MV400 gubi sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: MV400 gubi sygnał
Na stronach SBE w statusie naprawy zmieniło się z "W trakcie naprawy" na "Wymiana standardowa" co by ta "standardowość" nie oznaczała 

-
Przyznam,że już nic nie rozumiem jak chodzi o ten serwis...
W piątek o 11:27 dostaje mailem :
Jakoś trudno mi uwierzyć,że w piątek o 12 nie wiedzieli,że tego samego dnia czy też następnego będzie dostawa....
W piątek o 11:27 dostaje mailem :
A następnego dnia pojawia się informacja w statusie naprawy "wysłano" wraz z nr listu przewozowego (na stronach UPS śledzenie jeszcze nie działa,ale to pewnie dlatego,że w sobotę wygenerowali tylko list (stąd numer), a fizycznie paczkę kurierowi dadzą we wtorek.)Uprzejmie informuję, że przedmiotowe urządzenie zostało zakwalifikowane do wymiany na nowe. W chwili obecnej oczekujemy na dostawę nowego modemu od Producenta.
Dopiero po wymianie będzie możliwość określenia dokładnego terminu odesłania sprzętu.
Jakoś trudno mi uwierzyć,że w piątek o 12 nie wiedzieli,że tego samego dnia czy też następnego będzie dostawa....
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam pytanie do użytkowników: też tak dzisiaj macie, że ciągle rozłącza wam internet? Działa, działa, nagle bach i albo znowu się połączy, albo trzeba samemu się zaklikać. Jeśli tak nie macie, to wiecie może dlaczego tak się u mnie dzieje? Jakieś prace na nadajniku czy co?
-
- Użytkownik forum
Ja mam to samo,dzwonic trzeba chyba z reklamacja bo orange to sobie jakies zarty robi.....
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-08-17, 23:27 ]
Regulamin się kłania.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-08-17, 23:27 ]
Regulamin się kłania.
Ostatnio zmieniony 2011-08-17, 22:27 przez orange to zloo, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie w tej chwili nie chce działać na antenie którą mam na dachu
musiałem przykręcić standardową.A podobno w mojej lokalizacji nie zdarzają się awarie.

-
No więc tak..mam już nowy sprzęt. Oprogramowanie wgrane chyba najnowsze ze stycznia 2011, póki co (odpukać) nie ma objawów z pierwszego posta, natomiast zapamiętywanie PINU to jakaś lipa - co z tego,że taka opcja jest jak i tak po wył i wł go zapomina...co do zasięgu to jest w ogóle ciekawostka, bo na antenkach firmowych mam -84/-86,a na zewnętrznej jak bym nie ustawiał jest w okolicach -96/-107
:D także może później powalczę z anteną,póki co lecę na Axesstelowskich 

Ostatnio zmieniony 2011-08-19, 09:52 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Też znowu korzystam z tych antenek , bo na zewnętrznej czasem nie ma neta-zasięg jest ale nie może się połączyć(connekt)także może później powalczę z anteną,póki co lecę na Axesstelowskich
-
No więc tak..czystym przypadkiem zjechałem z anteną z góry 2,5 masztu na wysokość ciut ponad komin i...sygnał się poprawił
Jak antena byłą te 2,5 nad kominem to zasięg był w okolicach -9x (gorzej niż na antenkach firmowych w domu gzie było -84 do -86). A na wysokości jakieś pół metra nad komin jest -78 do -79 ;D i takie wyniki :
http://results.tester.netia.pl/hkjwcghmfb
http://results.tester.netia.pl/fokndghmfb
http://results.tester.netia.pl/eqmodghmfb
http://www.speedtest.net/result/1445429398.png
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-23, 08:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>

http://results.tester.netia.pl/hkjwcghmfb
http://results.tester.netia.pl/fokndghmfb
http://results.tester.netia.pl/eqmodghmfb
http://www.speedtest.net/result/1445429398.png
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-23, 08:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-23, 07:10 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Po kilku dniach stwierdzam,że :
a) zapamiętywanie PINu ni diabła nie działa
b)zdarzyło mu się parę razy znowu nagle pokazać sygnał -103,a następnie -110 i -114 i wypad z sieci (mimo iż zwykle jest na poziomie -79) i tylko wyłącznik przywraca sytuacje do normy - czyli problem z pierwszego posta nadal występuje. Zgłosiłem sprawę w Orange żeby przyjrzeli się temu BTSowi, bo u mnie nowy router,karta bez błędów i w ogóle w teorii wsio cacy.
a) zapamiętywanie PINu ni diabła nie działa
b)zdarzyło mu się parę razy znowu nagle pokazać sygnał -103,a następnie -110 i -114 i wypad z sieci (mimo iż zwykle jest na poziomie -79) i tylko wyłącznik przywraca sytuacje do normy - czyli problem z pierwszego posta nadal występuje. Zgłosiłem sprawę w Orange żeby przyjrzeli się temu BTSowi, bo u mnie nowy router,karta bez błędów i w ogóle w teorii wsio cacy.
U mnie podobno awarie BTS nie występująbdkacz pisze:Zgłosiłem sprawę w Orange żeby przyjrzeli się temu BTSowi,

- avalon
- Użytkownik forum
Witam mam pytanie z jakiej miejscowości Plus będzie nadawał CDM na naszym terenie Ełckim.
pozdrawiam.
-
Dzwoniła panienka z Orange..zaproponowała wymianę karty na nową na ich koszt (co do diabła ma z tym wspólnego karta - nie wiem), no bo skoro router nowy i nadal są cyrki to może karta....ciekawe co wymyślą jak na nowej karcie będzie to samo 
@Avalon wg mapy pozwoleń Nordisk ma swój nadajnik w Ełku na ul. Ciepłej 8 i na północ w miejscowości Gąski,a na południe w Grajewie

@Avalon wg mapy pozwoleń Nordisk ma swój nadajnik w Ełku na ul. Ciepłej 8 i na północ w miejscowości Gąski,a na południe w Grajewie
bdkacz pisze:@Avalon wg mapy pozwoleń Nordisk ma swój nadajnik w Ełku na ul. Ciepłej 8 i na północ w miejscowości Gąski,a na południe w Grajewie

-
Zauważyłem dziś ciekawe zjawisko,a mianowicie po takim "wysypaniu się" routera jak w 1 poście na samym początku po ponownym uruchomieniu sygnał jest w okolicach -102db po to by po chwili wskoczyć na normalne -80 i co ciekawe prędkość mi znacząco wzrasta ..czyżby to jednak BTS wariował (resetował się i stąd niski poziom zanim BTS się"rozkręci" do pełnej mocy ?) i po prostu super prędkość mam do momentu aż reszta wisząca na tym samym sektorze nie zresetuje sprzętu ??
Albo dopada mnie coś co się zwie "oddychanie komórki" i wywala mnie w momencie jak ktoś inny łącza lub wyłącza sprzęt...tylko gdzieś czytałem,że przy 50% obciążeniu zaisę spada o 20% no ot jeżeli normalnie zasię CDMA to cirka 25 km to nawet jak spadnie o 20% to jest to 20 km czyli sporo ponad moje 8 z kawałkiem.
Ale wierzyć mi się nie chce,że oni w centrum zarządzania siecią nie mają żadnego mechanizmu który by ich informował o takich restartach BTSa...
Albo dopada mnie coś co się zwie "oddychanie komórki" i wywala mnie w momencie jak ktoś inny łącza lub wyłącza sprzęt...tylko gdzieś czytałem,że przy 50% obciążeniu zaisę spada o 20% no ot jeżeli normalnie zasię CDMA to cirka 25 km to nawet jak spadnie o 20% to jest to 20 km czyli sporo ponad moje 8 z kawałkiem.
Ale wierzyć mi się nie chce,że oni w centrum zarządzania siecią nie mają żadnego mechanizmu który by ich informował o takich restartach BTSa...
-
Będę ciągnął ten monolog dalej 
Dzisiaj wymieniłem wreszcie kartę. Jedno co zauważyłem to dłuższy czas logowania się tzn po podaniu PINu AxessManager potrafi pokazać "No service" i dopiero po pewnej chwili łapie sieć. PINu dalej się nie da ściągnąć,ani zapamiętać. Potestuję, zobaczę czy będzie zrywało.
Aha i ciekawej rzeczy się dowiedziałem od supportu Orange - do starych routerów nie da się wgrać tego firmware z zapamiętywaniem PINu (które nie działa) bo mają one różną ilość pamięci wewnętrznej.

Dzisiaj wymieniłem wreszcie kartę. Jedno co zauważyłem to dłuższy czas logowania się tzn po podaniu PINu AxessManager potrafi pokazać "No service" i dopiero po pewnej chwili łapie sieć. PINu dalej się nie da ściągnąć,ani zapamiętać. Potestuję, zobaczę czy będzie zrywało.
Aha i ciekawej rzeczy się dowiedziałem od supportu Orange - do starych routerów nie da się wgrać tego firmware z zapamiętywaniem PINu (które nie działa) bo mają one różną ilość pamięci wewnętrznej.
-
No więc tak: router zostawiony włączony,ale nieużywany chodził stabilnie ponad 3 dni. Po wpadnięciu na weekend i ostrym użytkowaniu wysypał się po cirka 12 godzinach.
Ale zauważyłem ciekawą rzecz. Otóż w tym samym kanale co kabel antenowy od anteny CDMA dipola z dachu leci też kabel antenowy od TV. No i jak po takiej zwieszcze wyłączę i włączę router to sygnał CDMA jest na poziomie -102 db i strasznie "włazi" na TV. Dopiero kolejne wyłączenie i włączenie routera skutkuje sygnałem CDMA w normie tzn -79db i na tv też nie "wjeżdża".
Możliwe,żeby wzmacniacz od anteny TV "wysypywał" sygnał CDMA ??
Ale zauważyłem ciekawą rzecz. Otóż w tym samym kanale co kabel antenowy od anteny CDMA dipola z dachu leci też kabel antenowy od TV. No i jak po takiej zwieszcze wyłączę i włączę router to sygnał CDMA jest na poziomie -102 db i strasznie "włazi" na TV. Dopiero kolejne wyłączenie i włączenie routera skutkuje sygnałem CDMA w normie tzn -79db i na tv też nie "wjeżdża".
Możliwe,żeby wzmacniacz od anteny TV "wysypywał" sygnał CDMA ??
Dokładnie przed chwilą padł mi BTS
po odłączeniu anteny i przykręceniu standardowej net znowu działa-a według BOK : '' w mojej lokalizacji nie występują awarie''
Tak sobie myślę czy nie lepsza by była na dachu antena dookolna jak ATK10 którą posiadam 

-
- Użytkownik forum
To chyba takie uroki tego neta, i raczej na pewno nie jest to wina modemu, u mnie tez chodzi tak ze raz modem chodzi non stop przez dwa tygodnie i nie musze nic resetowac, a potem nagle przychodzi dzien ze nic nie działa muze resetowac go co 5 min, albo <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> niknie dioda zasięguEmTeeDee pisze:Dokładnie przed chwilą padł mi BTS

-
A ja trzy razy oddawałem swój modem do serwisu i wymieniali w nim oprogramowanie ale za czwartym razem już mnie chyba mieli dość i wymienili mi na inny i teraz jest git. Fakt że do ichniego serwisu to trzeba mieć stalowe nerwy bo modem trzymali po 2 miesiące ale w salonie dawali mi zastępczy więc milo się czekało. Teraz nie gubi mi sygnału i działa stabilnie. Tak więc z mojego doświadczenia obstawiał bym winę modemu. Jeżeli ktoś z twoich znajomych ma OFP to zamień się z nim na modemy na dwa dni i będziesz miał pewność kto ci psuje krew. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Który to salon?mycha367 pisze:ale w salonie dawali mi zastępczy
Ja mojego Axxsestela mam 2lata i 8miesięcy i zero problemów
a że czasem niema neta czy źle działa to moim zdaniem jest to wina sieci 

Żarty sobie robią czy co
znowu musiałem przykręcić standardową antenkę 

- Luzbrym
Witam,
Podepnę się tutaj gdyż mam 2 pytanka odnośnie ustawienia anteny cdma:
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Dzięki niej mam maksymalny zasięg. Mam 2 pytania odnośnie tej anteny.
Ustawiłem ją za oknem co pokazuje zdjęcie w linku poniżej:
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-09/4 ... 0.jpg.html
Antena jest wycentrowana i skierowana na nadajnik. Modem to MV 510
Stan z aplikacji axessmanager:
Poziom sygnału EvD0 -75/76 dBm
Poziom sygnału EvD0 Diversity -93/94 dBm
1) Chodzi mi o to czy dobrze ją ustawiłem tzn. od anteny odchodzą mniejsze pręty/szczebelki na całej długości i czy nie powinny być czasami pod drugiej stronie by lepiej ściągać sygnał. Czyli, że antena będzie skierowana w tą samą stronę co teraz z tymże czy nie powinna być czasem tymi szczebelkami odwrócona w stronę nadajnika?
Czy też to nie ma znaczenia? Nadajnik jest oczywiście bardziej w lewo niż w prawo.
2) Kolejne pytanie czy podniesienie anteny o ok pół metra w górę bo tyle mam jeszcze do dyspozycji wpłynęło by na poprawę odbieranego sygnału?
3) W sumie jeszcze jedno. Ma ktoś z was namiary na jakiś program hmm pingujący albo coś takiego, który przesyłał by małe ilości danych ale i nie pozwalał rozłączać się modemowi i przechodzić w stan uśpienia?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Podepnę się tutaj gdyż mam 2 pytanka odnośnie ustawienia anteny cdma:
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Dzięki niej mam maksymalny zasięg. Mam 2 pytania odnośnie tej anteny.
Ustawiłem ją za oknem co pokazuje zdjęcie w linku poniżej:
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-09/4 ... 0.jpg.html
Antena jest wycentrowana i skierowana na nadajnik. Modem to MV 510
Stan z aplikacji axessmanager:
Poziom sygnału EvD0 -75/76 dBm
Poziom sygnału EvD0 Diversity -93/94 dBm
1) Chodzi mi o to czy dobrze ją ustawiłem tzn. od anteny odchodzą mniejsze pręty/szczebelki na całej długości i czy nie powinny być czasami pod drugiej stronie by lepiej ściągać sygnał. Czyli, że antena będzie skierowana w tą samą stronę co teraz z tymże czy nie powinna być czasem tymi szczebelkami odwrócona w stronę nadajnika?
Czy też to nie ma znaczenia? Nadajnik jest oczywiście bardziej w lewo niż w prawo.
2) Kolejne pytanie czy podniesienie anteny o ok pół metra w górę bo tyle mam jeszcze do dyspozycji wpłynęło by na poprawę odbieranego sygnału?
3) W sumie jeszcze jedno. Ma ktoś z was namiary na jakiś program hmm pingujący albo coś takiego, który przesyłał by małe ilości danych ale i nie pozwalał rozłączać się modemowi i przechodzić w stan uśpienia?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-09-17, 14:04 przez Luzbrym, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie rozumiem o co chodzi-ale na zdjęciu widać że jest dobrze zamontowanaLuzbrym pisze: być czasami pod drugiej stronie by lepiej ściągać

Co do drugiego pytania , to możesz spróbować czy to coś da.
-
Pozwolę sobie żalić się dalej na serwis Axesstella o ile to coś można nazwać serwisem..
24.09.2011 router wylądował znowu w salonie wraz z kartką A4 na której wypisałem (wraz z dokumentacją fotograficzną) wszelkie usterki wraz z okolicznościami w których występują co by mogli szybko sprawdzić w serwisie czy naprawa jest skuteczna) i która to kartka została przy mnie zszyta z kartą gw. i fakturą.. Do serwisu został wysłany dopiero 5.10. 10.10 interweniowałem gdyż nadal nie był on widoczny w "statusie naprawy". Okazało się,że w Orange zapomnieli odnotować,że w zestawie nie ma kabelka USB i przez to router nawet nie był dotykany. Po wyjaśnieniu sprawy 14.10 trafił "do naprawy" i jeszcze tego samego dnia został odesłany. I jak myślicie naprawili ? Ano nie ! Wgrali tylko jeszcze raz firmware (musieli się przy tym bardzo śpieszyć,bo zgubili zaślepkę gniazda diagnostycznego),a problemy z zapamiętywaniem PINu na czele (co jest do sprawdzenia w 5 minut i co było na w/w kartce) nadal występują,a nie dalej jak po 5 godzinach od odebrania z salonu się... powiesił....w okolicznościach identycznych z opisanymi, także sprzęt ląduje znów w serwisie,a jeżeli to nie pomoże to będę zmuszony użyć drogi sądowej
Dodam,że na tym ich świstu który można nazwać"wydaniem z serwisu" są dokładnie takie same usterki wykryte przez technika jak za pierwszym razem tylko tym razem jako podjęta czynność było "strojenie",a nie wymiana jak poprzednio.
24.09.2011 router wylądował znowu w salonie wraz z kartką A4 na której wypisałem (wraz z dokumentacją fotograficzną) wszelkie usterki wraz z okolicznościami w których występują co by mogli szybko sprawdzić w serwisie czy naprawa jest skuteczna) i która to kartka została przy mnie zszyta z kartą gw. i fakturą.. Do serwisu został wysłany dopiero 5.10. 10.10 interweniowałem gdyż nadal nie był on widoczny w "statusie naprawy". Okazało się,że w Orange zapomnieli odnotować,że w zestawie nie ma kabelka USB i przez to router nawet nie był dotykany. Po wyjaśnieniu sprawy 14.10 trafił "do naprawy" i jeszcze tego samego dnia został odesłany. I jak myślicie naprawili ? Ano nie ! Wgrali tylko jeszcze raz firmware (musieli się przy tym bardzo śpieszyć,bo zgubili zaślepkę gniazda diagnostycznego),a problemy z zapamiętywaniem PINu na czele (co jest do sprawdzenia w 5 minut i co było na w/w kartce) nadal występują,a nie dalej jak po 5 godzinach od odebrania z salonu się... powiesił....w okolicznościach identycznych z opisanymi, także sprzęt ląduje znów w serwisie,a jeżeli to nie pomoże to będę zmuszony użyć drogi sądowej

Dodam,że na tym ich świstu który można nazwać"wydaniem z serwisu" są dokładnie takie same usterki wykryte przez technika jak za pierwszym razem tylko tym razem jako podjęta czynność było "strojenie",a nie wymiana jak poprzednio.