Antena cybertech 17dbi, 2 anteny?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Antena cybertech 17dbi, 2 anteny?
Witam wszystkich użytkowników forum.
Kupiłem antenę cybertech 17dbi sugerując się bardzo mocno pozytywnymi postami tu na forum. Mam więc teraz kilka pytań dotyczących tej anteny. Jak obliczyć czy ta antena faktycznie ma 17dbi zysku ? Czy jest coś mocniejszego i/lub bardziej kierunkowego ? Czy można połączyć 2 panele lub więcej i czy to coś da ?
Teraz jest:
Play 95-97dbi - prepaid
Plus 111-113dbi - abonament
Bez anteny oczywiście 0 krajowych sieci 3g oprócz kilku rosyjskich (teren przygraniczny).
Odległość do stacji bts około 6-7km - Krynica Morska. Modem e230, kabel h-1000 2 metry, tp-mr3420.
Kupiłem antenę cybertech 17dbi sugerując się bardzo mocno pozytywnymi postami tu na forum. Mam więc teraz kilka pytań dotyczących tej anteny. Jak obliczyć czy ta antena faktycznie ma 17dbi zysku ? Czy jest coś mocniejszego i/lub bardziej kierunkowego ? Czy można połączyć 2 panele lub więcej i czy to coś da ?
Teraz jest:
Play 95-97dbi - prepaid
Plus 111-113dbi - abonament
Bez anteny oczywiście 0 krajowych sieci 3g oprócz kilku rosyjskich (teren przygraniczny).
Odległość do stacji bts około 6-7km - Krynica Morska. Modem e230, kabel h-1000 2 metry, tp-mr3420.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena cybertech 17dbi, 2 anteny?
Tego sie nie da w warunkach domowych sprawdzic.-bolox- pisze:Jak obliczyć czy ta antena faktycznie ma 17dbi zysku ?
Zapewne tak, ale nie w tym przedziale cenowym.-bolox- pisze:zy jest coś mocniejszego i/lub bardziej kierunkowego ?
Jesli sprezt obsluguje MiMo lub diversity - mozna. W twoim wypadku zapewne nie.-bolox- pisze:Czy można połączyć 2 panele lub więcej i czy to coś da ?
Nie pomagam na PW.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuje za szybkie odpowiedzi.
Ceny z kosmosu te Bestpartnery mają. A tak zwane "rury pvc"czy Yagi? To nie jest bardziej kierunkowe niż panel ?
Ceny z kosmosu te Bestpartnery mają. A tak zwane "rury pvc"czy Yagi? To nie jest bardziej kierunkowe niż panel ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porownaj wykresy poszczegolnych anten.-bolox- pisze:A tak zwane "rury pvc"czy Yagi? To nie jest bardziej kierunkowe niż panel ?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Czy na lutach może być większa strata niż na łączkach ? Do h-1000 dolutowałem pigtaila i obawiam się że może tu zjada mi za dużo dBi.... Wybaczcie moje kombinowanie z pytaniami ale bardzo mi zależy na poprawie odbioru w 3g.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli sa kiepsko zrobione - tak.-bolox- pisze:Czy na lutach może być większa strata niż na łączkach ?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
To lepiej lutować czy łączki ? Czy ten cybertech 17dbi to najlepsza antena kierunkowa (cena do 200zł) ? Ponawiam pytanie o moc tej antenki - czy faktycznie ma ona 17dbi zysku czy tylko 15dbi jak gdzieś czytałem ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
@UP Bardzo konkretna odpowiedz..... Jest ktoś inny na forum co udzieli odpowiedzi na pytania ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zasadzie masz wszystkie odpowiedzi - w watku - tak mi sie przynajmniej wydaje. Co cie jeszcze gnebi?-bolox- pisze:Jest ktoś inny na forum co udzieli odpowiedzi na pytania ??
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Chciał bym przeczytać opinie innych użytkowników żeby mieć obiektywne podejście do problemu. Gnębi mnie jeszcze ta antena i czy jest to jedyny wynalazek do 200zł z 17dbi na karku czy jest coś o mocniejszym zysku i nie panel.
Czy takie "coś" można zastosować do anten gsm ? http://www.bestpartner.pl/index.php?d=porada02
Czy takie "coś" można zastosować do anten gsm ? http://www.bestpartner.pl/index.php?d=porada02
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czemu nie chcesz panela? To jest antena przetestowana przez nie jedną osobę na forum, więc możesz wierzyć.-bolox- pisze:Gnębi mnie jeszcze ta antena i czy jest to jedyny wynalazek do 200zł z 17dbi na karku czy jest coś o mocniejszym zysku i nie panel.
A czemu chcesz łączyć anteny?-bolox- pisze: Czy takie "coś" można zastosować do anten gsm ? http://www.bestpartner.pl/index.php?d=porada02
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Panel już mam i jakość połączenia nie jest rewelacyjna... Jak bym dołożył jeszcze jeden panel i dało by to 10-20% sygnału więcej to by mi to wystarczyło. Jak nie da rady połączyć to pozostaje mi kombinowanie z innymi antenami takimi jak"rura" od dipola.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie jest tak prosto. W przypadku takich wysokich częstotliwości jak 2100MHz bardzo łatwo o przesunięcie fazowe które może nawet całkowicie stłumić zasięg, a jeśli nawet będziesz miał zasięg, to sprzęt nie przystosowany do działania w trybie MIMO ze względu na przesunięcia czasowe może nie za dobrze działać nawet przy dobrym zasięgu.-bolox- pisze:Jak bym dołożył jeszcze jeden panel i dało by to 10-20% sygnału więcej to by mi to wystarczyło.
A ta antena jest na pewno dobrze ustawiona?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Wydaje mi się że dobrze ją ustawiłem. Do ustawienia anteny użyłem programiku Miernik GSM, wiem że topnetinfo jest lepszy ale wywalał błąd cx0000....5 przy próbie uruchomienia na asusie eee.
Przed chwilą wynalazłem coś takiego: http://www.easywifi.pl/p50,panel-20-5db ... uawei.html
Używał ktoś tego ?
Przed chwilą wynalazłem coś takiego: http://www.easywifi.pl/p50,panel-20-5db ... uawei.html
Używał ktoś tego ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Piszesz, że bez anteny masz brak zasięgu. To moim zdaniem może ten zasięg jest naprawdę taki słaby? Możesz sprawdzić jak antena będzie działać tam gdzie masz już jakiś zasięg (bez anteny) i możesz go odczytać w dBm, a następnie porównać jaki masz zasięg w tym samym miejscu z anteną?-bolox- pisze:Wydaje mi się że dobrze ją ustawiłem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Niestety takiej operacji nie mogę przeprowadzić - brak laptopa, antena na szczycie dachu + kabel tak przeprowadzony że zostanie tam na stałe. Pozostaje mi jeszcze parabola do sprawdzenia i zakup nowego okablowania. Dziękuje za udzielone porady.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Okablowanie w zasadzie może zostać te samo co jest. Ba możesz pokusić się o próbę wzmocnienia anteny tej co masz za pomocą czasy. Zawsze to kilka dBi możesz zyskać.-bolox- pisze:Pozostaje mi jeszcze parabola do sprawdzenia i zakup nowego okablowania.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja bym sie przyjzal okablowaniu, szczegolnie jesli jest dlugie i starsze. Postaral sie przesunac modem mozliwie blisko anteny.
Czasze przy tych czestotliwosciach maja sens, jesli sa wieksze od 2m
Czasze przy tych czestotliwosciach maja sens, jesli sa wieksze od 2m

Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z lutowaniem tak grubych kabli jak H-1000 jest problem ze względu na odprowadzanie temp. przez elementy kabla, dlatego jest lepiej zaciskać-ale osobiście nie widzę celowości takiego zabiegu (może przy wyprowadzeniu kabla przez ścianę-to duża średnica wiertła dla wtyku "N"), gdyż dobrej jakości złączki są bardzo drogie-cena ok.40zł/szt, o wiele taniej można kupić zarobiony gotowy odcinek kabla np. http://www.cyberbajt.pl/produkt/2907/cn ... -nmnm.html i do tego dokupić lub zrobić dobre przejściówki, a co do anten to wybrał bym ofertę z tej firmy http://www.bestpartner.pl/To lepiej lutować czy łączki ?

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Jak lub czym połączyć kabel h-1000 ze złączem crc9 ??
Czy udało by się połączyć modem po kablu usb (na przykład taki http://allegro.pl/profesjonalny-aktywny ... 37996.html) + hub aktywny belkina (taki mam - http://allegro.pl/belkin-hub-4-port-z-z ... 49762.html) na końcu - odległość 15m w celu wywalenia tp linka i bezpośredniego dostępu do modemu ?
Czy udało by się połączyć modem po kablu usb (na przykład taki http://allegro.pl/profesjonalny-aktywny ... 37996.html) + hub aktywny belkina (taki mam - http://allegro.pl/belkin-hub-4-port-z-z ... 49762.html) na końcu - odległość 15m w celu wywalenia tp linka i bezpośredniego dostępu do modemu ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racja, ale jak szaleć to szalećkey pisze: Czasze przy tych czestotliwosciach maja sens, jesli sa wieksze od 2m![]()

Moim zdaniem nie ma co próbować. Za duża odległość jak na USB.-bolox- pisze: odległość 15m
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Ponawiam pytanie czy może ktoś korzystał z aktywnego przedłużacza usb + aktywny hub na końcu. Muszę wyeliminować to Tp-dzidostwo bo już mnie trafia jak co chwile wdrapuje się na poddasze żeby modem odłączyć czy to dziadostwo resetować.
Ostatnio zmieniony 2011-09-25, 08:48 przez -bolox-, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ponawiam odpowiedz: Zapomnij. Zamiast HUBa daj router i dalej po skretce.-bolox- pisze:Ponawiam pytanie
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Teraz tak mam - router tp shitlink + skrętka - nigdy więcej TP LINKA. Dodam jeszcze że bez HUBa sam tp-mr3420 nie nadaje się do zasilania e230.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-bolox-, może spróbować w takim razie ustabilizować TP-Linka?
Zasilanie masz oryginalne, bez PoE?
Firmware najnowszy?
Jak temperatury otoczenia? Nie za wysokie?
Zasilanie masz oryginalne, bez PoE?
Firmware najnowszy?
Jak temperatury otoczenia? Nie za wysokie?
-
- Stały użytkownik forum
Zasilanie oryginalne - miałem podłączone PoE ale nie działał router... Firmware ostatni ze strony tplinka, temperatura w normie 20-25stopni - router chłodny. Wgrywałem do niego nawet Open-wrt i stabilność była bardzo nędzna. Router odpada. Ostatecznie kupie jakiegoś rozbitego laptopa na alledrogo i połączę skrętką .
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Stabilnosc polaczenia, czy router sie wieszal?-bolox- pisze:i stabilność była bardzo nędzna.
Jaki router?
Napisz cos wiecej, meczace jest to wyciaganie kazdej informacji...
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Router chyba taki:
-bolox- pisze:tp-mr3420