W pierwszym dniu zaraz po zakupie wiedziałem że muszę postarać się o antenę - na samym modemie w pokoju topnetinfo ledwo wyświetlał EDGE z mocą sygnału w przedziale 20-30%. Na balkonie zaczęło łapać słaby UMTS, ale przecież nie będę w zimę na balkonie z neta korzystać

Po założeniu tematu w odpowiednim dziale i pomocy paru osób zdecydowałem się na antenkę 15dBi i choć początkowo myślałem o 17-tce to 15-tka wystarcza mi w zupełności.
Dostawa:
- antena dotarła praktycznie na drugi dzień

- nie było w niej mocowania na ścianę pomimo, że takowe oczywiście zamówiłem

- po krótkiej rozmowie i przedstawieniu problemu brakująca część została dosłana (już nie na drugi dzień ale i tak dobrze że doszła

Ogółem nie mam co do firmy Cybertech większych zastrzeżeń, polecałbym im jedynie dokładniej sprawdzać przesyłki, czy aby na pewno w środku jest wszystko co być powinno.
Montaż nie był bardzo problematyczny, dwie dziury na murze, dwie w oknach żeby przeciągnąć kabel no i parę minut żeby ustawić antenkę w kierunku nadajnika.
Obecnie praktycznie ciągle HSUPA z mocą sygnału 35-45% co przekłada się na poniższe wyniki:

Wynik w sumie średni bo dość często dochodzi do 5Mbit down i 2-2,5Mbit up, choć bywa że i spada do 2-2,5Mbit down i 1-1,5Mbit up ale to już baaardzo rzadko. Ping pozwala w większości przypadków grać on-line bez przeszkód (70-110ms). Choć rzadko to zdarzają się momenty (głównie w południe) że przez 2-3sekundy dziwnie skacze do 1500, widocznie duży ruch czy coś tam innego

Dopiero po montażu widzę, że mogłem zamówić 3 albo i 2,5m kabla ale w sumie nie żałuję - i tak jest dobrze a kabelek może się kiedyś przydać.
Muszę jeszcze spróbować kiedyś (nie wiem czy w tym roku

P.S Dołączę do posta jakoś na dniach parę zdjęć jak antenka się obecnie przedstawia.
Dzięki wszystkim za pomoc przy wyborze - okazał się jak najbardziej trafny