Huawei E156G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Luks
Początkujący użytkownik forum

Huawei E156G

Post autor: Luks »

Cześć wszystkim!
Próbowałem znaleźć rozwiązanie problemu w innych tematach, ale jakoś nic nie pomaga :(

Wracając do rzeczy:
Mam lapka z win 7 64 na pokładzie i od jakiegoś czasu system nie widuje modemu Huawei E156G - zielone światełko miga i działa tylko jako pendrive. Co ciekawe w takiej sytuacji raz modem jest w menadżerze urządzeń, a raz nie. Pomaga parokrotne wyciągnięcie i włożeniu modemu z gniazda usb.
Dawniej rzadko kiedy działy się takie cuda, ale od pewnego czasu codziennie się z tym męczę... Próbowałem zainstalować sterowniki 4.22.19.00, ale wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej i wróciłem do tych wgranych przez Play. Łączę się poprzez top_netinfo.

Dodam jeszcze, że na poprzednim kompie miałem Win XP i nigdy nie było z tym problemu. Po przesiadce na 7 rok temu zdarzało się to dość rzadko, ale od ok. 2 miesięcy codziennie po parę razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E156G

Post autor: YaHooo »

Luks pisze: Po przesiadce na 7 rok temu zdarzało się to dość rzadko, ale od ok. 2 miesięcy codziennie po parę razy.
Moim zdaniem to może być wina wyrobionego portu USB. Nie jest jakieś luźne?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Luks pisze:od jakiegoś czasu system nie widuje modemu Huawei E156G
Zmień modem. U mnie jak miałem ten model było ok. Ale moich dwóch sąsiadów ma taki sam problem z tym modemem, i nic nie pomaga ani zmiana systemu ani portów USB.
Luks

Wczoraj wieczorem to już w ogóle działy się cuda. Komputer wpierw wykrywał tylko pamięć masową, a potem wyłącznie dysk ze sterownikami. Raz migał na niebiesko, raz na zielono, a modemu w menadżerze urządzeń nie było. Czasem częstotliwość tych mignięć się zmieniała i tak w kółko. Paranoja normalnie;) Dziś dopiero zaskoczył i wykrył wszystko. Zainstalowałem na nowo program od Playa i nie instaluje już żadnych innych.

Akurat ten port USB jest trochę luźny, ale na innych jest to samo. No chyba, że to wtyczka w modemie - używam go od 6.2009.

Chyba czas pomyśleć nad wymianą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Luks pisze:Komputer wpierw wykrywał tylko pamięć masową, a potem wyłącznie dysk ze sterownikami.
To może sugerować, że modem ma problemy z zasilaniem.
Luks pisze: Akurat ten port USB jest trochę luźny, ale na innych jest to samo. No chyba, że to wtyczka w modemie - używam go od 6.2009.
Tak też może być.

Masz jak sprawdzić na innym komputerze?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Luks

Sprawdzałem u wujka na Win XP i było jeszcze gorzej, ale może to przez atak wirusa. Próbowałem z godzinę i ostatecznie nie zainstalował się jako modem. Czasem nawet nie wyświetlał oprogramowania w modemie. Migał na zielono i tyle po nim... Jutro zrobię tam formata i zobaczę jak się zachowa na świeżym systemie.

Co ciekawe u mnie na razie w miarę działa :gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Luks to ja raczej obstawiam na to, że po prostu modem umiera.
Luks

Sprawdziłem jeszcze raz na czystym XP i dziś działał. Na 7ce też na razie bez problemu idzie, a nic nie zmieniałem... Może się wystraszył zmiany na lepszy model ;)

Tak, czy inaczej muszę pomyśleć o nowym, bo ten pewnie padnie tak jak piszesz. Kwestia czasu - ta wtyczka od modemu chyba nie łączy jak trzeba.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Luks pisze:Sprawdziłem jeszcze raz na czystym XP i dziś działał. Na 7ce też na razie bez problemu idzie, a nic nie zmieniałem...
Nie mam pojęcia co to może być.
Luks pisze:Kwestia czasu - ta wtyczka od modemu chyba nie łączy jak trzeba.
W takim razie można to próbować naprawić. Być może trzeba tylko poprawić lutowanie złącza do płytki modemu.
Luks

Szczęście nie trwało długo - dziś za 3. razem zaskoczył. A tak w ogóle to tak wygląda sprawa w top_netinfo

http://imageshack.us/photo/my-images/26/modemps.jpg/

W lutach nie będę grzebał, bo za bardzo się na tym nie znam, ale jak dalej będzie świrował to podejdę do sąsiada.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Luks pisze:A tak w ogóle to tak wygląda sprawa w top_netinfo
Niby jest ok, ale nie masz nawiązanego połączenia po porcie COM. Ale to drobnostka.
Luks

Jako, że jestem uparty od czasu założenia tego tematu dalej wojowałem z tym modemem i w końcu rozwiązałem problem. Od jakichś 2 tygodni działa za każdym razem:)

Podam rozwiązanie, być może komuś się przyda:

W programie Top_netinfo wszedłem w Ustawienia=>GPRS, UMTS=>tutaj zaznaczyłem "tylko HSDPA/UMTS" i modem śmiga aż miło.
Pozdrawiam i dzięki za wszystko ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Luks pisze: W programie Top_netinfo wszedłem w Ustawienia=>GPRS, UMTS=>tutaj zaznaczyłem "tylko HSDPA/UMTS" i modem śmiga aż miło.
Dziwne, czyli może jest jakiś problem z EDGE/GPRS.
ODPOWIEDZ