Antena do Huawei E173 (Play)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

atento
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena do Huawei E173 (Play)

Post autor: atento »

Jutro przetetuje z modemem e173u-2 playa, niestety zostawiłem w pracy wiec nie mam pod ręka, chyba że ktoś wcześniej napisze jak współpracuje ze sobą tp-link z E173 i bedzie mozna wykluczyć konflikt sprzętowy router-modem

Sprawdz czy masz najnowsze firmware http://www.tp-link.com/support/download ... =TL-MR3420
klkck pisze:11 db antenę dookólną (patyk)
jak patyk to można podrapać sie po plecach.

I przede wszystkim napisz jaki masz zasięg sieci 3G i w jaki sposób łączysz się z routerem.
klkck
Użytkownik forum

Post autor: klkck »

W weekend sprawdzę firmware.

Jeżeli chodzi o antenę to wiem,że to tylko "kijek" ale on naprawdę daje rade.Może w niedalekiej przyszłości zainwestuję w porządną antenę ale na razie jest co jest.

Zasięg w tej chwili to HSDPA do 3 kresek.Gdy laptop jest na lodówce czyli tam gdzie router to zasięg wskakuje na 4 kreskę.Poziom sygnału od 90 do 95 db z tym,że internet chodzi bardzo dobrze.

Z routerem łączę się przez aplikację Play Online lub bezpośrednio przez centrum sieci.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Taki kijek to właściwie przenosi tylko miejsce odbioru sygnału z anteny z modemu w miejsce kijka, stąd może być wrażenie, że "daje radę" ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Własnie podłączyłem E173u-2 PLAY do routera jak na razie 0 problemu, działa identycznie jak wpięty do komputera, u mnie jet bardzo słaby zasięg 90-95dBm 15Km i mam pod ręka teraz tylko playonline na kartę i jest max transfer.
klkck pisze:Z routerem łączę się przez aplikację Play Online
Raczej się tak nie da :hyhy:
klkck pisze:bezpośrednio przez centrum sieci.
chodziło mi czy poprzez lan czy wi-fi bo jak wi-fi to ono może być winne, sciany zakłócenia itd.
klkck pisze:Gdy laptop jest na lodówce czyli tam gdzie router to zasięg wskakuje na 4 kreskę.Poziom sygnału od 90 do 95 db
stawiam na "patyka, przenies router na testy gdzieś gdzie masz dobry zasięg np. na parapet i otwórz okno, przetestuj z patykiem i bez.

Ps. kreski nie są adekwatne do jakości sygnału ani do dBm, wypatrzyłem że skaczą jak chcą hehe jeśli używasz 900mhz ustaw sobie poprzez top net info na sztywno tylko ta częstotliwość, może tez tak być, ze się zmienia i masz zwiechy tak samo się może dziać jak zmienia sie stacje bazowa przy słabym zasięgu, jak by nie było na bacie 90-95dBm to lipa i założę się, ze modem postawiony w tym samym miejscu będzie lepiej działał niż z tym drapakiem
klkck
Użytkownik forum

Po kolei :

Z routerem łącze się poprzez Wi-Fi.Połączenie idealnie działało na TP-Linku WR 340G.

Gdy przestawiam Router w inne miejsce nadal jest tak samo.

Takie małe zastanowienie...Nie wiem czy dobrze wam tłumaczę bo każdy wini patyk ;) ...chodzi o to,że gdy go odłączę od modemu internetu praktycznie nie ma ale gdy podłączę ten "kawałek" druta to wszystko jest ok.No ale przecież nie będę używał komputera na lodówce :P ...
klkck
Użytkownik forum

Temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
klkck
Użytkownik forum

Szczerze, to nawet nie czytałem FAQ forum :zawstydzony: ...
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Grzechu »

To do dzieła.
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
ilfrin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ilfrin »

Witam

chcialem odkopac troche temat by nie powielac bytow i zadac tu swoje pytanie bo tytul bylby
w zasadzie ten sam

mam internet w tmobile, ale to bez znaczenia,

chodzi mi o polaczenie z internetem na terenie aglomeracji warszawskiej domowego internetu, jestem jakies 650m od jednego nadajnika UMTS2100 i 800m od drugiego, ten blizszy jest zaslaniany przez moj wlasny dach (jak wygladam z okna dachowego) to "pod gore" :), a ten dalszy jest zaslaniany przez sasiedni blok (40m ode mnie w linii prostej) o takiej samej wysokosci

wygnal jaki mam z modemu wetknietego do routera TL-MR3420 stojacego na parapecie okna (wewnatrz), byl jakies 38-45% mierzony wczesniej top_netinfo.exe, i teraz raportowany w panelu routera przy polaczeniu UMTS (niebieska dioda) i dzialalo to OK, dalo sie sciagac rzeczy rozmawiac po skype itp, tak bylo ostatnie 4 tygodnie, ale od paru dni jak na zlosc tylko EGDE jest, zielona dioda ni cholery nie chce sie zasweicic na niebiesko... resetowalem wszystko, nic, w koncu zadzwonilem do operatora pytajac czy szlag im trafil jakis nadajnik, ale oni twierdza ze wszystko gra i trabi .. i sugeruja zakup anteny zewnetrznej ... a router teraz pokazuje mi 80% sygnalu, czyli chyba zlapal od paru dni jakiegos fajnego EGDE i twierdzi ze tak bedzie lepiej, nie widze niestety zadnej opcji w interfejscie by mu to wyperswadowac wiec chyba trzeba bedzie ugiac kark i dac mu lepszy sygnal UMTSowy

SEDNO MOJEGO POSTA

no i wlasnie chyba nie mam wyjscia tylko to zrobic, przeczytalem 50 postow i 100 opisow produktow na allegro i w sklepach i szlag mnie trafia bo za cholere nie wiem co mam wybrac, na pewno kierunkowa, ale jaka, jest ich conajmniej 3 rodzaje, kwardartowe, okragle i takie stozkowate male:
http://www.telkob.pl/inkontrahent.php?t ... &rg=0&sg=e
http://www.anteny.net/antena-mikropasko ... -1334.html
http://allegro.pl/antena-gsm-podstawka- ... 54921.html
http://allegro.pl/antena-gsm-gprs-edge- ... 41115.html

szczerze to tak praktycznie najbardziej mi wyglada ta trzecia na podstawce, bo wystawie to na parapet i bedzie dobrze, ale nie wiem czy nie za slaba ... poza tym absolutnie sie nie znam na tej dzialce techniki (mam swoja) wiec wole zasiegnac porady znawcow tematu

wydaje mi sie tez ze lepiej bedzie celowac w ten dalszy bo przeszkoda jest dalej, ale to tylko moje przypuszczenie ze blizsza przeszkoda jest gorsza niz dalsza

bardzo prosze o porade, ktore z tych anten sa sensowne i czy koniecznie w moim przypadku musi to byc moc powyzej 15 czy moze byc to 14 czy nawet mniej

nie chcialbym wydawac na cala zabawe wiecej niz jakies 100zl (+- costam oczywiscie)

dzieki z gory
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Spróbuj w tni zmienic tylko na 2100
Najpierw ptak komunikacja AT pin
pożniej
Ustawienia>GPRS/UMTS w polu modemu wybierz Huawei universal...

odpowiednie ptaszki
wymuszaj tylko UMTS/HSDPA
czestotliwosc... wybrane ponizej
2100
, zastosuj i do routera
ilfrin

:)
super dzieki, no i mam znow UMTS ... w panelu routera pokazuje sile sygnalu 35%, czyli tyle ile bylo przed Wielkim Popsuciem sie modemu,
bardzo dziekuje atento!

ale wychodzac naprzeciw jesiennym zmianom aury oraz swojej proznosci z posiadania lepszego lacza bardzo prosze jeszcze, ktokolwiek czuje sie kompetentny, by wypowiedziec sie w sprawie anten
teraz na szczescie dzieki atento moge je sobie spokojnie powybierac, a nie na lapu capu leciec z kasa w zebach, bo krew mnie zalewa jak tylko przegladarke odpale, a o pracy plynnej zdalnej przez tunel ssh nie wspominawszy

[ Dodano: 2011-08-23, 01:52 ]
Wnioskuje do autora watku/moderatora o przyznanie punktu "pomogl" dla atento :)
Ku chwale braku kabli!
BLANTek

Post autor: BLANTek »

W miastach (z tego co na tymze forum wyczytalem) sprawdzaja sie anteny dookólne, tym bardziej, ze masz dwa UMTSy w bliskiej okolicy a fale moga sie odbijac od blokow i dobre ustawienie anteny kierunkowej moze byc po prostu trudne.
Skoro masz tak blisko do nadajnika to nawet niewielka antenka typu drut umieszczona przy oknie powinna znacznie poprawic zasieg.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BLANTek pisze:W miastach (z tego co na tymze forum wyczytalem) sprawdzaja sie anteny dookólne
Tylko wtedy gdy potrzeba przenieść miejsce odbioru zasięgu w inne miejsce, np. za okno. W innym razie nie nadają się one do niczego, bo zysk jaki oferują będzie za mały.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

BLANTek pisze:(z tego co na tymze forum wyczytalem) sprawdzaja sie anteny dookólne,
Złe wnioski wyciągasz.
Nie pomagam na PW!
ilfrin

zle wnioski, czyli jednak kierunkowa?

jesli chodzi o wystawienie w inne miejsce to moge wystawic ja np na parapet, albo przez okno dachowe na dach
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ilfrin pisze:zle wnioski, czyli jednak kierunkowa?
Moim zdaniem jak najbardziej. Wtedy będziesz miał stabilne połączenie i możliwość wyboru do jakiego nodeB chcesz się łączyć. Oczywiście w pewnych granicach. Ale nie mniej jednak taka możliwość istnieje.
ilfrin

no ok, ale w takim razie ponawiam pytanie z mojego wczesniejszego posta o wybor anteny, bo kierunkowych znalazlem conajmniej pare rodzaji i nie bardzo doczytalem sie ktora czym sie rozni tak w praktyce i jak dobrac do mojej sytuacji najlepsza,

i czy silic sie na 17 czy wystarczy jakies 14
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ilfrin pisze:bo kierunkowych znalazlem conajmniej pare rodzaji
Zasada jest prosta ;) Do 900MHz stosujemy ATK 10 lub ATK 20 w zależności od warunków. Na 2100MHz, stosujemy panel mikropaskowy Bestpartnera, albo Cybertecha,
BLANTek

Post autor: BLANTek »

wojteks pisze:
BLANTek pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Złe wnioski wyciągasz.
Nie wyciagam zadnych wnioskow - kolega widac dawno nie czytal poradnika dot. wyboru anten http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736

Zamiast mowić "zle" sugeruje udzielac bardziej wyczerpujacych wypowiedzi co pomogloby poszerzyc wiedze zarowno mi jak i koledze zadajacemu pytanie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-25, 20:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-25, 19:27 przez BLANTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Zamiast mowić "zle" sugeruje udzielac bardziej wyczerpujacych wypowiedzi co pomogloby poszerzyc wiedze zarowno mi jak i koledze zadajacemu pytanie.
Wystarczy wejść w każdy jeden głupi temat dotyczący wyboru anteny na UMTS 900/2100 i już wiadomo jakie typy anten na jakie pasmo są dobre dobre a jakie złe. Zrozum, że pisanie 14 razy dziennie tego samego może być męczące.
ilfrin

bez przesady, jak ktos jest tak tym zmeczony ze nie chce sie odpowiadac to nie musi zagladac na forum i pisac

od tego sa fora by rozmawiac, i nie mowie o pytaniu cos co jest na pierwszym miejscu w FAQ, ja lekcje odrobilem, pytanie ktore zadalem nie bylo "jaka antena jest dobra na UMTS" tylko bylo troche bardziej precyzyjne, dodatkowo opisalem rozne okolicznosci szczegolowo ktore moim zdaniem mogly cos wniesc do proponowanego rozwiazania
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Tu nie ma żadnej filozofii. Zysku anteny (czy brać 14, czy przykładowo 17dBi) nikt Ci nie dobierze bo tu jest milion czynników zmiennych, lepsza jest mocniejsza niż słabsza. Niestety pod całym pięknem słów "bez kabli" kryje się jedno słowo "loteria".
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BLANTek pisze: Zamiast mowić "zle" sugeruje udzielac bardziej wyczerpujacych wypowiedzi co pomogloby poszerzyc wiedze zarowno mi jak i koledze zadajacemu pytanie.
A ja nie odpowiedziałem bardziej wyczerpująco niż samo "nie"?
ilfrin pisze:od tego sa fora by rozmawiac,
A najpierw się czyta co najmniej kilka wątków o podobnej tematyce. Albo szuka odpowiedzi na forum. Po prostu jak kolega Maciek764 napisał, jeśli po raz n-ty się pisze o tym samym to ciężko pisać ciągle elaboraty na dany temat. Wtedy robi się bałagan na forum...
ODPOWIEDZ