Bluconnect-zawieszanie w nocy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Bluconnect-zawieszanie w nocy.
Witam,
Używam Bluconnecta często w nocy ( laptop jest włączony, program pobiera dane do aktualizacji przez 2-3 godzinki w nocy). Ja oczywiście śpię. Kiedy rano wstaję, Bluconnect jest rozłączony lub zawiesza się. Zainstalowałem program do automatycznego wznawiania połączeń i działa ok pod tym względem, że po zerwaniu połączenia nawiązuje nowe. Natomiast problem polega na tym, że, gdy rano połączenie jest aktywne, program przywracający wskazuje, że łącze działa i jest połączenie, ale transfer danych wynosi 0. Po uruchomieniu przeglądarki okazuje się, że faktycznie połączenie jest, ale nie można otworzyć żadnej strony. Pomaga dopiero restart kompa. Jest to dla mnie ważne, gdyż używamy programów, które pobierają dane w nocy. W tym momencie nie mogę tego robić. Jakiś czas temu było ok, ale od dłuższego czasu problem występuje.
PS. Generalnie zauważyłem, że wiesza się, gdy akurat danych nie pobiera-stoi bezczynnie, ale gdy już chce pobrać, to nie może danych ściągać, choć wskazuje, że połączenie jest aktywne.
Używam Bluconnecta często w nocy ( laptop jest włączony, program pobiera dane do aktualizacji przez 2-3 godzinki w nocy). Ja oczywiście śpię. Kiedy rano wstaję, Bluconnect jest rozłączony lub zawiesza się. Zainstalowałem program do automatycznego wznawiania połączeń i działa ok pod tym względem, że po zerwaniu połączenia nawiązuje nowe. Natomiast problem polega na tym, że, gdy rano połączenie jest aktywne, program przywracający wskazuje, że łącze działa i jest połączenie, ale transfer danych wynosi 0. Po uruchomieniu przeglądarki okazuje się, że faktycznie połączenie jest, ale nie można otworzyć żadnej strony. Pomaga dopiero restart kompa. Jest to dla mnie ważne, gdyż używamy programów, które pobierają dane w nocy. W tym momencie nie mogę tego robić. Jakiś czas temu było ok, ale od dłuższego czasu problem występuje.
PS. Generalnie zauważyłem, że wiesza się, gdy akurat danych nie pobiera-stoi bezczynnie, ale gdy już chce pobrać, to nie może danych ściągać, choć wskazuje, że połączenie jest aktywne.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Bluconnect-zawieszanie w nocy.
Typowy problem zawieszania połączenia przy schodzeniu z HSDPA na UMTS. Może pomóc pingowanie jakiegoś serwera np:robin7 pisze:Generalnie zauważyłem, że wiesza się, gdy akurat danych nie pobiera-stoi bezczynnie, ale gdy już chce pobrać, to nie może danych ściągać
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 1000
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Dotychczas miałem HSDPA, ale mieszkałem w mieście. Po przeprowadzce na obrzeża zasięg HSDPA 0-1 kreska i przeskoki na EDGE. Połączenie może nawet być wolniejsze, ale żeby nie zawieszało się, bo wtedy do rana komp jest odcięty od sieci.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj we właściwościach profilu (nie wiem czego dokładnie używasz do połączenia z internetem) wymusić raz połączenie po 2G, a potem po 3G. I zobacz czy wtedy nic nie zawiesza połączenia.robin7 pisze:Połączenie może nawet być wolniejsze, ale żeby nie zawieszało się, bo wtedy do rana komp jest odcięty od sieci.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
A czy pingowanie nie pomoże? : Znalazłem coś takiego: Start -> uruchom -> cmd -> ping wp.pl -t. Tylko to chodzi non stop
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
robin7 może pomóc, ale nie musi. Jeśli modem przy bezczynności schodzi na UMTS i wtedy się zawiesza to wtedy najpewniej pomoże. Jeśli modem się zawiesza z powodu zbyt słabego zasięgu to niestety coś takiego nie pomoże.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
ok. Spróbuję dzisiaj pingować serwer i zobaczymy. Używam Bluconnect, ale program wyłączam po zalogowaniu i łączę się przez Dial-upa. Nie wiem, czy w tej opcji jest możliwość zmiany na 2G. Chyba że przez menedżera przed jego zamknięciem. Jutro napiszę, czy są jakieś zmiany.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko jak napisałem Ci w pierwszym poście musisz pokombinować z wielkością parametru -l 1000 (mała literka L), ustawia on wielkość pakietu danych użytego do testowania pingu. U mnie działa 100 bajtów, u Ciebei być może to będzie 50, albo nawet 300 i więcej.robin7 pisze:Spróbuję dzisiaj pingować serwer i zobaczymy.
Ewentualnie możesz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.robin7 pisze: Nie wiem, czy w tej opcji jest możliwość zmiany na 2G. Chyba że przez menedżera przed jego zamknięciem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
No więc pingowanie pomogło. Net nie zawiesił sie do rana. Przez całą noc atakował serwer:) Dzięki za pomoc.YaHooo pisze: Tylko jak napisałem Ci w pierwszym poście musisz pokombinować z wielkością parametru -l 1000 (mała literka L), ustawia on wielkość pakietu danych użytego do testowania pingu. U mnie działa 100 bajtów, u Ciebei być może to będzie 50, albo nawet 300 i więcej.
Mam tylko pytanie odnośnie ustawienia parametrów. Ja wpisałem coś takiego: ping wp.pl -t.
Gdzie tu ustawić parametr, o którym piszesz?
Spróbuję. Dzięki.YaHooo pisze: Ewentualnie możesz użyć »Top NetInfo«.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie nie musisz nic ustawiaćrobin7 pisze:No więc pingowanie pomogło. Net nie zawiesił sie do rana. Przez całą noc atakował serwer:) Dzięki za pomoc.
Mam tylko pytanie odnośnie ustawienia parametrów. Ja wpisałem coś takiego: ping wp.pl -t.
Gdzie tu ustawić parametr, o którym piszesz?

ping wp.pl -t -l rozmiar_pakietu
ping wp.pl -t -l 128
Nie ma za coSpróbuję. Dzięki.

Pozdrawiam YaHooo