Modem do orange na USB, ze złączem antenowym, jaki ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do orange na USB, ze złączem antenowym, jaki ?
Witam
Potrzebuję modemu gsm na USB, który będzie pracował w orange i posiadał złącze antenowe. Czytając na forum widzę skrajne opinie o tych samych urządzeniach.
Obecnie klient ma huaweii e1752 orange łapie praktycznie max możliwą prędkość (około 6,5Mb), ale zrywa niemiłosiernie często. Łażenie po całym mieszkaniu i szukanie najlepszego miejsca niestety nie przyniosło rezultatów.
Dlatego też zdecydowałem się na zakup modemu, który da mi stabilne minimum 6Mb ale będzie posiadał złącze antenowe.
No i wiadoma sprawa, jaka antena do tego ?
Modem obecnie podłączony jest do routera tp-linka mr3420 z wgranym openwrt, i na razie to jakoś tam chodzi, ale raz jest dobrze raz nie, stąd wymóg posiadania anteny.
Potrzebuję modemu gsm na USB, który będzie pracował w orange i posiadał złącze antenowe. Czytając na forum widzę skrajne opinie o tych samych urządzeniach.
Obecnie klient ma huaweii e1752 orange łapie praktycznie max możliwą prędkość (około 6,5Mb), ale zrywa niemiłosiernie często. Łażenie po całym mieszkaniu i szukanie najlepszego miejsca niestety nie przyniosło rezultatów.
Dlatego też zdecydowałem się na zakup modemu, który da mi stabilne minimum 6Mb ale będzie posiadał złącze antenowe.
No i wiadoma sprawa, jaka antena do tego ?
Modem obecnie podłączony jest do routera tp-linka mr3420 z wgranym openwrt, i na razie to jakoś tam chodzi, ale raz jest dobrze raz nie, stąd wymóg posiadania anteny.
Ostatnio zmieniony 2011-10-19, 07:43 przez lgolebio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Modem do orange na USB, ze złączem antenowym, jaki ?
Bardzo stabilnym, posiadającym doskonałe opinie modemem ze złączem anteny zewnętrznej jest Sierra Wireless 307. Posiada on też dobrą antenę wewnętrzną.
Natomiast kwestia wyboru anteny zależy od tego, czy dość stabilny sygnał jest w mieszkaniu, czy dopiero na zewnątrz budynku.
Dobrym sposobem jest zainstalowanie TNI i zmierzenie poziomu sygnału w mieszkaniu i np. za oknem.
Natomiast kwestia wyboru anteny zależy od tego, czy dość stabilny sygnał jest w mieszkaniu, czy dopiero na zewnątrz budynku.
Dobrym sposobem jest zainstalowanie TNI i zmierzenie poziomu sygnału w mieszkaniu i np. za oknem.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Pytanie czy ten modem będzie pracował pod openwrt na tplinku.
W mieszkaniu na najwyższym piętrze sygnał jest na poziomie 45%.
Cena tej sierry powala, naprawdę nie ma nic tańszego ?
W mieszkaniu na najwyższym piętrze sygnał jest na poziomie 45%.
Cena tej sierry powala, naprawdę nie ma nic tańszego ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Po aktualizacji firmware routera,działa bez problemu.lgolebio pisze:Pytanie czy ten modem będzie pracował pod openwrt na tplinku.
Mi nie chodzi o sygnał w procentach, tylko w -dBm.W mieszkaniu na najwyższym piętrze sygnał jest na poziomie 45%.
Huawei E173u-2?Cena tej sierry powala, naprawdę nie ma nic tańszego ?
-
Tak, ale ja pytałem o openwrt. Ale spoko, z tego co czytałem to działa.Po aktualizacji firmware routera,działa bez problemu.
W dbm to z tego co pamiętam, to chyba było 82dbm. Ale nie dam głowy.
Ten E173u-2 w połączeniu z jaką anteną najlepiej sie sprawdzi ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
A jaki jest sygnał na zewnątrz budynku (za oknem, na balkonie itp.)?
-
Tego nie sprawdzałem, budynek nie ma balkonu. A na dwór też nie wychodziłem.
Nawet nie ma jak routera przy oknie postawić bo poddasze jest skośne, bez parapetów.
Moim zdaniem bardziej opłaca się wybrać tańszy modem huawei z dobrą anteną od dipola. Takie rozwiązanie byłoby lepsze i tańsze od samego modemu od sierry.
Dlatego pytam was jaką antenę do tego e173 wybrać, akurat dipol mam we wrocku to mogę osobiście do nich podjechać i kupić wszystko co trzeba.
Nawet nie ma jak routera przy oknie postawić bo poddasze jest skośne, bez parapetów.
Moim zdaniem bardziej opłaca się wybrać tańszy modem huawei z dobrą anteną od dipola. Takie rozwiązanie byłoby lepsze i tańsze od samego modemu od sierry.
Dlatego pytam was jaką antenę do tego e173 wybrać, akurat dipol mam we wrocku to mogę osobiście do nich podjechać i kupić wszystko co trzeba.
Ostatnio zmieniony 2011-10-19, 08:53 przez lgolebio, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wystarczy modem na przedłużaczu USB za okno wystawić.lgolebio pisze: budynek nie ma balkonu
Przyssawka do szyby w obecnych czasach to chyba nie problem (albo dwustronnie klejący rzep).lgolebio pisze: nie ma jak routera przy oknie postawić bo poddasze jest skośne
Prawda też jest taka, że współczesne szyby mocno tłumią fale radiowe i antenka typu bacik z allegro wystawiona za okno też pomoże, nie będzie tak dobra jak kierunkowa ale ominie tłumienie ścian, dachu, okna itp przeszkód.
Nie pomagam na PW!
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jednak może być trochę problem, bo potrzebny jest dostęp do mocnego sygnału na zewnątrz budynku, rozumiem tez, że nie ma możliwości zainstalowania gdzieś na ścianie zewnętrznej małego panela?
Powiem tak, kupienie w tej sytuacji anteny podstawkowej (drut na magnesie) to ryzyko, gdyż skoro na samym modemie ciężko złapać stabilny zasięg, a anteny nie można postawić na zewnątrz lub blisko przy oknie, to antena taka może jeszcze bardziej pogorszyć odbiór.
Powiem tak, kupienie w tej sytuacji anteny podstawkowej (drut na magnesie) to ryzyko, gdyż skoro na samym modemie ciężko złapać stabilny zasięg, a anteny nie można postawić na zewnątrz lub blisko przy oknie, to antena taka może jeszcze bardziej pogorszyć odbiór.
-
Można anteny GSM montować do tego samego masztu co antena TV ? Nie zakłócą się ?
Rozważam tego e173 oraz antenę taką http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm
No chyba, że inną macie na myśli.
Modem huaweii (z wrocławia) - http://allegro.pl/megafon-e173-modem-gs ... 65443.html 173zł
Antena ATK-P1/2GHz 7dBi UMTS (też wrocek) - http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm 77zł
Konektor CRC9 (bo chyba taki jest w tym modemie i też z wrocka) - http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83200.htm 30zł
Łącznie około 226zł bo odpadają koszty wysyłki.
Uważam, że taki zestaw jest sensowniejszy od samej sierry. Jak myślicie ?
Rozważam tego e173 oraz antenę taką http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm
No chyba, że inną macie na myśli.
Modem huaweii (z wrocławia) - http://allegro.pl/megafon-e173-modem-gs ... 65443.html 173zł
Antena ATK-P1/2GHz 7dBi UMTS (też wrocek) - http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm 77zł
Konektor CRC9 (bo chyba taki jest w tym modemie i też z wrocka) - http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83200.htm 30zł
Łącznie około 226zł bo odpadają koszty wysyłki.
Uważam, że taki zestaw jest sensowniejszy od samej sierry. Jak myślicie ?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Na allegro możesz sierrę wychaczyć za 210zł jakoś tak i masz dodatkowo UMTS900 a nie tylko 2100,a za jakiś czas jak Orange z T-mobile zacznie już komercyjnie wspólnie nadawać na swoich nadajnikach to zrobi pewnie po za miastem UMTS właśnie w 900Mhz i sierra się przyda.Co do stabilności to właśnie sierra jest lepsza od huawei,bo kolega posiada w i plusie ten modem e173 i mu zrywa połączenie gubi zasięg,a sierra 307 dobrze lata kilka Mb/s
modem masz tez z Wrocławia wiec bez kosztów wysyłki.
http://allegro.pl/siglo-modem-sierra-wi ... 40933.html
a jakość porównania to mercedes a maluch więc się zastanów,albo już lepiej Huawei E173-u2 kupić
modem masz tez z Wrocławia wiec bez kosztów wysyłki.
http://allegro.pl/siglo-modem-sierra-wi ... 40933.html
a jakość porównania to mercedes a maluch więc się zastanów,albo już lepiej Huawei E173-u2 kupić
-
Czyli chcesz mi powiedzieć, że nawet w porównaniu modem z zewnętrzną anteną będzie gorszy od tej sierry bez anteny ?
Bo obecnie ten E1752, to niby daje te 6,5 do 7Mb, ale co chwila łączy na nowo.
Bo obecnie ten E1752, to niby daje te 6,5 do 7Mb, ale co chwila łączy na nowo.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Osobiście nie znam paneli UMTS z Dipola, jednakże moim zdaniem nieco taniej Ci będzie kupić wszystko w Cybertechu i to z przesyłką.
modem (129zł) + Antena 40zł + Kabel 10zł + konektor 15zł) + Przesyłka Kurierska = 214zł. I nie tracisz paliwa ani czasu na zakupy w sklepach.
Co do Sierry, to tak jak napisałem w pierwszym poście, modem ma bardzo dobrą antenę wewnętrzną, na pewno lepszą, niż w większości modemów Huawei i czasami to wystarczy, żeby modem dobrze działał bez anteny zewnętrznej.
modem (129zł) + Antena 40zł + Kabel 10zł + konektor 15zł) + Przesyłka Kurierska = 214zł. I nie tracisz paliwa ani czasu na zakupy w sklepach.
Co do Sierry, to tak jak napisałem w pierwszym poście, modem ma bardzo dobrą antenę wewnętrzną, na pewno lepszą, niż w większości modemów Huawei i czasami to wystarczy, żeby modem dobrze działał bez anteny zewnętrznej.
-
Z tego co czytałem to i dipol i cybertech robią bardzo dobre anteny. Ich jakość jest porównywalna. Ale skoro masz dobre doświadczenia z tą tymi panelami, to chyba się skuszę.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To prawda. Dlatego decyzję zostawiam Tobie. Moją sugestię dot. Cybertecha opieram tylko tym, że miałem do czynienia z wszystkimi trzema panelówkami tej firmy i sprawdzają się w 100%, natomiast trudno cokolwiek powiedzieć na temat podobnego produktu od Dipola.lgolebio pisze:Z tego co czytałem to i dipol i cybertech robią bardzo dobre anteny. Ich jakość jest porównywalna.
-
Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje, żeby nie okazało się, że jak podłączę ten huawei e173u-2 i antenę, to czy prędkości utrzymają się na poziomie 6Mb. Bo wiadomo sygnał się ustabilizuje przy podłączonej antenie. Ale co mi po jakości połączenia jak się okaże, że modem nie wyciska więcej jak 3Mb.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli już teraz na tym modemie co masz, z pływającym zasięgiem, osiągasz czasem te 6Mb/s, to niby dlaczego z lepszym modemem i mocniejszym sygnałem masz mieć mniej? E173-u2 wyciągnie do 7,2Mb/s. Wymieniana wcześniej Sierra - do 21Mb/s.
-
Ok, więc zamawiam. Zdam relacje po podłączeniu. Czyli bodajże w przyszłym tygodniu. Trochę się boję na dach wchodzić....chyba komuś innemu to zlecę, mam lęk wysokości ;]