Zasięg 4G Play nagle znikł...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasięg 4G Play nagle znikł...

Post autor: Linuxiarz »

[center]Witam[/center]
Do nie dawna czyli zeszłej Niedzieli do godziny 24:00 cieszyłem się szybkim internetem Double HSUPA w Play Online na Kartę, prędkości miałem ok. 2 Mb/s stabilne, w Lini prostej do nadajnika mam ~ 25 km łapałem sygnał z Nowego Miasta nad Pilicą sugerując się BTSearch [CID: 61569, 9 - W (zachód), LAC: 15].
Z początku myślałem że to przez pogodę takie cyrki i czekałem 1-2 dni ale nic z tego zasięgu nie ma. Oczywiście wymuszałem WCDMA 900 i Aero2 wykryło jak zawsze a Play nie przy tym samym ustawieniu anteny ATK-20.
Sprzęt sprawdzałem wszystko poskręcane, wpięte.
Nie robiłbym afery gdyby nie to, że 4G Play to był mój jedyny szybki mobilny internet na wsi gdzie mieszkam.
O dziwo mam bliższy nadajnik ~ 9 km ale nic zasięgu z niego nie złapałem.
Myślę że albo wyłączyli nadajnik, albo się przeciążył lub montują E-GSM Play na nim.
Tyle wiem że z powrotem muszę korzystać z iPlusa by mieć jako taki choć wolny internet 2G.
Co o tym sądzicie? Włączą ten nadajnik? Pobrałem tylko 2 GB danych mając Nocny Transfer, czyżby mnie odłączyli jako końcowego użytkownika?
[center]Pozdrawiam[/center]
Ostatnio zmieniony 2011-08-27, 14:00 przez Linuxiarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zasięg 4G Play nagle znikł.

Post autor: Yanusz »

Linuxiarz pisze:[center]Witam[/center]
Pobrałem tylko 2 GB danych mając Nocny Transfer, czyżby mnie odłączyli jako końcowego użytkownika?
[center]Pozdrawiam[/center]
Z pewnością nie. Nikogo nie mają prawa odłączać, bo za dużo danych ściągnął lub mieszka za daleko.
A dzwoniłeś może do biura obsługi play online? Może rzeczywiście problem jest w nadajniku.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Re: Zasięg 4G Play nagle znikł...

Yanusz pisze:A dzwoniłeś może do biura obsługi play online?
Zadzwonię, ale najpierw wolę się tu spytać co nie co, bo tam zadzwonić to od razu 1,50 zł na starcie pobierają i nie raz nie idzie się dogadać z nimi. ;)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

bo tam zadzwonić to od razu 1,50 zł na starcie pobierają i nie raz nie idzie się dogadać z nimi.
To fakt to już nie chodzi o tą kwotę 1,50-oni tam mają akord im więcej tym lepiej, wolę już napisać do nich e-mail, jak zadzwonie do Plusa i zapłacę 2zł to mam wszystko wyjaśnione i bez pośpiechu i takiego ADHD :D
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

No niby tak, ale skoro całkiem nie możesz złapać zasięgu Play 900, choć łapiesz Aero2, to pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić to spytać usługodawcę: dlaczego nie ma, choć było, a ze sprzętem wydaje się wszystko w porządku?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Yanusz pisze:dlaczego nie ma, choć było
Jeżeli było 25km od miejsca odbioru to będąc dostawcą zmieniłbym tilt anten na bazie żeby ograniczyć zasięg horyzontalny stacji do powiedzmy 10-15km a jeżeli jest duże obciążenie to jeszcze bardziej. Jest to jedyny sensowny sposób regulacji ilości użytkowników na dany Node B (BTS).
Yanusz pisze:Nikogo nie mają prawa odłączać
Ale mają prawo zmienić ustawienie anten czy parametrów stacji bazowej a to może spowodować odłączenie najdalszych/najsłabszych terminali.
Yanusz pisze:A dzwoniłeś może do biura obsługi play online?
Od tego Linuxiarzpowinien zacząć zanim napisał posta na forum.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jeżeli było 25km od miejsca odbioru to będąc dostawcą zmieniłbym tilt anten na bazie żeby ograniczyć zasięg horyzontalny stacji do powiedzmy 10-15km a jeżeli jest duże obciążenie to jeszcze bardziej. Jest to jedyny sensowny sposób regulacji ilości użytkowników na dany Node B (BTS).
Zwłaszcza jak chce się utrzymać pozycję lidera jakości usługii świadczonej w tej technologii :)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jak on zadzwoni i się spyta czemu z 25km mu zniknął internet to tam padną :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze: Ale mają prawo zmienić ustawienie anten czy parametrów stacji bazowej a to może spowodować odłączenie najdalszych/najsłabszych terminali.
A jak jest stacja mocno obciążona to może nie wpuszczać (pomimo dobrego zasięgu) użytkowników którzy są najdalej od niej. Czy się mylę?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:Czy się mylę?
Wtedy zasięg by był widoczny ale nie można by się było zalogować.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze: Wtedy zasięg by był widoczny ale nie można by się było zalogować.
No to tak jak napisałem. Dzięki za upewnienie mnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

BTW Cały temat może być jednym wielkim failem, bo pan który go założył jest regularnym trollem serwisów telekomunikacyjnych występującym również pod różnymi nickami Nielimitowany czy Hotelarz i spamujący wiecznie o braku zasięgu w Ossa. Więc nic co jest w tym temacie (a także innych) nie brałbym na serio. ;)
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Maciek764 pisze:Więc nic co jest w tym temacie (a także innych) nie brałbym na serio.
To że jestem ze wsi Ossa nie oznacza że to ja jestem tym kimś, mieszka jeszcze prawie 1000 osób którzy też mają internet i są o wiele młodsi ode mnie. Nie kieruj bezpodstawnie zarzutów w mą stronę nie mając żadnych dowodów. Ludzie różne historie wymyślają dla zabawy dla popsucia komuś wizerunku, nikt nic na to nie poradzi ani ja, ani ty, ani kto inny - nie mamy na to wpływu.
Maciek764 pisze:Więc nic co jest w tym temacie (a także innych) nie brałbym na serio.
Zadaje pytanie tu by uzyskać konkretną odpowiedz na kwestie których nie jestem w stanie zrozumieć. Mówiąc tak zniechęcasz mnie do korzystania z tego forum. Nie byłbym taki szybki ponieważ w każdym temacie w którym ktoś pyta o konkretne modele modemów Huawei Ty zaś od razu polecasz Sierre Wireless 307 nie udzielając odpowiedzi na pytanie jakie zadał autor tematu. Wnioskując reklamujesz ten model Sierry 307 gdzie popadnie, nie doceniając żadnego modelu Huawei. To że Ty masz ten model modem Sierry wcale nie oznacza, że każdy musi go mieć. To tyle z mej strony, myśl sobie co chcesz albo kto inny, nie ma nic sobie do zarzucenia. A internetu 4G już nie łapię, bo z tego co się dowiedziałem z rozmowy BOK, zmieniono kierunek nadawania Node B.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Linuxiarz pisze:Wnioskując reklamujesz ten model Sierry 307 gdzie popadnie, nie doceniając żadnego modelu Huawei

No to co jego wina że Sierra jest lepsza? :hyhy: Ja mam i Sierrę 307 i takiego Huaweia jak ty, więc nie będąc stronniczym polecam na 100% Sierrę
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Darek.74 pisze:No to co jego wina że Sierra jest lepsza?
Jakby nie było Sierry Wireless to nie było by modemów GSM? Każdy używa to co chcę, nawet niedocenianego ZTE i internet chodzi jak bajka.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Linuxiarz pisze:Każdy używa to co chcę
Po części masz rację, ale jak ktoś pyta o radę a ty przewaliłeś parę sprzętów i wiesz że sierra lepiej działa a proponujesz np. zte to w tedy trochę nieuczciwe :dobani:
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Darek.74 pisze:wiesz że sierra lepiej działa a proponujesz np. zte to w tedy trochę nieuczciwe
Nie każdy ma kasę by wyłożyć ok. 200 zł tak od razu na SW 307 gdy kupić można za mniej Huawei/ZTE nawet poniżej 100 zł z podobnymi parametrami.
saint123
Początkujący użytkownik forum

Post autor: saint123 »

Hej,

pozwolę podczepić się pod temat bo mam mniej więcej podobny problem.

Mój konfig: Play 99 => modem E1820 => łączy się hspa+, lejek 4mbit => TPLink 3420 @ openWRT - Gargoyle => dalej reszta sprzętu

Modem nie ruszany od 2-3 miesięcy, ma swoje miejsce w domu z routerem.

Zasięg był średnio od -72dBm do -65dBm dla nadajnika oddalonego o niecały kilometr. Modem ma go wymuszonego ( CID 23725 ) bo akurat dawał najlepsze pingi/transfery, a bez wymuszenia skakał na oddalony dalej nadajnik ( CID 23703 ) znacznie wolniejszy.

Od paru dni, w sumie już od tygodnia sygnał spadł do -90dBm co pociągnęło za sobą pingi, które spadły z 50 na 70-90ms... Prędkość nieznacznie spadła z 3,7 na 3,6mbit.

Pytanie co spowodowało ów spadek zasięgu? Na moment podpiąłem modem do lapka i też widać nieznaczne pogorszenie sygnału.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

saint123 pisze:Pytanie co spowodowało ów spadek zasięgu?
Przeczytaj wątek od początki i będziesz wiedział.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

saint123 pisze:Pytanie co spowodowało ów spadek zasięgu?
Prawdopodobnie rekonfiguracja stacji, z którą się łączyłeś, możliwe że częstotliwość nośna 10787 została zastąpiona standardową 10836 i skoro masz 10787 wymuszoną na modemie to łączysz się z jakąś dalszą stacją.
CID nadal ten sam ?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Znowu złapałem zasięg 4G z 25 km i internet działa jak działał czyli ok. :ok:
headshot55
Użytkownik forum

Post autor: headshot55 »

Witam.Mam chyba ten sam problem otóż ok miesiąca normalnie łączyłem się z play 3g+ do czasy gdy pewnego dnia straciłem połączenie i od tamtej pory nie idzie się połączyć "połączenie zakończone".Z początku myślałem ze to wina nieuregulowanej faktury ale po opłaceniu nadal występuje ten problem(ponad tydzień)w BOK powiedzieli że mam włączać i wyłączać modem do skutku,raz udało mi się nawiązać połączenie na laptopie po czym chcąc podłączyć do stacjonarnego ponownie nie mogłem się połączyć,tak samo na laptopie. Nie wiem czy to problem zasięgu czy czego dlatego pytam się tu o co może chodzić.

edit@ do nadajnika mam ok 5km i do modemu mam przypięta antenę 9db.

edit2@ sprawdzałem modem z karta orange,i z modemem na pewno wszystko ok bo wykrywa edge z orange czyli zgodnie z mapką zasięgu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

headshot55 pisze:,i z modemem na pewno wszystko ok bo wykrywa edge z orange czyli zgodnie z mapką zasięgu.
Musisz zrobić test w miejscu gdzie jest 3g, może część modemu odpowiedzialna za 3g się uszkodziła.
Nie pomagam na PW!
headshot55
Użytkownik forum

Dzisiaj kupie starter do play i zobaczę czy wszystko ok z play.Modem jest trochę przerobiony,tzn antena jest na stałe przylutowana do modemu ponieważ gniazdo sie urwało,cały czas tak działało do tego czasu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

headshot55 pisze:Modem jest trochę przerobiony,tzn antena jest na stałe przylutowana do modemu ponieważ gniazdo sie urwało,cały czas tak działało do tego czasu.
Aż w końcu końcówka mocy się uszkodziła.
headshot55
Użytkownik forum

Raz mi zaskoczyło ale tyle co zdążyłem podłączyć do pc i już nie działało...Czekam na starter i zobaczę.

[ Dodano: 2011-09-04, 13:36 ]
ok kupiłem starter i sprawdziłem.sytuacja taka sama jak z karta z play online czyli to możę być problem z modemem?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Teraz ewidentnie znikł mi zasięg 4G Play z Nowego Miasta nad Pilicą. Zdemontowałem ATK-20 bo to nie ma sensu, zasięg od czasu do czasu to cud. Sam E173u-2 lepiej sobie radzi, choć tylko 2G od W3 łapię stabilne 50 %. Czekam by spadły liście i mróz był największy, wtedy i bez anteny będę miał dobry sygnał. Nadajnik odpalony 1,5 miesiąca temu a już zasięg maleje i końcowi Klienci tacy jak ja nie mają zasięgu. ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No bo to w końcu 4G :roll:
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

U mnie wczoraj zniknął zasięg po południu do dzisiejszego poranka, ale jak już się pojawił, okazało się, że jest mocniejszy o ok 10%. :roll:
ODPOWIEDZ