iPlus i odległość od anteny nadawczej ok 200m jaka antena ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: iPlus i odległość od anteny nadawczej ok 200m jaka antena ?

Post autor: wojteks »

kamszoooo pisze:czym może być spowodowane takie skoki ?
Po polsku możesz to napisać?

Te skoki są normalne, modem przy bezczynności przełącza się na UMTS a przy transmisji wchodzi w HSDPA. Wymusza to stacja bazowa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nie wiem jak jest u Ciebie. U mnie w Play online dioda niebieska to przejście w stan WCMDA, gdzie transmisja danych jest zawieszona. Dopiero po zapaleniu się diody turkusowej można korzystać swobodnie z sieci.
Teraz zdarza mi się baaardzo rzadko, ale jak miałem starą antenę to wręcz co chwila miałem takie cyrki. Tak więc zasięg HSDPA ci "pływa" lub robisz przerwy w transmisji i to jest normalna rzecz takie przełaczenie.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Yanusz pisze:dioda niebieska to przejście w stan WCMDA, gdzie transmisja danych jest zawieszona
Nie jest zawieszona a spowolniona do prędkości UMTS czyli 384kbps, niektóre modemy mają problemy z prawidłową obsługą zmiany prędkości i stąd jakby zatrzymanie transmisji.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:Nie jest zawieszona a spowolniona do prędkości UMTS czyli 384kbps, niektóre modemy mają problemy z prawidłową obsługą zmiany prędkości i stąd jakby zatrzymanie transmisji.
Dobrze wiedzieć. A wiesz może, które modemy z tych popularnych nie mają z tym problemu?
kamszoooo
Użytkownik forum

Post autor: kamszoooo »

aa rozumiem, działa mi ciągle HSDPA, ale jak np. czytam jakiś post na forum i strona się już załadowała to przechodzi w UMTS a potem znów HSDPA, ok ok rozumiem, jutro postaram się zrobić testy na iPlusie, i chętnie sie z nimi podziele :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Yanusz pisze:A wiesz może, które modemy z tych popularnych nie mają z tym problemu?
Najpewniejsza odpowiedź to taka, że Sierry nie mają z tym problemów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kamszoooo
Użytkownik forum

to bardzo dobrze bo zamierzam kupic 307 :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kamszoooo pisze:to bardzo dobrze bo zamierzam kupic 307 :)
Jak ja bym miął sobie coś kupić nowego, to właśnie by był ten modem. Moim zdaniem bardzo dobry wybór.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kamszoooo
Użytkownik forum

cieszę się że trafiłem na to forum ! dowiedziałem sie wielu przydatnych rzecxzy, a byłem zdecydowany na h1820 ...

[ Dodano: 2011-08-28, 23:44 ]
zrobiłem test !!!!! link http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=359982#359982!!! prosze o komenty
kamszoooo
Użytkownik forum

witam, wczoraj o godzinie 23:10 (niedziela) robiłem test modemu E169 na iPlusie simdata, planuje podpisanie umowy na iPlusa z limitem 18 GB. moje potyczki opisuje http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30885 do anteny mam dokładnie 130 metrów wg mapy. zero przeszkód, wysokość - 8 piętro. pogoda ładna, zero opadów, modem leżał na parapecie. niżej jest link do zdjęcia : http://www.fotoload.pl/in...a047f5c12032895
a na nim, program do pokazania dokładnego zasięgu, wycinki z iplusa menagera pokazujące poziom zasięgu i jego technologia <--> HSDPA, zdjecie parametrów szybkości łącza ze strony www.speedtest.net a także wycinek pokazujący prędkość pobierania programu ze strony.
jako dodatkowo włączyłem film na youtubie, w rozdzielczości 360p i sie buforował na tyle dobrze że z wyprzedzeniem i można było oglądac płynnie bez pauz na buforowanie !
fryderm
Początkujący użytkownik forum

Post autor: fryderm »

zmieniłem z playa na plusa i nie ma porównania, plus wymiata!
kamszoooo
Użytkownik forum

Bo Plus to Plus,
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

że jak nie wycofają z reklam informacji z tym UKE, to szykuje się big kara finansowa dla Play.
Play porozumiał się z Urzędem Komunikacji Elektronicznej w sprawie kampanii reklamowej, którą wcześniej kwestionował UKE. Jak poinformował rzecznik Play Marcin Gruszka, firma nie wstrzymała kampanii, ale zmieniła hasło reklamowe.
- Kampania nie zostanie wstrzymana. Zmianie ulegnie główne hasło wykorzystywane w reklamie. Nowe hasło brzmi "Internet mobilny o najlepszej jakości transmisji danych wg niezależnych badań" - poinformował Gruszka.
:ok:
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Play porozumiał się z Urzędem Komunikacji Elektronicznej w sprawie kampanii reklamowej, którą wcześniej kwestionował UKE. Jak poinformował rzecznik Play Marcin Gruszka, firma nie wstrzymała kampanii, ale zmieniła hasło reklamowe.
Zmieniła, bo nie miała innego wyjścia. Poprzednie hasło było bardzo korzystne, to - już niekoniecznie bo jest zbyt ogólnikowe, ale lepszy rydz, niż nic.
ODPOWIEDZ