Publiczne ip w Orange Business Everywere

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iRanFromMyHouse
Początkujący użytkownik forum

Publiczne ip w Orange Business Everywere

Post autor: iRanFromMyHouse »

Chcę zamontować u siebie w firmie kamerkę ip, aby mieć wgląd na pracowników nie będąc na miejscu. Niestety, jedyną opcją w tym miejscu jest internet mobilny. Czy Orange Business Everywere z wykupioną usługą VPN z publicznym ip zapewni mi dostęp zdalny do kamerki? Czy ktoś korzysta z internetu Orange w taki sam lub podobny sposób, w jaki ja zamierzam? Słyszałem, że jedynie Plus zapewnia "pełne rutowalne publiczne ip". Nie wiem co to znaczy i czy to ma jakieś znaczenie w moim przypadku, ale iPlus niestety nie wchodzi w grę. Bardzo proszę o pomoc.
iRanFromMyHouse

Re: Publiczne ip w Orange Business Everywere

Naprawdę nikt nie wie, czy można dostać się zdalnie na serwer podłączony do tego internetu (na podobnej zasadzie działa kamera ip)?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

iRanFromMyHouse pisze:Naprawdę nikt nie wie, czy można dostać się zdalnie na serwer podłączony do tego internetu (na podobnej zasadzie działa kamera ip)?
Mozna. Najprosciej budujac VPN od wewnatrz sieci, wtedy nie jest potrzebny publiczny IP. Potrzebujesz jedynie jednego routera podlaczonego do routowalnej sieci, n.p. Neo.
Nie pomagam na PW.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Może ewentualnie Orange po APN: vpn i kombinacje z DynDns (np. router + modem )
iRanFromMyHouse

Trochę skomplikowanie to brzmi. Ale czy jak wykupię tę usługę Orange VPN z publicznym ip, to czy to zadziała? Chodzi mi o prostotę i nieskomplikowanie, czyli przekierowanie portów w routerze oraz wpisanie w oknie przeglądarki publicznego ip (ew. adresu dyndns) i żeby to tak działało. Jest to możliwe? Miał ktoś do czynienia z Orange VPN?
razor85

Post autor: razor85 »

Cześć,
tak przy wykupie opcji apn vpn będziesz mieć możliwość wystawienia kamerki na świat. Wszystkie połączenia przychodzące do SIMki są przepuszczane.
Swoją drogą nie prościej zadzwonić i spytać się na infolinii jak się sprawy mają? 5min i sprawę masz wyjaśnioną.

Pozdro
iRanFromMyHouse

Dzięki za odpowiedź. Co do infolinii, to niestety... często wiedza stoi tam na niskim poziomie, o czym miałem się okazję kilkakrotnie przekonać przy załatwianiu różnych problemów.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Musisz w tej sprawie dzwonić na *800 (510800800).
ODPOWIEDZ