UPC - router wifi z wejściem koncentrycznym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucin713
Początkujący użytkownik forum

UPC - router wifi z wejściem koncentrycznym

Post autor: lucin713 »

Witam,

mam internet w UPC. Od skrzynki założonej przez dostawcę odchodzi kabel, który jest podłączony do modemu. Pod modem można podłączyć router wi-fi, który daje sygnał na mieszkanie.

Problem jest taki, że nie chcę mieć tylu kabli i zasilaczy oraz pudełek (jedno to modem a drugie to router), tylko jedno urządzenie.

Dlatego szukam routera wi-fi z wejściem na kabel koncentryczny, który byłby podłączony od razu bezpośrednio do skrzyneczki na ścianie od UPC.

Czy komuś udało się coś takiego znaleźć? Ja niestety poległem - poświęciłem na to cały jeden dzień i nic...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: UPC - router wifi z wejściem koncentrycznym

Post autor: wojteks »

lucin713 pisze:Dlatego szukam routera wi-fi z wejściem na kabel koncentryczny, który byłby podłączony od razu bezpośrednio do skrzyneczki na ścianie od UPC
Musi to na 99% być sprzęt z UPC, może coś takiego mają w swojej ofercie.

http://www.upc.pl/shop/products/interne ... t-upc/1151
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lucin713 pisze:Dlatego szukam routera wi-fi z wejściem na kabel koncentryczny, który byłby podłączony od razu bezpośrednio do skrzyneczki na ścianie od UPC.
Nie ma takiej możliwości, niektórzy operatorzy kablówek oferują router (chyba thomsona) z wbudowanym modemem docis, ale jak byś taki dostał na wolnym rynku to i tak nie będzie działać (identyfikacja na podstawie modemu).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie ma takiej możliwości, niektórzy operatorzy kablówek oferują router (chyba thomsona) z wbudowanym modemem docis, ale jak byś taki dostał na wolnym rynku to i tak nie będzie działać (identyfikacja na podstawie modemu).
Nie do konca. Modemy DOCIS identyfikuja sie na podstawie MAC, wiec jesli bedziesz mial swoj, mozesz poprosic operatora dolaczenia go do sieci. Na volnym rynku sa dostepne modemy n.p. f-my AVM - cena jest zazwyczaj jednak odstraszajaca.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze: wiec jesli bedziesz mial swoj, mozesz poprosic operatora dolaczenia go do sieci.
W UPC? Myślę, że niewykonalne.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

UPC daje klientom m.in. Thompsona twg850-4u.

OIDP nawet jeśli zadziała, w co wątpię, to nie będzie to zgodne z regulaminem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:Myślę, że niewykonalne.
Trzeba sie dopytac. Ale ze wzgledu na ceny modemow zazwyczaj nieoplacalne.
Nie pomagam na PW.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ja mam spięte kable od dwóch zasilaczy, znajomy skręcił mi 5cm kabla ethernet żeby był krótki między routerem a modemem (jedno leży na drugim) i żadnych problemów z kablami nie ma.
ODPOWIEDZ