Antena kierunkowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena kierunkowa
Jestem posiadaczem modemu USB NetBox mam trzy kreski zasiengu(mieszkam na wsi) chcialbym sie dowiedziec o najblizszym nadajniki z EDGE. Prosze o pomoc.
Oto moja lokalizacja:
Miejscowość: Płowęż
Gmina: Jabłonowo Pomorskie
Powiat: Brodnicki
Województwo: Kujawsko - Pomorskie
Antena kierunkowa ATK20 16,5 db
Oto moja lokalizacja:
Miejscowość: Płowęż
Gmina: Jabłonowo Pomorskie
Powiat: Brodnicki
Województwo: Kujawsko - Pomorskie
Antena kierunkowa ATK20 16,5 db
iPlus Modem USB NetBox EDGE + ATK20
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena kierunkowa
Nikt Ci tu dokładnie nie poda gdzie stoją nadajniki, bo nikt nie ma takiej możliwości. Możesz <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> poszukać tutaj.
Innym rozwiązaniem jest telefon (najlepiej Nokia) z netmonitorem.
Nie podales w jakiej jestes sieci, po modemie NetBox wnioskuję że to iPlus. Napisz im maila z prośbą o podabnie najbliższych nadajników. Pamiętaj żeby napisać wszystkie swoje dane, możesz napisać jaki masz modem i antenę i czy jesteś zasłonięty przez jakieś przeszkody z którejś strony.
Ja napisałem i mi odpisali, może nie dokładnie gdzie są nadajniki, ale na jakie miejscowości kierować antenę i się sprawdziło w praktyce.
Innym rozwiązaniem jest telefon (najlepiej Nokia) z netmonitorem.
Nie podales w jakiej jestes sieci, po modemie NetBox wnioskuję że to iPlus. Napisz im maila z prośbą o podabnie najbliższych nadajników. Pamiętaj żeby napisać wszystkie swoje dane, możesz napisać jaki masz modem i antenę i czy jesteś zasłonięty przez jakieś przeszkody z którejś strony.
Ja napisałem i mi odpisali, może nie dokładnie gdzie są nadajniki, ale na jakie miejscowości kierować antenę i się sprawdziło w praktyce.
-
ok zataz wysylam im maila a po ilu dniach dostales odpowiedz
- lookass
- Użytkownik forum
Mialem podobny problem kiedy bylem na wypoczynku na wsi, korzystam z BC i zadzwonilem do nich i udzielili mi wszystkich niezbednych informacji wiec albo dzwon albo mail, ja radzil bym zadzwonic bo najwiecej sie dowiesz i to szybko, a nie na maile czekac ;P
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Napisałem w piątek, odpisali we wtorek...
Oczywiście możesz dzwonić, ale zależy na kogo trafisz...

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja dziś trafiałem na bałwanów którzy nic nie wiedzą.fanta88 pisze:Napisałem w piątek, odpisali we wtorek...
-
a moge uzyc do sprawdzenia zamiast noki SE W800 tak byloby mi latwiej bo nie mam noki??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może być. Co prawda nie można tam sprawdzić, czy dany kanał obsługuje EDGE, ale reszta parametrów jest widoczna. Tu masz instrukcje jak to uruchomić:Togashi pisze:a moge uzyc do sprawdzenia zamiast noki SE W800 tak byloby mi latwiej bo nie mam noki??
http://www.forum-se.pl/viewtopic.php?t=7183
Przeczytaj też uważnie jeszcze to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Pozdrawiam.
-
Ja mam trochę inne pytanie. Mam modem comander EDGE i antenę kierunkową. Nadajnik EDGE oddalony jest ode mnie o jakieś 10 km. Czy gdy odpowiednio skieruję antenę to czy da radę złapać EDGE? Między moim miejscem zamieszkania a nadajnikiem jest las. Czy przeszkadza to w czymś? Wydaje mi się że nie mam możliwości przez owy las złapać EDGE. Są jakieś szanse?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Szanse zawsze są. A kto Ci tutaj odpowie na takie pytanie?! Poprostu ustaw antenę w tym kierunku i sprawdź czy łapiesz EDGE... Napisz czy sie udało...
-
odpisali mi na maila z iPlusa do najbliższego nadajniku z EDGE mam 5.5 kilometra
ja sie okazalo to <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jedyny w okolicy. Mam już anten i obrazu widać poprawę w otwieraniu stron i ściąganiu plików ~5 - 6 kb/s a było od 2-3 kb/s jutro skieruje antenę we właściwe miejsce i zobaczę czy złapie EDGE