Router z Cyfrowego Polsatu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kokos324

Router z Cyfrowego Polsatu

Post autor: kokos324 »

Posiadam ten nowy modem LTE(E398) i do tego dokupiłem router D105. Czy ktoś mógłby mi pomóc zainstalować ten router, ktoś kto juz go ma?
Robiłem wszystko tak jak w instrukcji, ale coś nie działa. Chciałbym mieć ten internet na swoim PC-cie, a router ma go przesyłac do mniejszych urządzeń m.in PSP.
W tym momencie modem LTE jest modłączony do portu USB w PC-cie(i działa świetnie:p). Router jest podłączony do kompa (przez kabel WLAN) i do zasilania.
W tym momencie nie wiem co zrobić. Niby powinienem wejść na tą stronę "http://192.168.1.1/", ale jak na nią kliknę to trochę czekam i strona się nie włącza, a przy tym coś szybko mi zabiera transfer i musze włączyć od nowa kompa. Zżarło mi juz tak prawie 150MB.
Jeszcze dodam że kazali mi ściągnąć jakieś oprogramowanie na tego router- Ściągnąłem i włożyłem go luźno na dysk C:.
Czy ktoś potrafiłby mi pomóc ;) ?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-09-01, 19:16 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-09-01, 18:16 przez kokos324, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

Re: Router z Cyfrowego Polsatu

Post autor: dexter18 »

http://192.168.0.1 a nie czasem to?
kokos324

Przepraszam za błędy wojteks, ale pisałem w pośpiechu i trochę w nerwach, bo już cały dzień nad tym siedzę.
dexter18 pisze:http://192.168.0.1 a nie czasem to?
Raczej nie bo tak jak podałem wcześniej to miałem napisane w instrukcji i tak też jest na stronie CP. Będę szukał jeszcze rozwiązania problemu, ale jak nie znajdę to chyba pójdę do nich do salonu.
Przy okazji może ktoś coś wie o takiej promocji „Darmowe noce”(w umowie tak na prawdę jest tylko/aż 50GB). Chciałbym wiedzieć czy ta funkcja włącza się automatycznie. Czy czasami nie zabierze mi limitu z tego dziennego(bo mam 10 GB w dzień i 50 GB w godz. 0:00-8:00).Ktoś ma taką usługę i czy mu dobrze działa?
Dzięki za odpowiedzi.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Niby powinienem wejść na tą stronę "http://192.168.1.1/"
Masz skonfigurowane połączenie sieciowe? Żeby się zalogować do panelu konfiguracyjnego wpisując adres w przeglądarkę musisz mieć ustawione połączenie sieciowe: karta sieciowa w komputerze musi mieć adres z tej samej puli czyli np.192.168.1.10, maska 255.255.255.0 , brama 192.168.1.1 lub zostawiamy pusty wpis :)
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kokos324 pisze: Router jest podłączony do kompa (przez kabel WLAN) i do zasilania.
Cóż to za cudowny wynalazek kabel bezprzewodowy?? :rotfl:
Nie wiem ile ten router ma gniazd, ale musisz podłączyć się do gniazda LAN i mieć w PC zainstalowaną kartę sieciową ethernet (powinna wystarczyć automatyczna konfiguracja TCP IP)

I druga sprawa podczas konfigurowania routera modem raczej powinien być odłączony od kompa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

W przypadku D105 podłączenie modemu do routera nie ma znaczenia - interfejs przeglądarkowy działa tak samo dobrze.
kokos324

Dzwoniłem na infolinie i jednak była potrzebna karta sieciowa do ‘zainstalowania;zarejestrowania’ routera. Laptop siostry i gotowe. Już po sprawie :)

Przy okazji, czy ktoś wie gdy limit (nie z pobierania, ale..) z wysyłania też mi potrącają z ogólnego limitu? Np. jak chciałbym wysłać na megaupload, albo wstawić na chomikuj, to też tracę transfer?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kokos324 pisze:Np. jak chciałbym wysłać na megaupload, albo wstawić na chomikuj, to też tracę transfer?
Oczywiście tak.
kokos324 pisze:Dzwoniłem na infolinie i jednak była potrzebna karta sieciowa do ‘zainstalowania;zarejestrowania’ routera. Laptop siostry i gotowe. Już po sprawie
Że co??
kokos324

krystianb pisze: Że co??
Chodzi oto że routetr działał gdy ten modem był w nim, ale wówczas nie miałem neta w kompie. Laptop jednak wykrył tego Polsata i wszedłem na tą stronkę którą wcześniej napisałem.
Mój PC nawet nie wykrywał że jest podczepiony kablem do tego routera, ale nie ważne.
Dzięki wszystkim za odp.
Pozdr
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kokos324 pisze:ale nie ważne.
Dokładnie nieważne bo jakieś bzdury piszesz.
kokos324

Może nie znam się za bardzo na tym mobilnym Internecie, ale nie pisze bzdur. Pisze jak było, a było tak że na kompie w ogóle router nie działał a na laptopie tak i jeżeli chciałbym mieć na PC i jednocześnie sieć to musiałem dokupić kartę sieciową do niego.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

No bo wymyśliłeś jakieś "zarejestrowanie". Jak masz bałagan na kompie to nie wina operatora, stacjonarkę zawsze można podłączyć kablem, chyba że to wybitny zabytek, który nie ma karty ethernet (rozumiem, że laptopa po wifi podłączyłeś)
mescator
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mescator »

Witam,
Z tym rejestrowaniem to jest coś na rzeczy. Parka modem + ruter D105 nie działała mi aż do momentu włożenia modemu do laptopa i uruchomienia połączania po raz pierwszy z laptopa. Po tej operacji przełożyłem modem do D105 i juz sam nawiązywał połączenie.
Człowiek z infolinii zachodził w głowę dlaczego modem nie chce się połączyć w końcu zmusił mnie do zainstalowania go w kompie i od tego momentu jak ręką odjął.
Tak czy inaczej, dzisiaj oddałem cały zestaw. Router ogranicza przepustowość do 12-14Mbps (download) i okolo 2Mbps (upload). Poza tym, mimo, ze dostajemy adres publiczny na modemie, nie można się z zewnątrz do tego adresu dostac. Polsat blokuje dostep, potwierdzone na infolinii. Dla mnie nieakceptowalne.
-------------------
mescator
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mescator pisze:Człowiek z infolinii zachodził w głowę dlaczego modem nie chce się połączyć w końcu zmusił mnie do zainstalowania go w kompie i od tego momentu jak ręką odjął.
Pewnie potrzebna była komenda wyłączająca wirtualny cd-rom.
mescator pisze:Poza tym, mimo, ze dostajemy adres publiczny na modemie, nie można się z zewnątrz do tego adresu dostac. Polsat blokuje dostep, potwierdzone na infolinii.
Standardowo tak samo jest u każdego operatora, o ile w ogóle ma się ten zewnętrzny IP. Ale u niektórych można wykupić pełny zewnętrzny IP który nie jest już w żaden sposób blokowany.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ