Stabilne mobilny internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stabilne mobilny internet
Witam,
Ponieważ jestem świeżak w temacie internetu mobilnego a potrzebuję go wykorzystać do rozwiązania które powinno się cechować stabilna nieprzerwana pracą proszę o radę, podpowiedź. Potrzebuje w kilku miejscach gdzie nie mam szans mieć przewodowego internetu dostarczyć do kamerki IP mobilny internet, dzięki któremu ta kamerka będzie mogła okresowo zrzucać zdjęcia na serwer FTP. Mam zamiar to zrobić wykorzystując internet z play + router z obsługa mobilnego internetu przez USB. Pytanie brzmi czy takie rozwiązanie będzie stabilne, nie będę tam musiał co chwilę jeździć i coś resetować itd.
Ponieważ jestem świeżak w temacie internetu mobilnego a potrzebuję go wykorzystać do rozwiązania które powinno się cechować stabilna nieprzerwana pracą proszę o radę, podpowiedź. Potrzebuje w kilku miejscach gdzie nie mam szans mieć przewodowego internetu dostarczyć do kamerki IP mobilny internet, dzięki któremu ta kamerka będzie mogła okresowo zrzucać zdjęcia na serwer FTP. Mam zamiar to zrobić wykorzystując internet z play + router z obsługa mobilnego internetu przez USB. Pytanie brzmi czy takie rozwiązanie będzie stabilne, nie będę tam musiał co chwilę jeździć i coś resetować itd.
ArtVB
-
- Użytkownik forum
Re: Stabilne mobilny internet
Jeżeli poziom sygnału jest dobry, to nie powinno być problemów. Byle by wybrać jakiś stabilny modem, który nie rozłącza.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Modem wybierz sobie sierra wireless 307 USB bo to jeden ze stabilniejszych i lepszych modemów-mercedes wśród modemów,którego już nie będą produkować a zastąpi go 310U
Jak weźmiesz sobie go kupisz to nie zwracaj uwagi na negatywne komentarze,bo ponoć się ludziom trafiły wadliwe sztuki,ale na ok 2000sprzedanych modemów ponoć 5sztuk się tarfiło i ludzie robią o tym wielkie halo.
A internet tego Playa zamów sobie przez stronę www i ich sklep internetowy i w taryfie 99 dostaniesz prędkość do 4Mb/s 19GB na transfer i darmowe noce na ściąganie i umowę na rok za 59zł to wyjdzie Cie to tyle taniej,że kasy wystarczy na nowy modem 307 USB bo 20zł taniej to 20*12=240zł a dostaniesz więcej GB przez internet.
Poniżej porównanie oferty z modemem i bez gdzie bez wychodzi lepiej bo masz mercedesa modem stabilną 307
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
i z modemem
a modem można już wyrwać za ok 200zł na allegro i w komputroniku i w welcomie za 230zł bo nowa dostawa po innej cenie waluty.
Jak weźmiesz sobie go kupisz to nie zwracaj uwagi na negatywne komentarze,bo ponoć się ludziom trafiły wadliwe sztuki,ale na ok 2000sprzedanych modemów ponoć 5sztuk się tarfiło i ludzie robią o tym wielkie halo.
A internet tego Playa zamów sobie przez stronę www i ich sklep internetowy i w taryfie 99 dostaniesz prędkość do 4Mb/s 19GB na transfer i darmowe noce na ściąganie i umowę na rok za 59zł to wyjdzie Cie to tyle taniej,że kasy wystarczy na nowy modem 307 USB bo 20zł taniej to 20*12=240zł a dostaniesz więcej GB przez internet.
Poniżej porównanie oferty z modemem i bez gdzie bez wychodzi lepiej bo masz mercedesa modem stabilną 307
i z modemem
a modem można już wyrwać za ok 200zł na allegro i w komputroniku i w welcomie za 230zł bo nowa dostawa po innej cenie waluty.
-
- Stały użytkownik forum
A jaki router polecisz pod ten sw 307? bo sam go właśnie mam zamiar zamówić ?
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Daj sobie spokój, sierra jest tutaj przereklamowana, miałem i nie polecam.
- pogodabartek
Przereklamowana?
Jest dobra bo jej używam,a to że na 2000 sztuk się trafiło kilka wadliwych egzemplarzy to każdemu producentowi może się zdarzyć i zdarza-popatrz na producentów samochodów.
Ja bym polecił osobiście Zalip CDW463AM bo chodzi idealnie,a teraz używam go do internetu kablowego,a ludzie używają jeszcze TP Link TL-MR3420 i tez im działa,a Ja piszę zawsze to co myślę i zauważyłem w testach,mam obydwa routery i jest ok.
[ Dodano: 2011-09-11, 01:08 ]
Jest dobra bo jej używam,a to że na 2000 sztuk się trafiło kilka wadliwych egzemplarzy to każdemu producentowi może się zdarzyć i zdarza-popatrz na producentów samochodów.
Ja bym polecił osobiście Zalip CDW463AM bo chodzi idealnie,a teraz używam go do internetu kablowego,a ludzie używają jeszcze TP Link TL-MR3420 i tez im działa,a Ja piszę zawsze to co myślę i zauważyłem w testach,mam obydwa routery i jest ok.
[ Dodano: 2011-09-11, 01:08 ]
To,że Ty miałeś problem nie oznacza ,że wszyscy mieli,a skoro jest przereklamowana to znaczy,że ludziom dobrze działała i działa i w większości przypadków jest okcompile pisze:Daj sobie spokój, sierra jest tutaj przereklamowana, miałem i nie polecam.
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja nie miałem z nią problemów, po prostu ma zbyt wiele wad.
Testowałem w miejscu gdzie porównywałem już kilkanaście modemów. Miała najsłabszy ze wszystkich zasięg, w związku z zaniżonym poziomie sygnału logowała się tylko do hsdpa, wnioskuje to po pingach, jest tu hspa+. Nie w pokazuje, że jest w jego zasięgu!
prędkość pobierania też była niska. Mimo, że już jej nie mam, watcher odinstalowany, to TNI nadal widzi jej porty com, to samo tyczy się połączenia dial-up co w tym wypadku bywa uciążliwe.
Kupiłem ją ze względu na opinie, muszę przyznać że bardzo się nią zawiodłem.
Testowałem w miejscu gdzie porównywałem już kilkanaście modemów. Miała najsłabszy ze wszystkich zasięg, w związku z zaniżonym poziomie sygnału logowała się tylko do hsdpa, wnioskuje to po pingach, jest tu hspa+. Nie w pokazuje, że jest w jego zasięgu!
prędkość pobierania też była niska. Mimo, że już jej nie mam, watcher odinstalowany, to TNI nadal widzi jej porty com, to samo tyczy się połączenia dial-up co w tym wypadku bywa uciążliwe.
Kupiłem ją ze względu na opinie, muszę przyznać że bardzo się nią zawiodłem.
-
- Stały użytkownik forum
pogodabartek, z play nie ma na tym zalip problemu?? Bo podobno w modelu ZALiP CDW532AM nie można skonfigurować play
- pogodabartek
Proszę bardzo,na 3cim zdjęciu z wycinkiem ustawień routera jest zasięg Play i,ze połączono a to było robione z Sierra wireless 310U a to te same modemy po za tym,że 310U ma szufladkę na karte sim i dodatkowe pasmo UMTS na USAr0siu pisze:pogodabartek, z play nie ma na tym zalip problemu?? Bo podobno w modelu ZALiP CDW532AM nie można skonfigurować play
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29574
[ Dodano: 2011-09-11, 10:54 ]
Używałem tego routera na sieciach Play,Orange i Plus i chodził stabilnie,jakbyś się zdecydował kiedyś go kupic z tym modemem 307 to jakby Ci występowały restarty sieci w ifi to musisz sobie zainstalować program inssider i zobaczyć na jakich kanałach nadają sąsiedzi i ustawić taki aby nie kolidował z ich numerami.
-
- Stały użytkownik forum
Dziś zamówiłem ten router z modemem 307. Do mojego domu żadne fale zewnętrzne się nie dostają jak i praktycznie nie wychodzą (takie pancerne ściany) więc zakłóceń na 100% nie będzie:) Dzięki za pomoc w wyborzepogodabartek pisze:Proszę bardzo,na 3cim zdjęciu z wycinkiem ustawień routera jest zasięg Play i,ze połączono a to było robione z Sierra wireless 310U a to te same modemy po za tym,że 310U ma szufladkę na karte sim i dodatkowe pasmo UMTS na USAr0siu pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-11, 22:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-11, 21:01 przez r0siu, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie nie odinstalowałeś jej poprawnie. Pewnie modem został dalej zainstalowany.compile pisze:Mimo, że już jej nie mam, watcher odinstalowany, to TNI nadal widzi jej porty com, to samo tyczy się połączenia dial-up co w tym wypadku bywa uciążliwe.
No to coś kręcisz. Bo piszesz, że logowała się tylko na HSDPA, a po pingach wnioskujesz że było HSPA+compile pisze:Testowałem w miejscu gdzie porównywałem już kilkanaście modemów. Miała najsłabszy ze wszystkich zasięg, w związku z zaniżonym poziomie sygnału logowała się tylko do hsdpa, wnioskuje to po pingach, jest tu hspa+. Nie w pokazuje, że jest w jego zasięgu!

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Modemy Sierry są jednymi z najlepszych modemów, sam miałem kilka modeli:compile pisze:Daj sobie spokój, sierra jest tutaj przereklamowana, miałem i nie polecam.

Choć obiektywnie trzeba przyznać, że Sierra USB 307 jest średnio udana, dlatego wprowadzili następce USB 310 a tą powoli wycofują. Miałem w niej problem z obsługą HSPA+. Generalnie przez pryzmat jednego modelu nie można patrzeć negatywnie na całą firmę.
My tu wszyscy na ZTE krzywo patrzymy

- pogodabartek
Marens, to prawda w 310U HSPA+pokazywało poprawnie ale to nikomu nie przeszkadza w niczym,a 310U jest beznadziejna bo ma szufladkę na kartę sim, która się szybko psuje,dlatego wymieniłem ją na 307 i nie narzekam,bo ma zero wad poza tym pokazywaniem HSPA+ ,a wracając do tematu to specjalnie zrobiłem wycinek dziś,że 307 wykrywa i działa,tylko nie wiedzieć czemu zawsze najpierw łapie zasięg plusa-roaming-włożona karta play fresh.
-
- Stały użytkownik forum
Jaki upload przewidujesz ?ArtVB pisze:Witam,
... dostarczyć do kamerki IP mobilny internet, dzięki któremu ta kamerka będzie mogła okresowo zrzucać zdjęcia na serwer FTP. Mam zamiar to zrobić wykorzystując internet z play + router z obsługa mobilnego internetu przez USB. Pytanie brzmi czy takie rozwiązanie będzie stabilne, nie będę tam musiał co chwilę jeździć i coś resetować itd.
Bo jeśli chodzi o Play to musisz wiedzieć że są pewne ograniczenia co do wysyłania danych.
Ja montuje takie zestawy w autobusach - mr3420 + modem huawei, działają one 24h, mam podłączone do nich po 4 kamery (2.0Mpx), zrzut obrazu przekazuje co minutę. Sam napisałem kilka skryptów które pozwalają na prawidłowe przesyłanie danych na serwer. Całość zamknęła się w kwocie 1000 zł.
-
Witam,
Przepraszam za długą nieobecność na forum ale zakładałem ze dostanę maila jak ktoś odpowie
Jestem mile zaskoczony ruchem na tym wątku i dziękuję za cenne podpowiedzi. Jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie na transfer to nie są to duże pakiety ponieważ mają to być jedynie zdjęcia w rozdzielczości 320x240 czyli zdjęcie ok 9kB.
Przepraszam za długą nieobecność na forum ale zakładałem ze dostanę maila jak ktoś odpowie

ArtVB
-
- Stały użytkownik forum
Jak często chcesz wysyłać te zdjęcia ?ArtVB pisze:... być jedynie zdjęcia w rozdzielczości 320x240 czyli zdjęcie ok 9kB.
gprs - 5kB
edge - 7kB (4+1), choć bywają modemy które obsługują 4+2 i wtedy około 14kB)
umts - 16kB
hsdpa - 40kB
hsupa - od 1,8Mb (choć nie udało mi się wysłać szybciej danych niż 1,45Mb, może jak kupie CP to osiągnę wyższe prędkości).
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Stabilny edge powinien sobie poradzić nawet z wysyłaniem takich zdjęć co sekundę. Nie mówiąc już o szybszych technologiach.ArtVB pisze:Witam, mają to być jedynie zdjęcia w rozdzielczości 320x240 czyli zdjęcie ok 9kB.
-
Zdjęcia planuje wysyłać w ostępach 2 lub 3 sekundowych w zależności od osiągniętej przepustowości no i jak doczytałem przy abonamencie za 15zł w Play jest to łącze 512 tylko nie wiem czy w obie strony bo w moim wypadku potrzebuje taki upload
ArtVB
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Zawsze możesz wziąć na próbę i przetestować.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
@Yanusz, zgadzam się z Tobą, lepiej najpierw przetestować korzystając
ze startera na przykład. Nie wiem jak jest w innych ofertach, ale
kupując Orange Freedom to też otrzymuję zestaw promocyjny OFnK. Wydaje
mi się że takie połączenie jest warte rozpowszechnienia.
ze startera na przykład. Nie wiem jak jest w innych ofertach, ale
kupując Orange Freedom to też otrzymuję zestaw promocyjny OFnK. Wydaje
mi się że takie połączenie jest warte rozpowszechnienia.