Najlepszy modem USB do OrangeFree

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bikemaster
Początkujący użytkownik forum

Najlepszy modem USB do OrangeFree

Post autor: Bikemaster »

Witam,

Chciałem wymienić mój obecny modem Option Icon na coś solidniejszego. Jednak mam pytanie, czy w ogóle jest sens dokonywać takiej wymiany? Moim celem jest osiągnięcie stabilnego połączenia z intrernetem w Orange poprzez HSDPA. Do obecnego (bądź nowego) modemu chciałem dokupić antenę panelową:

http://www.cybertech.com.pl/p73,antena- ... kabel.html

Myślę, że byłaby ok i spełniłaby swe zadanie. Odległość od najbliższego BTS'a to ok 4km.
Obecnie bez anteny modem pracuje w UMTS i często zrywa połączenie. Wyniki też osiąga kiepskie.

Obrazek

Czy dokupienie ww. anteny do obecnego modemu + konektor na MC Card dałoby jakiś dobry rezultat?

Tak wygląda sytuacja wg mapki:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2011-09/82a1e03a.jpg

Pozdrawiam! ;)
Ostatnio zmieniony 2011-09-09, 20:18 przez Bikemaster, łącznie zmieniany 1 raz.
komados
Stały użytkownik forum

Re: Najlepszy modem USB do OrangeFree

Post autor: komados »

Witam tutaj jest ciekawy, zestaw antenat z modemem Huawei E173U-2 + antena 17dBi .

[ Dodano: 2011-09-09, 23:04 ]
http://www.cybertech.com.pl/k36,zestawy ... modem.html
Bikemaster

Ok, dziękuję. Jednakże chciałbym wiedzieć, czym tak na prawdę różni się ten modem Huawei od mojego Optiona. Huawei ma konstrukcję taką jak pendrive, a tego chciałbym uniknąć. Zależy mi na klasycznym modemie, który będzie sobie stał na parapecie a do niego będzie przeprowadzona antena.
komados
Stały użytkownik forum

Post autor: komados »

Witam zaczynając swoją przygodę z internetem, posiadałem modem Option Icon 225 modem nie ma wejścia na antenę.Nie posiada takiej technologii jak modem Huawei E173U-2 czyli /HSPA/ HSUPA /. Modem po zastosowaniu karty, pamięci SD może służyć jako pendrive ,modem posiada gniazdo anteny zewnętrznej .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Bikemaster pisze:Zależy mi na klasycznym modemie, który będzie sobie stał na parapecie a do niego będzie przeprowadzona antena.
No to może ja bym zaproponował jakiś modem na USB i do tego router z obsługą takiego modemu? To by było moim zdaniem najlepsze rozwiązanie jeśli chcesz podłączyć antenę zewnętrzną.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Bikemaster

Z tym, że mój Option Icon posiada gniazdo anteny Mc-Card, więc nie do końca wiem o co chodzi..

Nie jestem również przekonany do routera bo mam tylko jeden PC, który jest podłączony do internetu więc koncepcja rozsyłania sygnału odpada.

Chodzi mi o to, czy obecny modem Option Icon (z gniazdem anteny!), który obsługuje UMTS/HSDPA do 7,2 mbps jest dobrym modemem jeśli chodzi o zastosowanie wyżej podanej przeze mnie anteny panelowej. Oraz, jeśli nie jest, to jaki inny modem byłby dobry, a jednocześnie nie byłby modemem, który rozmiarami przypomina pamięć przenośną..

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Bikemaster pisze:modem Option Icon (z gniazdem anteny!), który obsługuje UMTS/HSDPA do 7,2 mbps
Nie było takiego. Jeśli to wielkie białe pudło to obsługuje max 1.8Mbps no i jednak przy zapchanym nodeB przy dobrych warunkach marny będzie z niego pożytek.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Bikemaster

Ok, czyli wszystko jasne. Mój drobny bląd.

To teraz do pełni szczęścia potrzeba mi informacji nt modemu, który obsługuje 7,2mbps, ma podobną budowę do mojego Optiona i ma wyjście anteny zewnętrznej :D
Bikemaster

Czy owy Huawei E173U-2 byłby dobry? Ew. w połączeniu z routerem i anteną..
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

To dobry modem, np. E173U-2+antena dedykowana na 2100 i tp-link mr3420 nowy firmware o ile pin masz by karty nie zablokowało i będzie śmigać jak trzeba

Jeśli stacja obsługuje HSPA+ warto by się zainteresować E353 zobacz ten temat Klik
Wiec jak by się udało wyskrobać ze 200zl na sam modem warto by wziasc E353 jak można zobaczyć po teście kolegi uzyskuje lepsze osiągi w słabszym zasięgu
Sam postanowiłem na takiego zapolować na allegro :ok:
Bikemaster

atento pisze:nowy firmware o ile pin masz by karty nie zablokowało i będzie śmigać jak trzeba
Pin chyba mam, jak coś to nie problem założyć. A czemu niby miałoby zablokować kartę?

Fajnie, widzę że ten E353u-2 można na allegro dobyć za 175 zł
http://allegro.pl/modem-huawei-e353-4g- ... ml#gallery

Tak więc skuszę się na ten modem skoro tak jest polecany, i do niego dokupię antenę panelową. Jak przesył itp. będzie zadowalający to pomyślę też o routerze :D
atento pisze:Jeśli stacja obsługuje HSPA+ warto by się zainteresować E353 zobacz ten temat
A po czym poznać, że owa stacja obsługuje HSPA+ ? Przy moim najbliższym BTSie pisze jedynie UMTS 2100 i GSM 900/1800
ODPOWIEDZ