Router do neostrady

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Router do neostrady

Post autor: Mikolaj211 »

Witam! Po wielu latach korzystania z mobilnego internetu, w końcu mogę się od niego uwolnić - doprowadzili do mnie światłowód, za parę dni mogę już zamówić neostradę (prawdopodobnie 20mb).

Mam takie pytanie: zastanawiam się nad sprzętem...
W grę wchodzą dwa urządzenia od neo:
-Wifi zte (opłata 99zł)
-livebox (opłata co msc około 10zł).
Jest jeszcze trzecie urządzenie, combo zte, ale ono nie ma wifi, co jest warunkiem koniecznym.

Zastanawiam się, czy brać któreś z tych urządzeń (opinie w internecie podzielone, bardzo podzielone, od skrajnego narzekania, do skrajnego wychwalania), czy lepiej nie brać modemu od nich i kupić coś na własną rękę na allegro...

Obecnie mam (oczywiście nie do neo) linksysa wrt54g3g, z którego jestem bardzo zadowolony, zero problemów, piękny zasięg, drukarka podłączona do niego (rj45) działa bezproblemowo, zero zawiasów, itp... Chciałbym coś o podobnej jakości... Jeśli chodzi o pieniądze, to nie będę podawał jakiejś kwoty (chodzi oczywiście o router, który miałbym kupić na własną rękę), w końcu to zakup jednorazowy na wiele lat...

Będę wdzięczny za opinie,

pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-10-17, 21:14 przez Mikolaj211, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router do neostrady

Post autor: krystianb »

Mikolaj211 pisze:Obecnie mam (oczywiście nie do neo) linksysa wrt54g3g,
Zamów zte combo i wykorzystaj jako modem adsl podpinając go pod wan linksysa. To jest najtańsza opcja. Ogólnie raczej oprócz fretek i drayteków w horrendalnych cenach nie ma nic godnego polecenia z adsl.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Skoro jestes zadowolony z aktualnego routera, to zamow prosty modem DSL z wyjsciem RJ45 i zostaw sobie WRT54G3G-EU. Jako bonus dostajesz "fall back" do UMTS w wypadku gdyby nie dzialal Ci DSL.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Dzięki koledzy, w ogóle nie przyszło mi do głowy takie rozwiązanie, a teraz wydaje mi się najlepsze :).

Pozostaje tylko pytanie, czy sam ten modem nie sprawia problemów (pomijając router, gdyby był podłączony do komputera bezpośrednio)?

Druga sprawa - nie bardzo rozumiem cały ten system neostrady, jakieś konta, logowania... Czy nie będzie żadnych problemów z połączeniem? Teraz mam tak: włączam laptopa, łączy się z routerem, router automatycznie łączy iplusa.

Podsumowując: włączam komputer i mam internet... Czy w takim przypadku (model od neo do routera) też tak bym miał?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mikolaj211 pisze:też tak bym miał?
Tak.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Ok, dzięki. Właśnie dzisiaj dzwoniła pani z tp, w sprawie podłączenia kabla (obecnie mam stacjonarny przez taką skrzynkę w domu, radiowy. W ostatnich miesiącach wybudowali u mnie całą sieć po światłowodach, kabel mam pod dom doprowadzony, muszą gniazdko w domu zrobić), w poniedziałek mają przyjść technicy już.
Mam nadzieję, że wypali to 20mb (w końcu nowa sieć, do całęj centrali mam jakieś 250m :)).

Ale to tak trochę poza tematem tylko dodaję. Wezmę combo ZTE i będę kombinował tak, jak doradziliście, jeżeli będę miał problemy, to będę pisał.

Pozdrawiam!
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Combo ZTE jest na dobrym chipsecie (Broadcom) który sobie dobrze radzi zarówno na krótkich jak i długich liniach - mało tego można regulować sobie na nim SNR tak,żeby uzyskać pełną synchronizację pod daną opcję (lub bardziej zbliżone) gdyby go nie było) :)
Awatar użytkownika
Mikolaj211

A więc stało się, wczoraj monter zamontował gniazdko w domu, potwierdził, że bez problemu będzie działać 20mb (blisko od centrali, nowe kable). Dzisiaj zamówiłem neostradę 20mb, w czwartek ma być kurier. Oczywiście wybrałem combo zte.

Chodzi mi teraz o instalację - powinienem zainstalować go na komputerze, wybrać opcję przez kabel ethernet i tryb router? Wtedy nie zainstaluje się żaden program do łączenia, tp, tylko po prostu po podłączeniu do urządzenia (router, komputer) przez rj45 będzie internet?
ODPOWIEDZ