Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: Tom3k »

jakubd pisze:Ja zakupiłem Netgear WNDR3700 - jest stary, ale szybki i da się go dostosować do E398. Cena nieco ponad 300 PLN. Sprawdzę, pomierzę i zdam relację, ale potrzebuję na to ze 2 dni.
No i co z relacją Jakubie?? :)
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Dojechałem do domu, podłączyłem co trzeba, i (jak widać) działa. :ok:

Prędkości sprawdzał nie będę, bo moje łącze i tak jest dziadowskie. :zdziwko:
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Post autor: anteklukasz »

Kolego jakbubd ja mam już 105 i nie jestem zadowolony ehhh oki bede czekal i czytał forum tutaj
A mam jeszcze jedno pytanie dlaczego air live 3 gII nie jest kompatybilny z e398 skoro na stronie poducenta jest opisany jako kompatybilny?
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, czytaj uważniej :)
Wszytko jest napisane w tym wątku. Air3GII jest kompatybilny z urządzeniami E398 z jedną wtyczką antenową.. A Tajwańce nie wiedzą, że jest kilka modeli tego samego modemu ;) I że Polacy mają lepsiejszą wersję 2x wtyk ;)

[ Dodano: 2011-10-17, 18:39 ]
jakubd pisze:Ja zakupiłem Netgear WNDR3700
No nie trzymaj już nas w niepewności ;)
Chociaż wstępne informacje ;)
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Kolego Joujoujou a co podłaczyłes:)
jaki routerek:)
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

Ja uzywam tego modemu (Huawei E398) z CP dopiero od dzisiaj, ale jestem mile zaskoczony. Miałem wg mapy tylko zasięg hspa+ a tu działa mi LTE. Fakt, że poziom sygnału niezbyt mocny, ale spokojnie wyciskam DL na poziomie 20 - 25 Mb/s.
Modem współpracuje z routerem Edimax 6200n (firmware 2.24o), na którym jest ograniczenie "wydolnościowe" do ok. 16 Mb/s. To i tak 4 razy szybciej niż dotychczasowy iPlus :)
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, przeczytaj pierwszy post na 7 stronie tego tematu a bedziesz wiedział jaki router podłączył joujoujou,
Arthur Schopenhauer
frutis

Post autor: frutis »

Dzisiaj rano zrobiłem test prędkości na TL-WR1043ND (z modemem E372) i wynik jest dokładnie taki sam jak na WNDR3700. Nieco ponad 23 Mbps. Modem wpięty do komputera wyciąga tyle samo.
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Koledzy jeszcze 1 pytanko

Ten routerek E 398 z 2 wejsciami antenowymi bedzie chodzil na Dovado 4GR?
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

Noreck pisze:Ja uzywam tego modemu (Huawei E398) z CP dopiero od dzisiaj, ale jestem mile zaskoczony. Miałem wg mapy tylko zasięg hspa+ a tu działa mi LTE. Fakt, że poziom sygnału niezbyt mocny, ale spokojnie wyciskam DL na poziomie 20 - 25 Mb/s.
Modem współpracuje z routerem Edimax 6200n (firmware 2.24o), na którym jest ograniczenie "wydolnościowe" do ok. 16 Mb/s. To i tak 4 razy szybciej niż dotychczasowy iPlus :)
Jak daleko masz do nadajnika ???
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

Speedstar pisze: Jak daleko masz do nadajnika ???
Wg Google Earth w linii prostej mam 5,54 km od domu do nadajnika. Nie widzę nadajnika, po drodze płasko jak na stole (wiadomo mazowsze), jakieś drzewa etc.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Forumowicze czy jeśli kupię wndr3700v2 to napisze mi któryś forumowicz dokładny opis jak zrobić żeby działał modem E398? Który plik i gdzie wgrać - co później ustawić? Bo nie ukrywam boję się troszkę drugi raz ryzykować.
Arthur Schopenhauer
marcinl
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcinl »

Śledząc zapisy tego forum zdecydowałem się na zakup routera WNDR3700v2. Zainstalowałem na nim Gargoyle PL ze strony www.eko.one.pl i urządzenie działa bez problemu z modemem e398. Tom3k, na Twoją prośbę napiszę kilka słów o instalacji i konfiguracji.
Na urządzenie wgrałem obraz openwrt-ar71xx-wndr3700v2-squashfs-factory.img, oczywiście była to kompilacja z nakładką graficzną Gargoyle PL. Obraz bez nakładki ma taką samą nazwę, tylko pobiera się go z innego miejsca. Oprogramowanie wgrałem za pomocą opcji aktualizacji w fabrycznym firmware. Nie napiszę w jakiej pozycji menu to było, bo pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wgranie alternatywnego oprogramowania, i nie pamiętam jak to wszystko wyglądało fabrycznie.
Instalacja przebiegła bez problemu, ale należy pamiętać, że zmiana firmware zawsze niesie ze sobą pewne ryzyko. Konfiguracja urządzenia była dziecinnie prosta. Nie trzeba nawet znać parametrów połączenia z usługą dostępu do Internetu Cyfrowego Polsatu, ani uruchamiać konsoli. Na początku urządzenie prosi o zmianę hasła (domyślne hasło to "password"). Potem uruchamia się krótki kreator ustawień (o ile dobrze pamiętam), urządzenie pyta m.in. w jakim trybie ma pracować, tu trzeba wybrać „gateway”. Nie ma tam nic trudnego.
Wszystko co niezbędne ustawia się na jednej karcie: Konfiguracja > podstawowa.
Najważniejsze ustawienia sekcji Internet/WAN:
Połączony przez: 3G (GSM)
Serwis: UMTS
Operator: Poland - Cyfrowy Polsat LTE

Cały proces zajął około 10 min. Urządzenie konfigurowałem z wykorzystaniem przeglądarki internetowej.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jak skończę testy swojego zestawu - przygotuję także pełny tutorial ze zrzutami ekranu itd. - o ile oczywiście nie ubiję sam tego routera :)
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

Co jak co ale kreatora to tam nie ma. Po prostu wszystko bezpośrednio w Konfiguracja > podstawowa. Gateway jest domyślnie, trzeba za to wifi włączyć.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
marcinl

Post autor: marcinl »

Cezary pisze:Co jak co ale kreatora to tam nie ma. Po prostu wszystko bezpośrednio w Konfiguracja > podstawowa. Gateway jest domyślnie, trzeba za to wifi włączyć.
Tego kreatora nie byłem pewien, nie wiem dlaczego siedziało mi to w głowie. Pierwszy raz konfigurowałem to oprogramowanie i nie zwróciłem szczególnej uwagi na cały proces, bo wszystko poszło dobrze. Wybaczcie pomyłkę. W każdym razie konfiguracja oprogramowania w zakresie o którym pisałem nie powinna sprawić nikomu problemu.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

marcinl, dzięki za wstępną informację. Router zamówiony - będę go miał na jutro ;)
Ciekawy jestem jakie wartości transferu osiągnie...
Ale z tego co widzę szybszego routera i tak nie znajdę na tą chwilę w cenie do 400zł poza tym davadu który jakoś mnie nie przekonuje.
Podsumowując - jutro wgrywam gargoyle PL i daję znać jak działają prędkości.
Arthur Schopenhauer
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Koledzy napiszcie jakie predkosci są osiagne z WNDR3700v2

W Polsce jest dostępny Dovado 4GR za ok 540 zł

Juz sam nie wiem:(
Ostatnio zmieniony 2011-10-20, 07:32 przez anteklukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, poczekaj do wieczora - o ile uda mi się odburzyć wndr3700 dam znać co i jak ;)
I powiem Ci że jak patrze na testy i opinie tego routerka to chyba to jest dobry wybór - szybki procesor + bardzo konfigurowalny openwrt.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
joujoujou

Post autor: joujoujou »

Są problemy z AirLive3GII.

Konkretnie z WLAN'em.

Sieć ustawiona na b/g/n - łączy się wszystko oprócz netbooka z kartą b/g/n.

Sieć ustawiona na g/n - jak wyżej.

Sieć ustawiona na n - netbook się łączy.

Ten sam netbook bez problemu się łączy do dowolnej innej sieci, jakkolwiek byłaby ustawiona.

Ale poza tym jest O.K. ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Mam już tego netgear'a. Prędkości jakie oferuje to Obrazek
Dodam, że modem podłączony pod USB daje 50mbps odbiór i ok 35-30mbps wysył.

Czy można coś ustawić w tym netgear wndr3700v2 ??
Liczę tutaj na pomoc Jakubd i Cezarego.
Panowie - Wgrałem Gargoyle router ładnie się łączy ale te transfery :dobani: :dobani: :dobani:
Arthur Schopenhauer
suchy80

Post autor: suchy80 »

Szkoda ze obcina transfer .... , bo napalilem sie na tego netgeara jak szczerbaty na suchary ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

może to kwesta ustawienia.... czekam na pomoc ludzi którzy się na tym znają... :/

[ Dodano: 2011-10-20, 21:39 ]
Słuchajcie a dałoby radę zrobić sieć w stylu:

Komputer PC (do niego podłączony modem E398) >>>>> kablem do routera >>>>> Z routera sieć po wifi????

Zdaję sobie sprawę, że żeby był internet musi być wł komputer. Taka forma sieci nie zablokuje szybkości LTE bo obciążenie USB zostanie w komputerze - serwerze... hm??
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jak masz Windows 7 i do tego zgodną kartę WLAN, to nie trzeba routera wcale używać - Windows 7 ma wbudowany wirtualny Access Point. W połączeniu ze standardową funkcją udostępniania połączenia internetowego da się na szybszych komputerach wyciągnąć pełną wydajność modemu - jednak stabilność i prądożerność takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia.
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Tom3k dziekuje za test bardzo mnie przekonywuje do zakupu Dovado 4gr pytanie tylko czy aby napewn po zakupie dovado E398 bedzie działał ?

Tam predkosci są w okolicach 70 m/b ?
cz jest ktos moze kto zakupił dovado?
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, Powiem Ci tak, ja to przeżyje, że obcina transfer bo jak będę chciał coś zassać na szybko to sobie podepnę modem pod usb bezpośrednio. Chciałem jak wiesz baaaardzo mieć super szybki router który nie zwalnia łącza ale obawiam się, że może być z tym problem na tą chwilę... Dlatego zostawię sobie WNDR3700v2 bo jest naprawdę wypasiony i pod względem szybkości łączenia się - komunikacji między routerem a kompem. Jest bardzo konfigurowalny dzięki Openwrt i jak będę się chciał czegoś dowiedzieć na jego temat w sieci (coś zainstalować, dołączyć) to nie będzie problemu ponieważ wielu fachowców od sieci (ukłony dla Jakubd i Cezarego) mają go w jednym palcu ;)
A jak kupię tego Davado to obawiam się, że wystarczy, że coś nie będzie działać to nikt w Polsce (albo niewiele ludzi) miało z nim styczność. Dlatego IHMO lepiej mieć wróbla w garści niż jaskółkę na dachu.. Każdy do tego podchodzi subiektywnie - ja mam takie zdanie po naprawdę głębokich przemyśleniach.
A no i jeszcze cena tego Davado....

Ale zrób jak uważasz - może się uda i będzie dobrze.

[ Dodano: 2011-10-21, 08:51 ]
aa i jeszcze jedno - Ten router pracując pod "maksymalnym" obciążeniem w granicach 21mbps ma obciążenie procesora kilkunastoprocentowe... Czyli to nie wina szyny i prcesora tylko IHMO wolnego USB - może wystarczy dograć mu jakiś patch do obsługi USB i to poprawi jego osiągi??
Arthur Schopenhauer
Cezary
Stały użytkownik forum

Transfer z pendrive po ftp wychodzi coś pod 16MB/s. To raczej nie jest kwestia wolnego USB.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Czyli można się domyślać że procesor się nie wyrabia z iptables lub wifi, należało by testy przeprowadzić na samym routerze (wget), w hurtowni fen promują routery które są wstanie obsługiwać NAT 2 Gbps do niektórych można podłączyć jakieś modemy usb ale nie interesowałem się dokładnie jakie.

Sam chciałbym kupić e398 ale wciąż brakuje mi routera który osiągnął by magiczną wartość uploadu 10mbits, czemu taką - z doświadczenia mojego wychodzi że gdy osiągam prędkość 1,2mbits (w testach speedtest.net) to stały strumień jaki mogę wysyłać to góra 160kbits, a chciałbym osiągnąć magiczną wartość 300-500kbits co jest dla mnie bardzo ważne.
Cezary
Stały użytkownik forum

@Tom3k: te testy to przez wifi czy kabel?
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

I WiFi i kabel - takie same wyniki ....
Arthur Schopenhauer
ODPOWIEDZ