Antena cybertech 17dbi, 2 anteny?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

-bolox-
Stały użytkownik forum

Re: Antena cybertech 17dbi, 2 anteny?

Post autor: -bolox- »

Napisze jeszcze raz co to za zestaw jest:
pc-->skrętka 20 metrów-->tp-mr3420-->hub aktywny belkin-->kabel usb z dodatkowym zasilającym-->modem e230 (sim- play)-->pigtail+h1000 2 metry (połączone cyną - lutowanie)-->panel cybertech 17dBi.

stabilność połączenia - zrywa połączenia przy 97dBi i/lub wiesza się router przy zmianie opcji w zakładce "3g" z manual na auto connect lub demand.

Jak to wszystko ustabilizować/naprawić/poprawić itd ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Wywalic:
-bolox- pisze:hub aktywny belkin-->kabel usb z dodatkowym zasilającym-->
Modem bezposrednio podlaczyc do routera, przeniesc jak najblizej anteny.

Dodatkowo:
-bolox- pisze:(połączone cyną - lutowanie)
Zastapic krotkim kablem oryginalnie zacisnietym.
Nie pomagam na PW.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Te 2 warianty były testowane na samym początku. Modem nie działa poprawnie z routerem - za słaby prąd - skakanie zasięgu. Chwilowo odpuszczam z routerem do czasu sklepania zastępstwa - pc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

-bolox- pisze:Modem nie działa poprawnie z routerem - za słaby prąd - skakanie zasięgu.
Watpie, ale w takim wypadku daj wydajniejszy zasilacz.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

stabilność połączenia - zrywa połączenia przy 97dBi i/lub wiesza się router przy zmianie opcji w zakładce "3g" z manual na auto connect lub demand.

Jak to wszystko ustabilizować/naprawić/poprawić itd ?
Spróbować zmienić oprogramowanie w routerze na Open-Wrt Gargoyle by Obsy i sprawdzić jak się będzie zachowywał router, przy taim poziomie sygnału aktywny HUB obowiązkowy lub zmienić zasilacz do routera na dobry stabilizowany najlepiej transformatorowy(koszt ok.30% wyższy od HUB-a) i zadbać o dobre odprowadzanie ciepła od routera ;)
jareq
-bolox-
Stały użytkownik forum

Wgrywałem tego Open wrt gargulca bo była obsługa portu usb - on/off i pin. Jeszcze szybciej wywalało połączenia, kłopot z ponownym połączeniem. Skończyło się na wymianie karty sim - bez pin i powrót do oryginalnego softu. Na dniach problem z routerem się rozwiąże - laptop w drodze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

-bolox- a mnie zastanawia jedno. Może to modem się zawiesza, a Ty winisz router?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-bolox-
Stały użytkownik forum

Modem sprawny, tak samo dzieje się z modemem co w play ze starterem niedawno kupiłem. Play-owy e173u-2 bardziej szaleje/pływa zasięg.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdajesz sobie sprawe, ze to niekoniecznie musi byc wina routera?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- pisze:Modem sprawny,
Ale wiesz o tym, że jak modem przechodzi z HSDPA na UMTS to czasem może się zawieszać?
-bolox- pisze:Play-owy e173u-2 bardziej szaleje/pływa zasięg.
Pływa to znaczy zmienia technologię, czy siła sygnału Ci pływa?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-bolox-
Stały użytkownik forum

Właśnie byłem na poddaszu zobaczyć co jest grane że przy sygnale 32% nie chce mi się połączyć do play. Wyłączenie z prądu pomogło - ten router nadaje się do d... Jak włączę radio to mnie nie połączy z netem tylko się zawiesi. Szkoda gadać taki tani syfek ten tp-link.

@YaHooo miałem na myśli moc w % w tp-linku. Skacze to jak chce 16-32-12-25-35% itd Czy to "oddychanie" bts`a czy za mało prądu modem dostaje ? Co do zmiany z UMTS na inne to nie mam pojęcia, nie widzę tego w routerze...
Tak przy okazji jest tu ktoś z PLAY co pomoże zablokować roaming ? 50zł za 2mb to przesada lekka. Ruskie mają takie btsy że umts z 3 sieci łapie się 40 km od granicy...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Właśnie byłem na poddaszu zobaczyć co jest grane że przy sygnale 32% nie chce mi się połączyć do play. Wyłączenie z prądu pomogło - ten router nadaje się do d... Jak włączę radio to mnie nie połączy z netem tylko się zawiesi. Szkoda gadać taki tani syfek ten tp-link.
Mam 10-mcy, pierwotnie z Huawei E-1820iplus, od maja AntyDATA 510L CDMA Nordisk i działa-2 opja całkiem bez obsługowo 3m-ce już. Nie licz że ten router będzie Ci działał stabilnie przy tak słabym sygnale-gdzie aktywny HUB obowiązkowy, też nie gwarantuje że na 100%będzie ok . Jak czytam że jeszcze router ma włączone wifi-gdzie bez tego przy tak słabym sygnale zasilanie USB nie wyrabia, laptop też nie musi działać dobrze-będzie to zależało od wydajności zasilania płyty głównej-jak będą jakieś problemy to połączenie będzie równie często zrywane :cwaniak:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- pisze:@YaHooo miałem na myśli moc w % w tp-linku. Skacze to jak chce 16-32-12-25-35% itd Czy to "oddychanie" bts`a czy za mało prądu modem dostaje ? Co do zmiany z UMTS na inne to nie mam pojęcia, nie widzę tego w routerze...
Masz możliwość podłączyć modem bezpośrednio pod komputer i postawić go w miejsce routera? Dobrze by było być mógł powiedzieć jakie są wahania ale w dBm.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Niestety w tej chwili to niewykonalne - piec waży 30kg lub lepiej a po drabinie z big towerem.... Jak dojdzie lapek to przetestuje i dam znać jak z dBi i czy lepiej jest czy gorzej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- pisze:Jak dojdzie lapek to przetestuje i dam znać jak z dBi i czy lepiej jest czy gorzej.
Bo to wiele może powiedzieć.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Proszę o wyjaśnienie o co chodzi tej puszcze że przestała łączyć z internetem:

http://pichosted.com/uploaded/1317462371_zlomtplink.JPG
-bolox-
Stały użytkownik forum

Witam ponownie. Zamieniłem router na laptopa - stanowcza poprawa w stabilności - nie skacze już tak moc sygnału. Teraz mam -95dBm, 29% CSQ 9 - do ściągania nocnego dem i share wystarczy. Mam inny problem, topnetinfo skacze mi teraz po UMTS , HSPA, HSDPA... co z tym można zrobić ? Chciał bym to ustawić ręcznie ale nie wiem gdzie i jak.

Ps. Chciałem zmienić/skasować post nad tym ale już nie można więc proszę o nie karcenie za post pod postem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

-bolox- pisze:topnetinfo skacze mi teraz po UMTS , HSPA, HSDPA... co z tym można zrobić ?
Nic, tak ma być. Można ewentualnie podtrzymać HSDPA przez pingowanie jakiegoś serwera w tle.
Nie pomagam na PW!
-bolox-
Stały użytkownik forum

Czy od takiego szalonego skakania modem może się uszkodzić (dioda chyba na pewno bo zmienia kolory jak na dyskotece) ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Już koledzy Ci odpowiedzieli, ale ja jeszcze dopowiem na jeden temat.
-bolox- pisze: Ps. Chciałem zmienić/skasować post nad tym ale już nie można więc proszę o nie karcenie za post pod postem.
Przy takim odstępie czasowym pomiędzy postami nikt Cię tu nie skarci :) Z resztą jakbyś za szybko napisał drugiego posta, to się scali automatycznie z poprzednim. A scali się w przeciągi 24 godzin od napisania poprzedniego.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Kolejne pytanie.... Czy można "przyczepić się" do wybranego własnoręcznie btsa ? Chcę w ten sposób zablokować możliwość przeskoczenia na ruskich - 50zł już raz mi znikło.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozesz wybrac recznie siec z ktora laczy sie modem. BTSa mozesz wybrac tylko posrednio, poprzez selekcje n.p. przy pomocy anteny.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

W kwestii łączenia anten. Jeśli już ktoś chce używać 2 anten, to należy skorzystać z modemów posiadających 2 gniazda antenowe (np. HUAWEI E398), testy, które krążą w sieci pokazują, że zastosowanie 2 anten panelowych (jedna w polaryzacji poziomej, druga w pionowej) powoduje znaczący wzrost prędkości nie tylko w LTE, ale także HSPA+.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- pisze:Chcę w ten sposób zablokować możliwość przeskoczenia na ruskich - 50zł już raz mi znikło.
A nie próbowałeś wyłączyć usługi roaming na karcie SIM?
-bolox-
Stały użytkownik forum

Bardzo interesujące jest o tych 2 antenach z modemem tylko.... cena modemu kosmiczna.
Czy są jakieś inne modemy z 2ma wejściami na antenę nie koniecznie z lte ?

Co do roamingu to chcą żebym się najpierw zarejestrował z dowodem w salonie - trochę to śmieszne podejście. Nie po to brałem na kartę żeby teraz podawać jakiekolwiek dane.

Niestety nawet z anteną nie mam możliwości uciec od ruskich. Ich bts`y są tak mocne że sygnał dociera z każdej strony (odbicia?) nawet bez anteny z 3ech sieci i to w umts w odległości około 20km od granicy. Prawdopodobnie mają zasięg aż do trójmiasta, Kaliningradcy sąsiedzi nie muszą włączać roamingu jak wpadają do nas na zakupy...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- widzę w profilu, że masz Plusa, jeśli chodzi o niego, to możesz się posłużyć tym https://ssl.plusgsm.pl/ebok-web/basic/loginStep1.action hasło to w przypadku pre-paidów oraz mixów to 4 ostatnie cyfry kodu PUK.
-bolox-
Stały użytkownik forum

@YaHooo plus to inna historia, 6 lat męczarni starczy - gprs, edge. Wracając do play, przed chwilą zauważyłem w topnetinfo że play sobie skacze po btsach (2 playe w zasięgu i tym samym kierunku) - zmienia się CID. 1 play nadaje w umts - hspa 2gi umts - hsdpa. Czy naprawdę nie można nastawić się na ten CID co ma hsdpa ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

play nadaje w umts - hspa 2gi umts - hsdpa. Czy naprawdę nie można nastawić się na ten CID co ma hsdpa ?
Nadają to one na 99% w HSPA+ obydwa ale w Playu są takie kwiatki, że przy słabszym sygnale są takie skoki technologii. Mimo, że HSPA jest teorytycznie lepsze niż samo HSDPA, to czasem w Playu lepiej działa opcja druga. A ręcznie wymusić się nie da, trzeba albo postawić modem w miejscu w którym nie przeskakują albo kupić antenę kierunkową. Przeskakiwanie między stacjami w Playu jest szczególnie uciążliwe bo bardzo kuleje tam handover i przerwy w transmisji mogą być nawet kilkunastosekundowe :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

-bolox- pisze:@YaHooo plus to inna historia, 6 lat męczarni starczy - gprs, edge.
Ok, ale wydaje mi się, że w Play'u też ma się konto gdzie można wyłaczać usługi.
Maciek764 pisze:Mimo, że HSPA jest teorytycznie lepsze niż samo HSDPA, to czasem w Playu lepiej działa opcja druga. A ręcznie wymusić się nie da, trzeba albo postawić modem w miejscu w którym nie przeskakują albo kupić antenę kierunkową.
Ewentualnie można komendami AT wyłączyć HSPA, a zostawić samo HSDPA.
Maciek764 pisze:Przeskakiwanie między stacjami w Playu jest szczególnie uciążliwe bo bardzo kuleje tam handover i przerwy w transmisji mogą być nawet kilkunastosekundowe :dobani:
Wtedy pozostaje tylko kupno anteny kierunkowej.
ODPOWIEDZ