Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.

Post autor: Jaco »

http://allegro.pl/octo-konwerter-fullba ... 36593.html

Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takiego rozwiązania?

Chodzi mi oto że na dniach na moim bloku będą przeprowadzony remont kominów do których są przykręcone anteny satelitarne i myślę aby teraz zostawić tylko jedną o średnicy 70cm i umocować w niej właśnie taki konwerter i podłączyć wszystkich sąsiadów. W sumie mamy aż 7 anten z tego jedna jest już z podwójnym konwerterem bo tam mają CP i dekoder z nagrywarką. Taki konwerter z linka załatwił by sprawę moim zdaniem.

Jak to się sprawuje w praktyce?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Konwerter 8 wyjść w jednym urządzeniu.

Post autor: krystianb »

Raczej to wydaje się dla bloku złym pomysłem, mogą być wielkie problemy z pętlą mas przy tak rozległej instalacji.

Do bloku raczej trzeba by robić instalację multiswicht'ową, wyjdzie drożej ale będzie stabilniejsze, no i i multiswitche z 9 wejściami są niewiele droższe i można zrobić instalację na 2 satelity.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze: i można zrobić instalację na 2 satelity.
To jest akurat zbyteczne.

A może dwie anteny i dwa konwertery po 4 wyjścia? Te poczwórne już instalowałem kilka osobom i nie mają zastrzeżeń.
krystianb pisze:mogą być wielkie problemy z pętlą ma
Co masz dokładnie na myśli? :niepewny:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Co masz dokładnie na myśli?
Zasilanie jednego urządzenia z różnych faz i przede wszystkim różnych miejsc budynku.

IMO takie konwertery nadają się dla jednego użytkownika, a nie dla kilku przypadkowych.
MIN:

http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ce82fe39d8
+
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8

Niestety gdzieś to musi stać i prąd brać, aha i być porządnie uziemione.
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze:Niestety gdzieś to musi stać i prąd brać, aha i być porządnie uziemione.
Na to się nie zgodzą pozostali bo jak to bywa różnie z ludźmi jest.

Multiswitch widzę że to droga impreza.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Uważam że nie warto iść w zbiorczą satelitę, takie rozwiązanie ma sens tylko w domu (pensjonacie itp.). Tutaj każdy musi mieć swoją antenę albo trzeba zbudować pseudokablówkę z multiswitchem, wpuścić do tego też DVB-T i każdemu po 2 -3 gniazda abonenckie zrobić (N wymaga podwójnego sygnału do nagrywania tego czego się nie ogląda).

IMHO nie warto dla innych się starać bo nic z tego nie będziesz miał a wszyscy będą psy na Tobie wieszać jak będzie konserwacja DVB-T czy zanik sygnału z satelity.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

Szkoda że nie mam metrowej czaszy bo to by miało sens. Pisałem do różnych sprzedawców zapytania o rozmiar anteny i czy to się uda. Tylko jeden odradził kupno ponieważ nie stosuje się takich konwerterów do czasz 70cm tylko minimum 90-100, dodatkowo napisał że to będzie działać idealnie przy dobrej pogodzie z sygnałem SD. Problemy będą już z HD i jak zacznie padać.

wojteks pisze:(N wymaga podwójnego sygnału do nagrywania tego czego się nie ogląda)
Identycznie jest w polsatoskich tunerach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Identycznie jest w polsatoskich tunerach.
Bo inaczej się nie da. Przy jednej głowicy przy nagrywaniu dało by się oglądać kanał co najwyżej z tego samego transpondera, albo jeszcze bardziej zawężony był by wybór. Przy 2 głowicach podłączonych do jednego kabla dało by się oglądać program z tej samej polaryzacji i tego samego pasma.
Jaco pisze:dodatkowo napisał że to będzie działać idealnie przy dobrej pogodzie z sygnałem SD. Problemy będą już z HD i jak zacznie padać.
Dość dziwne twierdzenie. Chyba że kanały hd nadawane są w wyższym kodowaniu ewentualnie bardziej efektywnym FEC.
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze:Chyba że kanały hd nadawane są w wyższym kodowaniu ewentualnie bardziej efektywnym FEC.
Anteny do HD są większe. Na mojej 70 by szedł bez problemu ale gorzej by było już podczas ulewy. Wówczas nie ma mocnych na tak małą antenę i jak ją zaleje to odbioru nie ma przez nawet kilka minut.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jaco pisze:Wówczas nie ma mocnych na tak małą antenę i jak ją zaleje to odbioru nie ma przez nawet kilka minut.
Więc nie martw się innymi, podtrzymam swoją opinię. Każdy ma mieć własną antenę.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jaco pisze:Na mojej 70 by szedł bez problemu ale gorzej by było już podczas ulewy.
Ja mam bifokalnie ustawiona 60 cm, na balkonie z poziomu parteru. Lapie HD z astry i hotbirda, ale ma zero rezerwy. zastanawiam sie nad 90cm.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Szkoda że nie mam metrowej czaszy bo to by miało sens.
Np. http://www.hollex.pl/anteny-satelitarne/aluminiowe/ , tego konwertera z aukcji bym nie stosował ale np. taki http://www.hollex.pl/konwertery-lnbs/oc ... o-idlp-408 -u tego sprzedawcy nie dostępny-wyszukiwarka ;)
jareq
Awatar użytkownika
Jaco

Na chwilę obecną pracuje jeden taki http://allegro.pl/konwerter-quad-tanio- ... 32831.html i jeden TWIN. Wszystkie dekodery pracują bezproblemowo.
ODPOWIEDZ