Niska prędkość łącza (Orange)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nunek07
Użytkownik forum

Niska prędkość łącza (Orange)

Post autor: nunek07 »

Witam

Mam mały (a nawet duży) z prędkością łącza w Orange. Korzystam z modemu ED77, więc prędkość powinna teoretycznie oscylować w granicach 177,6 kb/s, a osiągam maksymalnie około 130 kb/s! Problem ten występuje już od około miesiąca i pomimo zniesienia blokady za przekroczenie limitu, prędkość nie wróciła do normy. Dzwoniłem do BOA, powiedzieli, że u nich wszystko jest w porządku, że zdjęli blokadę, itp, i chyba mają rację, bo sprawdzałem modem u sąsiada i ku mojemu zdziwieniu śmiga w najlepsze!
Możecie mi coś doradzić? Na pewno nie jest to wina firewalla, ani anty-virusa, bo sprawdzałem... więc w czym może tkwić problem? Proszę o wskazówki jakie tylko się da, bo już nie wytrzymuje:/

Z góry dziękuje za pomoc:)
nunek07
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Niska prędkość łącza (Orange)

Post autor: Fanta »

Spróbuj ponownie zainstalować modem...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
nunek07
Użytkownik forum

fanta88 pisze:Spróbuj ponownie zainstalować modem...
To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem...
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Z jaką prędkością chodził ci normalnie na poczatku? bo te 130kb/s to nie jest tak źle jak na ten modem. Mój osiąga prędkość teoretyczną 236kb/s a praktyczna jest około 200kb/s.
Elektroniczna rewolucja
nunek07
Użytkownik forum

Jojo pisze:Z jaką prędkością chodził ci normalnie na poczatku? bo te 130kb/s to nie jest tak źle jak na ten modem. Mój osiąga prędkość teoretyczną 236kb/s a praktyczna jest około 200kb/s.
Teoretycznie to te 177,6 kb/s, ale w praktyce osiąga 200 kb/s. Dodam, że nadajnik mam pod samym nosem i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem. Raczej coś jest z moim kompem, tylko co?
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

nunek07 pisze:Witam

Mam mały (a nawet duży) z prędkością łącza w Orange. Korzystam z modemu ED77, więc prędkość powinna teoretycznie oscylować w granicach 177,6 kb/s, a osiągam maksymalnie około 130 kb/s!

nunek07, ciesz się że masz te 130kb/s, bo teoria to jedna sprawa, a rzeczywistość jest inna. U mnie w Krakowie gdzie już jest HSDPA to ja ledwo wyciągam 1 Mb/s, a Orange na plakatach pisze, że już jest prędkość 3,6 Mb/s.
Cieszmu się tym co mamy i nie narzekajmy.
BOK Orange Ci nic nie pomoże bo oni zawsze mają tę samą odpowiedź.
Mnie ostatnio odpisali , że powodem spadku prędkości w moim przypadku jest wirus w moim komputerze :shock: ,
nunek07
Użytkownik forum

piotr2802 pisze: nunek07, ciesz się że masz te 130kb/s

Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
Z czego mam się cieszyć?! Przeczytaj sobie dokładnie mój pierwszy post i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

nunek07 pisze:i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!
Koledzy, proszę bez nerwów i proszę też o cięcie zbędnych cytatów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

nunek07 pisze:
Z czego mam się cieszyć?! Przeczytaj sobie dokładnie mój pierwszy post i nie odpowiadaj bez sensu, bo nic nie wnosisz do tematu!
Racja, nie masz się z czego cieszyć, bo nie warto Ci pomagać :?
Awatar użytkownika
felekdf1
Użytkownik forum

Post autor: felekdf1 »

a ja mam podobny problem tylko że zamiast Teoretycznie 230Kbps mam 106Kbps a zawsze miałem 206Kbps a mieszkam zaraz obok nadajnika i zasiek jest na max.
ED77
http://www.google.cay.pl/ - Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

felekdf1 pisze:a ja mam podobny problem tylko że zamiast Teoretycznie 230Kbps mam 106Kbps a zawsze miałem 206Kbps a mieszkam zaraz obok nadajnika i zasiek jest na max.
Zawsze masz te 106kb/s? Czy tylko w czasie dnia? I z jakiej sieci korzystasz i jaki modem?
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
felekdf1
Użytkownik forum

Post autor: felekdf1 »

Orange Ed77
taką prędkość mam od tygodnia po zdjęciu blokady a wcześniej było 206Kbps.a i ta prędkość to max nawet w nocy
ED77
http://www.google.cay.pl/ - Zapraszam :)
nunek07
Użytkownik forum

No i chyba sobie poradziłem z tym problemem :D Najpierw sprawdziłem jakie programy działają w tle podczas, gdy ja korzystałem z neta. Odinstalowałem Cfosspeed'a (który zawsze dobrze działał) i już zauważyłem niewielkie przyspieszenie prędkości. Następnie przeskanowałem dokładnie kompa programami anty-virusowymi, znalazł się jakiś trojan i jak na razie śmiga w najlepsze! Zobaczymy jak będzie później....
Do Piotra 2802: Jak coś ma działać tak jak jest "napisane na opakowaniu", to jeśli choć trochę się postaramy to tak będzie! Twoje podejście do życia jest dla mnie trochę dziwne. W swoich postach tylko narzekasz, według mnie tylko zaśmiecasz tematy. Zresztą rób co chcesz na tym forum, ja nie chce z Tobą dyskutować, wyraziłem tylko swoje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich userów, którzy wiedzą od czego jest to forum :wink:
nunek07
Awatar użytkownika
massnoise
Początkujący użytkownik forum

odp

Post autor: massnoise »

Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s ale przecież wiadomo że to nie jest rzeczywista prędkość z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.A możesz napisać jaki miałeś transfer przy ściąganiu np. jakiegoś programu.Bo jak widzę co nie którzy piszą jakieś kosmiczne prędkości takie jakie są w sieciach UMTS i HSDPA.
AMD Sempron 2800+ 2.0 GHz 768 RAM 80GB ATI9600XT
nunek07
Użytkownik forum

Re: odp

massnoise pisze:Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s ale przecież wiadomo że to nie jest rzeczywista prędkość z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.A możesz napisać jaki miałeś transfer przy ściąganiu np. jakiegoś programu.Bo jak widzę co nie którzy piszą jakieś kosmiczne prędkości takie jakie są w sieciach UMTS i HSDPA.
Sorry, że odp po takim czasie, ale nie miałem czasu na forum... W dzień godzina około 12, gdzie nadajnik jest najbardziej obciążony przy torrentach jakieś 10 kB/s, w nocy idzie max, czyli coś koło 20. Przy ściąganiu ze stron www przy pomocy flashget'a idzie dużo szybciej, ale to też zależy od pory dnia.
Pozdrawiam
g

Re: odp

Post autor: g »

massnoise pisze:Mam ten sam modem ED77 połączenie wyskakuje 230,4 Kb/s
To jest prędkość pracy wirtualnego portu szeregowego przez którym siedzi modem.
massnoise pisze:z tego co ja wiem to prędkość EDGE jest taka sama jak w Neostradzie 128 czyli do 20kb/s.
Z tego co ja wiem i z tego co jest napisane, to prędkość EDGE w ED77 to max 177,6kb/s (~22kB/s), a 128kb/s to jest dokładnie 16kB/s.
--
Edek w?adca kredek
Piotr!

Post autor: Piotr! »

Ja również mam problem z prędkością łącza w sieci orange. Moja prędkość to
około 4kb/s (sprawdzam na stronie www.dsl.cz). Zasięg jaki miałem to też około 40% czyli 1-2 kreski edge. Dziś podłączyłem antenkę magnetyczną 9dBi Option. Zasięg się poprawił max 74% czyli 3-4 kreski ale prędkość pozostała ta sama. Mój system to Vista Home Basic. Pomimo tego, że karta modemowa Globe Trotter Combo nie obsługuje Visty wszystko się zainstalowało i nie mam większych trudności z połączeniem. Nie wiem czy może jednak ta niska prędkość to przez ten system Vista? Proszę pomóżcie! Może uda się poprawić prędkość mojego łącza.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ