Niski Upload Lte

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
raskus
Początkujący użytkownik forum

Niski Upload Lte

Post autor: raskus »

W mojej lokalizacji mam bardzo mały up ( max 1 Mb/s a przeważnie około 400 Kbs) czy to jest normale że przy odległości od nadajnika 2km upload maleje ? . Download mam około 23 Mb/s .Miałem już reklamować ale specjalnie podjechałem do nadajnika i przy samym maszcie jest UP 8Mb/s ale Down 30Mb/s
Czy też tak macie i czy to jest wina konkretnego NodeB czy obciążenia
wszelkie sugestie mile widziane
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Re: Niski Upload Lte

Post autor: Piotrex44 »

Nie ważne że od nadajnika 2Km,ważne jaki jest zasięg,jakość..Antena na pewno polepszy UP i jeśli coś dużo wysyłasz danych to takie rozwiązanie było by najlepsze..
raskus

Korzystam z dwóch anten na dachu ( wysokość około 10m ) Pingi OK Downlod OK tylko ten UP . Sygnał to około -89 dBm
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Post autor: Tom3k »

Masz mimo wszystko słaby sygnał.
Stąd słaby UP. Ja przy sygnale -52dBm mam prędkości z podpisu.
Dodam, że w miejscu gdzie stoi moja antena (ta mała domowa"kominowa") antena "widzi" się z nadajnikiem (brak drzew budynków) i odległość to ok 1km.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

raskus jesteś pewny, że tan upload nie wynika z obciążenia sieci? Być może również wyjście na świat stacja ma dość słabe. Sprawdź późno w nocy, tak koło 2-3.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A jak zazwyczaj jest z "symetrią" radiolinii? Wie ktoś?
raskus

YaHooo pisze:raskus jesteś pewny, że tan upload nie wynika z obciążenia sieci? Być może również wyjście na świat stacja ma dość słabe. Sprawdź późno w nocy, tak koło 2-3.
Tak to chyba wąskie gardło na nadajniku skoro pod samym masztem miałem 30Mb/s au siebie czyli 2 km dalej mam jak poniżej
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:A jak zazwyczaj jest z "symetrią" radiolinii? Wie ktoś?
Niestety ja nie wiem.
raskus pisze: Tak to chyba wąskie gardło na nadajniku skoro pod samym masztem miałem 30Mb/s au siebie czyli 2 km dalej mam jak poniżej
To może oznaczać degradację sygnału. Bo w sumie 2km to nie jest jakaś niebotyczna odległość. A pod stacją jaki masz upload?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

YaHooo pisze:w sumie 2km to nie jest jakaś niebotyczna odległość.
Dla LTE Polsatu 2 km od nadajnika to jednak dość niebotyczna odległość. Kolega jest (nie)szczęśliwym posiadaczem LTE i korzysta z HSPA+ bo jest dużo stabilniejszy i szybszy. A mieszka w linii prostej 2,3Km od nadajnika. Pod nadajnikiem wszystko super śmiga, ale wystarczy się oddalić na 2-3km i kiszka.

Nie wiem na czym to polega.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:Dla LTE Polsatu 2 km od nadajnika to jednak dość niebotyczna odległość.
Ok, to tego nie wiedziałem, że aż tak źle jest.
Yanusz pisze: Nie wiem na czym to polega.
Pewnie przy takiej odległości trzeba zejść na słabsze kodowanie i więcej danych nadmiarowych wtedy leci. Być może stopa błędów robi się już wysoka.
ODPOWIEDZ