Problem z sygnałem w domowej sieci wifi.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yossarian
Początkujący użytkownik forum

Problem z sygnałem w domowej sieci wifi.

Post autor: yossarian »

Witam forumowiczów.

Usiłuję stworzyć sieć bezprzewodową w domu, jednak nie potrafię rozwiązać problemów z zasięgiem. Ale po kolei.

Dany jest dom dwupiętrowy. Na potrzeby modelu niech to będzie prostopadłościan o bokach 20 m i 15 m oraz wysokości 6 m. W jednym rogu domu, na parterze, stoi router. W przeciwległym rogu domu, na piętrze, stoi komputer. Szacunkowo router oddalony jest od komputera o 25 metrów, po drodze znajduje się strop i 4 ściany. Chciałbym, aby komputer miał stabilne połączenie wifi z routerem.

Obecna konfiguracja:

Router:
TP-Link Wireless Router TL-WR543G 802.11g
Moc sygnału wbudowanej lub dołączonej anteny: 3 dBi
(antena stockowa)

Karta sieciowa w komputerze:
TP-Link TL-WN551G karta sieciowa PCI Wireless 802.11g/54Mbps
Złącze anteny zewnętrznej: RP-SMA
Maksymalna moc nadajnika dla 802.11b: 17 dBm
Maksymalna moc nadajnika dla 802.11g: 17 dBm

Antena podłączona do karty sieciowej w komputerze:
Edimax antena dookólna wewnetrzna 5dBi
(http://cokupic.pl/produkt/Edimax-dookol ... -kabel-1m-)

Konfiguracja: sieć skonfigurowana w trybie 'g'. Z poziomu komputera nie widzę sieci sąsiadów, z którymi mógłby się nakładać sygnał. Teoretycznie sygnał mógłby się nakładać z bezprzewodowym transmiterem A/V (dekoder satelitarny -> telewizor), który działa w paśmie 2.4 GHz i który mam w domu. Jednak nie powinno tak być, gdyż wifi ustawione jest na kanał 1, a transmiter na kanał najwyższy (z 3 ustawień przełącznika).

Mój problem: zasięg sieci wifi poniżej granicy używalności. To znaczy, można złapać sieć, otwierać strony, jednak połączenie zrywa się bardzo często. W najlepszym wypadku są 2 kreski w windowsowym tayu.

Tu pytanie do Was. Czy możecie doradzić mi konkretne środki, w celu uzyskania stabilnego połączenia. Lepsza antena routera? Inna karta wifi do komputera? Jestem gotów wydać do 200 PLN, ale im mniej tym lepiej :).

Za wszelkie dobre słowo z góry dziękuję.

PS.
Kupiłem kiedyś ogromną (50 cm?) antenę patykową, ale wkręcenie jej do routera nic nie daje. Podejrzewam, że antena jest nic nie warta.

Live long and prosper
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 09:24 przez yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z sygnałem w domowej sieci wifi.

Post autor: krystianb »

yossarian pisze:Tu pytanie do Was. Czy możecie doradzić mi konkretne środki, w celu uzyskania stabilnego połączenia. Lepsza antena routera? Inna karta wifi do komputera? Jestem gotów wydać do 200 PLN, ale im mniej tym lepiej .
Przenieść router bliżej komputera (jeszcze czasem obudowa komputera nie zasłania drogi do routera?), po drugie wyłączyć videosender (zapewne sieje w całym paśmie).
Ewentualnie przejść na 5GHz ale tego za 200zł się nie da zrobić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
yossarian

krystianb pisze:
yossarian pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Przenieść router bliżej komputera (jeszcze czasem obudowa komputera nie zasłania drogi do routera?), po drugie wyłączyć videosender (zapewne sieje w całym paśmie).
Ewentualnie przejść na 5GHz ale tego za 200zł się nie da zrobić.
Mam nadzieję, że uda się bez przenoszenia routera, gdyż będzie to mocno nie wygodne. Tuż obok routera znajduje się drugi komputer (podłączony kablowo), czego nie ująłem w przedstawionym wcześniej modelu. Nazwijmy go Komputerem II, w odróżnieniu od Komputera I, do którego chciałbym mieć połączenie wifi.

Aby przenieść router musiałbym przeciągnąć jeden kabel od modemu (pokój w rogu domu) do routera (w jakimś nowym miejscu), a następnie drugi kabel od routera do Komputera II (do pokoju w rogu domu).
W odruchu desperacji chciałem już po prostu przeciągnąć kabel przez cały dom, do docelowego Komputera I.

Mam jednak nadzieję, że problem da się rozwiązać mocniejszymi nadajnikami lub odbiornikami (zgodnie z prawem 'Nie rób nic na siłę, weź większy młotek").

W obecnej sytuacji obudowy nie zasłaniają anten. Router leży swobodnie, choć niedaleko ściany (20-30 cm). Antena karty sieciowej komputera stoi swobodnie na biurku.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-04, 20:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 19:27 przez yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yossarian pisze:chciałem już po prostu przeciągnąć kabel przez cały dom
I to jest jedyne sensowne rozwiązanie jak masz w domu videosender na 2.4GHz.
Nie pomagam na PW!
yossarian

wojteks pisze:
yossarian pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
I to jest jedyne sensowne rozwiązanie jak masz w domu videosender na 2.4GHz.
Dzięki za radę. Na razie na kilka dni wyłączę sender i sprawdzę jak bez niego sprawuje się wifi :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-05, 17:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-05, 16:14 przez yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Jeszcze możesz przesunąć router,ale zamiast ciągnąć dwóch kabli jak pisałeś to do tamtego kompa co stoi teraz przy routerze dokupić adapter wi-fi (koszt <100),a za routerem pociągnąć tylko jeden kabel z netem :)

Chwilowo uciekła mi nazwa,ale kiedyś używałem takiego programiku gdzie wrzucało się jako podkład zeskanowany plan mieszkania/piętra i chodziło z lapkiem po całym poziomie zaznaczając na tym planie w którym miejscu się stoi i potem wychodziła z tego całkiem ładna mapka zasięgu na której było doskonale widać gdzie sygnał w domu nam szwankuje,a gdzie "wycieka" na zewnątrz domu i w związku z tym jak optymalnie przestawić router ;)

Edit: znalazłem http://www.ekahau.com/products/heatmapper/overview.html :)
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Spróbuj na B zamiast G.

Idź do właściwości karty sieciowej, zakładka zaawansowane i zobacz czy masz tam tryb Wireless albo tryb IBSS, zmien na B, jeśli masz Minimalny pobór prądu - wyłącz, jeśli jest Power management albo Zarządzanie energią daj na najwyższą wartość.

Twoj problem to raczej słaby zasięg po stronie kompa, tj sprzęt w kompie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

vic2099 pisze:Spróbuj na B zamiast G
B to ~1/5 przepustowosci G.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

i nie wymaga wysokiej jakości sygnału do utrzymania stabilniejszego połączenia. To tak jak N do G w pewnym sensie. Na B się robi najdłuższe linki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

vic2099 pisze:i nie wymaga wysokiej jakości sygnału do utrzymania stabilniejszego połączenia.
Bledna interpretacja.
vic2099 pisze:To tak jak N do G w pewnym sensie.
Nie. Krok z G do N to MIMO.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ