dzielenie łącza-huawei

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dusieqq
Początkujący użytkownik forum

dzielenie łącza-huawei

Post autor: dusieqq »

witam mam mały problem z moją siecią wifi i chciałbym abyście mi jakoś doradzili...

Otóż mam router na kartę sim Huawei B970 w sieci Plus. Moim problemem jest to że niedługo kupuję drugiego laptopa i chciałbym rozdzielić łącze w ten sposób by na pierwszego laptopa było 40% przepustowości łącza a na drugiego 60% przepustowości łącza.
Patrzyłem już w panelu administracyjnym i nie znalazłem niczego takiego, jeśli będzie potrzeba mogę wam zrzuty ekranu porobić co i jak wygląda.

Proszę o szybką odpowiedź.

PS. sprawdzałem net limitera lecz wyskakuje jedynie informacja że
serwer rcp nie nasłuchuje
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: dzielenie łącza-huawei

Post autor: YaHooo »

dusieqq pisze: Patrzyłem już w panelu administracyjnym i nie znalazłem niczego takiego, jeśli będzie potrzeba mogę wam zrzuty ekranu porobić co i jak wygląda.
Za pomocą tego routera nie zrobisz takiego połączenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dusieqq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dusieqq »

wielce pomocny jesteś tyle to ja sam odkryłem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dusieqq pisze:tyle to ja sam odkryłem
To jak jesteś taki odkrywczy to kup nowy router z podziałem pasma i już, to tez powinieneś odkryć.

Duże litery i znaki przestankowe są wymagane na forum!
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dusieqq pisze:wielce pomocny jesteś tyle to ja sam odkryłem.
To zadaj porządne pytanie, czytać w myślach nie umiem. Co miałeś na myśli. Chciałeś, aby ktoś Ci jakoś doradził to zrobiłem to ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Moim problemem jest to że niedługo kupuję drugiego laptopa i chciałbym rozdzielić łącze w ten sposób by na pierwszego laptopa było 40% przepustowości łącza a na drugiego 60% przepustowości łącza.
Tak jak napisali Koledzy wyżej, "choć byś urodził" to na tym sprzęcie tego nie zrobisz. Musisz dokupić 2-gi router z Open-Wrt lub Tomato i na nim dzielić pasmo-wydatek na nowy 80-120zł lub używany za 50% ceny ;)
jareq
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

40/60 na mobilnym? Przecież to bez sensu. Zbyt zmienne przepustowości, żeby się bawić w tak małe różnice.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

By podzielić 40%-60% i by to dobrze działało to widzę tylko jedna opcje
Zakupić odpowiedni router z możliwością wgrania OpenWRT przeprowadzić masę testów prędkości odjąć 5%-10% podzielić łącze i dodatkowo włączyć dynamiczna kontrole zatorów by internet byl przyzwoity na obu komputerach gdy np jeden cos sciaga, co w rezultacie jeśli masz w 100% bardzo stabilne łacze 4Mbps da 2x1Mbps(tylko przykład, może się okazać ze masz stabilnie 2Mbps albo i 1Mbps, mobilne nigdy nic nie wiadomo) gdy będzie obciążone jedno z nich(aktywna kontrola zatorów bazuje na pingu i zmniejsza pasmo by komfort był zawsze możliwie jak najlepszy)i to będzie luksus jeśli tyle się uda do tego musi byc minimum HSPA bo gdy ktoś będzie coś ściągał np z predkoscia 200-500KB/s to upload bedzie 6-10KB/s i na takim HSDPA nic więcej nie da sie wykrzesać wiec bez sens dzielić coś z czego więcej nie "pojdzie" bo upload ograniczy w praktyce przy dobrym zasięgu i innych sprzyjających warunkach można wykrzesać z HSPA jednocześnie upload 25Kb/s i download ze 350KB/s-400KB/s i nigdy nie ma zasady bo w każdej lokalizacji działa inaczej

Drugie bardziej przyjazne dokupić drugi internet i nie ma zabawy, ewentualnie inny router z QOS co nie zapewni juz takiego komforu i to tylko jeśli łącze jest dobre bo inaczej na dwa komputery bedzie masakra i na 99% nie uda sie 40% na 60% Taki router zastosował bym gdyby drugi komputer był używany "od swieta" lub gdyby na obu głownie przeglądało by się www bez jakichś znacznych transferów typu hura ogladamy YT 360/480 czy tez jeden sciaga gdy jest nocny transfer a drugi chce pochodzic po www a muli niemiłosiernie i QOS nie wyrabia i trzeba przycinać i przycinać aż z 4Mbps zrobi sie 1Mbps na 2 kompy i nadal będzie kiepsko
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

100% bardzo stabilne łacze
Nie wiem czy takie istnieją, używam iplusa na HSPA 3lata i nie zauważyłem aż takiej niestabilności, jak zakładałem radiówkę na 2,4 5lat temu to większa była nie stabilność łącza, na łączu PAI miałem okazje ustawiać router i szału ze stabilnością nie było, Toya bdb w tej mierze się prezentowała.Problem w Twoim przypadku jest taki że masz kompakt (modem-router), a on takich funkcji nie posiada, gdybyś miał modem na USB to polecił bym Asusa z Tomato DUAL-WAN i masz opcję podziału na full +wypasiony QoS i statystyki ;)
jareq
ODPOWIEDZ