Co z tymi DNSami ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dao
Specjalista bezprzewodowy-junior

Co z tymi DNSami ?

Post autor: dao »

Dostawcą netu jest iplus. Brak jest połączenia z netem przez router. Kiedy w ustawienia routera wpiszę dnsy plusa, sieć działa kilka minut i połączenie przerywa. Jak dokładnie skonfigurować dnsy, ew coś jeszcze by to zadziałało ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Co z tymi DNSami ?

Post autor: jarek999 »

Jak dokładnie skonfigurować dnsy, ew coś jeszcze by to zadziałało ?
To jest na pewno problem DNS-ów, a nie połączenia z siecią przez modem? Mnie modem z iplus obsługuje router i na nim mam DNS-y Plusa, ale na komputerze mam ustawione DNS-y 208.67.222.222, 208.67.220.220 i to śmiga bez jakichkolwiek problemów :)
jareq
Awatar użytkownika
dao
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dao »

Modem bezpośrednio wpięty do kompa działa bez problemów - przetestowane na dwóch komputerach.

Przy DNS 8.8.8.8 na routerze i kompie działa bez problemu. Jeżeli ten sam DNS jest tylko ustawiony routerze nie otwierają się strony.

Dodam, że połączenie 3G jest cały czas dostępne.

Rzecz w tym, że nie sposób do każdego kompa, który znajdzie się w zasięgu sieci wpisywać za każdym razem dnsy.

W niektórych urządzeniach wręcz nie da się tego zrobić.
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

dao pisze:Jeżeli ten sam DNS jest tylko ustawiony routerze nie otwierają się strony.
DHCP Ci nie dziala.

Wstaw wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z nie dzialajacej konfiguracji.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ