Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.
Moderator: Moderatorzy
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.
http://allegro.pl/octo-konwerter-fullba ... 36593.html
Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takiego rozwiązania?
Chodzi mi oto że na dniach na moim bloku będą przeprowadzony remont kominów do których są przykręcone anteny satelitarne i myślę aby teraz zostawić tylko jedną o średnicy 70cm i umocować w niej właśnie taki konwerter i podłączyć wszystkich sąsiadów. W sumie mamy aż 7 anten z tego jedna jest już z podwójnym konwerterem bo tam mają CP i dekoder z nagrywarką. Taki konwerter z linka załatwił by sprawę moim zdaniem.
Jak to się sprawuje w praktyce?
Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takiego rozwiązania?
Chodzi mi oto że na dniach na moim bloku będą przeprowadzony remont kominów do których są przykręcone anteny satelitarne i myślę aby teraz zostawić tylko jedną o średnicy 70cm i umocować w niej właśnie taki konwerter i podłączyć wszystkich sąsiadów. W sumie mamy aż 7 anten z tego jedna jest już z podwójnym konwerterem bo tam mają CP i dekoder z nagrywarką. Taki konwerter z linka załatwił by sprawę moim zdaniem.
Jak to się sprawuje w praktyce?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.
Raczej to wydaje się dla bloku złym pomysłem, mogą być wielkie problemy z pętlą mas przy tak rozległej instalacji.
Do bloku raczej trzeba by robić instalację multiswicht'ową, wyjdzie drożej ale będzie stabilniejsze, no i i multiswitche z 9 wejściami są niewiele droższe i można zrobić instalację na 2 satelity.
Do bloku raczej trzeba by robić instalację multiswicht'ową, wyjdzie drożej ale będzie stabilniejsze, no i i multiswitche z 9 wejściami są niewiele droższe i można zrobić instalację na 2 satelity.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
To jest akurat zbyteczne.krystianb pisze: i można zrobić instalację na 2 satelity.
A może dwie anteny i dwa konwertery po 4 wyjścia? Te poczwórne już instalowałem kilka osobom i nie mają zastrzeżeń.
Co masz dokładnie na myśli?krystianb pisze:mogą być wielkie problemy z pętlą ma

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasilanie jednego urządzenia z różnych faz i przede wszystkim różnych miejsc budynku.Jaco pisze:Co masz dokładnie na myśli?
IMO takie konwertery nadają się dla jednego użytkownika, a nie dla kilku przypadkowych.
MIN:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ce82fe39d8
+
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
Niestety gdzieś to musi stać i prąd brać, aha i być porządnie uziemione.
- Jaco
Na to się nie zgodzą pozostali bo jak to bywa różnie z ludźmi jest.krystianb pisze:Niestety gdzieś to musi stać i prąd brać, aha i być porządnie uziemione.
Multiswitch widzę że to droga impreza.
- wojteks
- *** Administrator ***
Uważam że nie warto iść w zbiorczą satelitę, takie rozwiązanie ma sens tylko w domu (pensjonacie itp.). Tutaj każdy musi mieć swoją antenę albo trzeba zbudować pseudokablówkę z multiswitchem, wpuścić do tego też DVB-T i każdemu po 2 -3 gniazda abonenckie zrobić (N wymaga podwójnego sygnału do nagrywania tego czego się nie ogląda).
IMHO nie warto dla innych się starać bo nic z tego nie będziesz miał a wszyscy będą psy na Tobie wieszać jak będzie konserwacja DVB-T czy zanik sygnału z satelity.
IMHO nie warto dla innych się starać bo nic z tego nie będziesz miał a wszyscy będą psy na Tobie wieszać jak będzie konserwacja DVB-T czy zanik sygnału z satelity.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Szkoda że nie mam metrowej czaszy bo to by miało sens. Pisałem do różnych sprzedawców zapytania o rozmiar anteny i czy to się uda. Tylko jeden odradził kupno ponieważ nie stosuje się takich konwerterów do czasz 70cm tylko minimum 90-100, dodatkowo napisał że to będzie działać idealnie przy dobrej pogodzie z sygnałem SD. Problemy będą już z HD i jak zacznie padać.
Identycznie jest w polsatoskich tunerach.wojteks pisze:(N wymaga podwójnego sygnału do nagrywania tego czego się nie ogląda)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo inaczej się nie da. Przy jednej głowicy przy nagrywaniu dało by się oglądać kanał co najwyżej z tego samego transpondera, albo jeszcze bardziej zawężony był by wybór. Przy 2 głowicach podłączonych do jednego kabla dało by się oglądać program z tej samej polaryzacji i tego samego pasma.Jaco pisze:Identycznie jest w polsatoskich tunerach.
Dość dziwne twierdzenie. Chyba że kanały hd nadawane są w wyższym kodowaniu ewentualnie bardziej efektywnym FEC.Jaco pisze:dodatkowo napisał że to będzie działać idealnie przy dobrej pogodzie z sygnałem SD. Problemy będą już z HD i jak zacznie padać.
- Jaco
Anteny do HD są większe. Na mojej 70 by szedł bez problemu ale gorzej by było już podczas ulewy. Wówczas nie ma mocnych na tak małą antenę i jak ją zaleje to odbioru nie ma przez nawet kilka minut.krystianb pisze:Chyba że kanały hd nadawane są w wyższym kodowaniu ewentualnie bardziej efektywnym FEC.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc nie martw się innymi, podtrzymam swoją opinię. Każdy ma mieć własną antenę.Jaco pisze:Wówczas nie ma mocnych na tak małą antenę i jak ją zaleje to odbioru nie ma przez nawet kilka minut.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja mam bifokalnie ustawiona 60 cm, na balkonie z poziomu parteru. Lapie HD z astry i hotbirda, ale ma zero rezerwy. zastanawiam sie nad 90cm.Jaco pisze:Na mojej 70 by szedł bez problemu ale gorzej by było już podczas ulewy.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Np. http://www.hollex.pl/anteny-satelitarne/aluminiowe/ , tego konwertera z aukcji bym nie stosował ale np. taki http://www.hollex.pl/konwertery-lnbs/oc ... o-idlp-408 -u tego sprzedawcy nie dostępny-wyszukiwarkaSzkoda że nie mam metrowej czaszy bo to by miało sens.

jareq
- Jaco
Na chwilę obecną pracuje jeden taki http://allegro.pl/konwerter-quad-tanio- ... 32831.html i jeden TWIN. Wszystkie dekodery pracują bezproblemowo.