jest nadzieja na zasieg) znajduje sie nadajnik Playa oznaczony tajemnicznym napisem E-GSM900 - to znaczy 3G?

Co do routera, to zalezaloby mi na pominieciu elementu modemu USB bo to dodatkowy zbedny koszt. Jednak warunkiem byłoby oprocz gniazda SIM gniazdo anteny zewnetrznej do odbioru GSM.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

BLANTek pisze:Widzę, że jestes zwolennikiem Play ;)
Można by tak powiedzieć. Jako jedyni u mnie sieją 3G i mają dobrą, uniwersalną ofertę. Poleciłem Ci PLAY ze względu na zasięg 3G, bo można na alledrogo kupić karty Orange free na kartę 6GB na 5 miesięcy za ~35zł (znacznie taniej niż PLAY, jednak jest kompresja - niska jakość zdjęć bez odświeżenia strony), jednak połączenie będzie wolniejsze ze względu na to, że 2G to nie 3G. Ale: 3G to UMTS (900 lub 2100 MHz), nie E-GSM. Musisz przeczytać, czym to drugie dokładnie jest (mi się nie chce :rotfl: ), ja myślę, że to zwykły GSM tylko z lekko większą pojemnością/siłą nadawania. Ale to tak sobie tylko myślę.
Routera poszukaj, jednak ceny mogą być znacznie wyższe. Samemu jednak nie sprawdzałem, więc mogę się mylić. Jak we wszystkim, z resztą. ;)
EDIT: Przykładowe routery z antenami ze stron opów: Huawei B260A, ZTE MF612, Huawei B970b, ZTE MF60.
BLANTek

Czy może ktoś potwierdzić, ze w moich warunkach (link do mapy w pierwszym poscie) jedyna dobra antena to panel na 900MHz?

Lepiej wziac cos uniwersalnego 900-2100 z mysla o rozbudowie infrastruktury operatora czy decydowac sie na okreslona czestotliwosc?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Lepiej wziac cos uniwersalnego 900-2100
Jak jest coś do wszystkiego-tzn że jest do niczego, nie ma takiej dobrej anteny na 2 pasma. :dobani: Co do routera to TP-Link MR-3220 lub 3420 :)
jareq
BLANTek

OK. Dzieki.
Jeśli chodzi o wybór modemu to czy jest coś o czym powinienem wiedzieć czy brać pierwszy lepszy posiadający gniazdo antenowe?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BLANTek pisze: Jeśli chodzi o wybór modemu to czy jest coś o czym powinienem wiedzieć czy brać pierwszy lepszy posiadający gniazdo antenowe?
Moim zdaniem to warto wziąć Sierrę 307 na USB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
wallygraf

Post autor: wallygraf »

Chciałbym się podłączyć do tematu.
Korzystam z nadajnika
Play » E-GSM900 (PUC0401) UMTS2100 (PUC0401)
Jastrzębia Góra, Kuracyjna 3
GPS: 54.827500,18.318889.
do którego mam w linii prostej 1,4km i las po drodze.
Kupiłem polecany modem Sierra 307USB - sygnał mam na poziomie -99dBm do -103dBm (modem za oknem schodzi do -89dBm) Chodzi o to że pingi są na poziomie 500ms, prędkość zaś dochodzi do 2 Mb/s. Dziś podłączyłem inny komputer o podobnej konfiguracji i zdziwienie pingi ma 70ms i predkość też 2Mb/s. Co może być z moim komputerem?
Proszę o wyrozumiałość bo odkąd kupiłem Play on line (03.08.2011) czytam to forum i za waszymi radami zmienilem modem z Huweia na Sierrę i nic.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf być może komputer nasz zasyfiony? Przydałoby się może odświeżyć system operacyjny.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Być może też na Twoim komputerze jest jakiś program lub nawet wirus który wykonuje nieautoryzowane połączenia.

Najprościej będzie, jak na obu komputerach to sprawdzisz:

Kod: Zaznacz cały

Start -> Uruchom -> cmd -> netstat
Porównaj ilość połączeń.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
wallygraf

Nie mam w tej chwili tego drugiego komputera.
Ale na chwilę obecną tak to wygląda, czy to dużo połączeń?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

w7 + antywirusy typu Norton/panda potrafią skutecznie zakrztusić połączenie przy niezbyt mocnym sprzęcie, wiec jeśli takowe posiadasz powyłączaj wszystko co używa internetu (ewentualnie pozabijaj poprzez menadżer zadań) bądź go blokuje i filtruje jak firewall z nortona/pandy(najlepiej całkiem wyłączyć do testu)i wtedy przetestuj

te dwa antywirusy skutecznie ograniczyly mi łącze o 50% i przesiadłem sie na xp i używam Kasperskiego

Innego pomysłu nie mam co moze tak ograniczac
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf pisze: Ale na chwilę obecną tak to wygląda, czy to dużo połączeń?
Moim zdaniem nie ma tam za dużo połączeń.

Dlatego może sprawdź to co kolega atento pisze, bo to ma sens :ok:
wallygraf

Tak wyszło jak zakończyłem procesy te które się dało...

http://www.speedtest.net/result/1448551120.png

Antywirusa używam Eset Smart Security, a komp chyba nie taki zły bo to laptop Hp Pavilion z dwurdzeniowym procesorem i 2GB ramu.

Ale dzięki za rady muszę powalczyć żeby zejść poniżej 100ms.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf pisze:Tak wyszło jak zakończyłem procesy te które się dało...
Czyli ewidentnie coś zatyka Ci połączenie.
wallygraf pisze: Ale dzięki za rady muszę powalczyć żeby zejść poniżej 100ms.
W jakiej technologii modem się łączy? Na HSDPA to raczej nie jest możliwe.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Zobacz tak czy to antywirus- robisz speedtesta (patrz na strone www jak sie zachowuje ten test) mozesz nawet ze dwa trzy razy pochodź po innych stronach chwilkę i następnie wyłączasz antywirusa z firewallem i robisz ponownie test i zaglądasz na www czyli tego speedtesta i te inne strony www, oznaką ze jest winny będzie inne zachowanie sie owego miernika(wolniej startuje i rwie transfer tam jest linia) oraz inny komfort przeglądania www czyli po prostu czujesz mulenie gdy jest włączony.

i możesz zrobić ping z konsoli z włączonym i z wyłączonym antywirusem

Ten speedtest co podałeś wygląda ok czasami w play tak jest

Zapewne silnik tych firewalli jest podobny w tych antywirusach ja tylko dwa przetestowałem i pisałem z pomocą techniczna Norton-a oraz pandy nawet robiłem im jakaś diagnostykę specjalnym programem i nic nie wymyślili dopiero całkowite usuniecie naprawiło problem a sprzet to mam E8400 4GB ram i raid0 z 3 dyskow do tego był oryginalny W7 64bit i nawet świeżo zainstalowany
wallygraf

Już zgłupiałem i nie wiem, ale tak wygląda to na sierra...

Właśnie spróbowałem na laptopie (toshiba z E5800 i 3GB ram) sąsiada i poszło 73ms.
Ale on ma tylko Avast! ...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf pisze: Ale on ma tylko Avast! ...
No to jak dla mnie wskazuje to na antywirus.
wallygraf

Już mam tak jak chciałem:
http://www.speedtest.net/result/1454751461.png

Musiałem zrobić "formata" bo zmiana antywira nie dała zajść poniżej 100ms.

Teraz mam świeżą instalkę win7 64bit i Avast6.

Na innych stronach czasem schodzi poniżej 70ms, myślę że lepiej się nie da...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf pisze: Na innych stronach czasem schodzi poniżej 70ms, myślę że lepiej się nie da...
Prawdziwy ping poznasz za pomocą polecenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
wallygraf

trochę zabawy z antywirusem i taki oto wynik w mieszkaniu przy sygnale -99dBm...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-02, 22:29 ]
Kasuję zbędny załącznik.
Wyniki PING podajemy tekstowo
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-02, 21:28 przez wallygraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wallygraf pisze:trochę zabawy z antywirusem i taki oto wynik w mieszkaniu przy sygnale -99dBm...
A co dokładnie zrobiłeś?
ODPOWIEDZ