"Skanowanie eteru" za pomocą modemu USB - da się?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rufens
Użytkownik forum

"Skanowanie eteru" za pomocą modemu USB - da się?

Post autor: rufens »

Czy możliwe jest "rozejrzenie się" jakie nadajniki jakiego operatora (i jakie możliwości GSM/3G) są w pobliżu? Da się do tego użyć modemu USB (u mnie Sierra 307)? Jest to w ogóle realizowalne?

Bo w kontekście przyszłego wyboru operatora internetu chciałbym kierować się też siła sygnału u mnie na wiosce.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: "Skanowanie eteru" za pomocą modemu USB - da się?

Post autor: ezaq »

Wyszukaj ręcznie operatora sieci (szukaj gdzieś w opcjach, nie mam sierry, więc nie wiem gdzie dokładnie, ewentualnie użyj TopNetInfo: Ustawienie -> Komunikacja AT i PIN -> Zm. operatora) i zobaczysz jakie masz dostępne sieci 2G i 3G, ale modem nie pokaże Ci siły sygnału. W tym celu musisz włożyć do niego kartę SIM danego operatora, aby się zalogował do sieci.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Użyj karty operatora zagranicznego z podpisanymi umowami roamingowymi z wszystkimi polskimi operatorami :hyhy: Albo, z tego co wiem to karty Cyfrowego Polsatu logują się do wielkiej trójki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mozesz sprobowac zagraniczna karte sim albo pre-pay'dy. Zeby zobaczyc "sile" sygnalu, musisz zalogowac sie do sieci.
Nie pomagam na PW.
rufens
Użytkownik forum

Post autor: rufens »

OK, czyli zakup kart prepaid operatorów to pierwszy krok.
Czy TopNetInfo będzie już wystarczający do zebrania danych o jakości (GSM/3G) i sile połączenia? Czy raczej istnieje inny soft lepszy do tego?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jest chyba najwygodniejszy. Inne dashboardy moga nie przyjmowac obcych kart.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ