Router do neostrady
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Router do neostrady
Witam! Po wielu latach korzystania z mobilnego internetu, w końcu mogę się od niego uwolnić - doprowadzili do mnie światłowód, za parę dni mogę już zamówić neostradę (prawdopodobnie 20mb).
Mam takie pytanie: zastanawiam się nad sprzętem...
W grę wchodzą dwa urządzenia od neo:
-Wifi zte (opłata 99zł)
-livebox (opłata co msc około 10zł).
Jest jeszcze trzecie urządzenie, combo zte, ale ono nie ma wifi, co jest warunkiem koniecznym.
Zastanawiam się, czy brać któreś z tych urządzeń (opinie w internecie podzielone, bardzo podzielone, od skrajnego narzekania, do skrajnego wychwalania), czy lepiej nie brać modemu od nich i kupić coś na własną rękę na allegro...
Obecnie mam (oczywiście nie do neo) linksysa wrt54g3g, z którego jestem bardzo zadowolony, zero problemów, piękny zasięg, drukarka podłączona do niego (rj45) działa bezproblemowo, zero zawiasów, itp... Chciałbym coś o podobnej jakości... Jeśli chodzi o pieniądze, to nie będę podawał jakiejś kwoty (chodzi oczywiście o router, który miałbym kupić na własną rękę), w końcu to zakup jednorazowy na wiele lat...
Będę wdzięczny za opinie,
pozdrawiam.
Mam takie pytanie: zastanawiam się nad sprzętem...
W grę wchodzą dwa urządzenia od neo:
-Wifi zte (opłata 99zł)
-livebox (opłata co msc około 10zł).
Jest jeszcze trzecie urządzenie, combo zte, ale ono nie ma wifi, co jest warunkiem koniecznym.
Zastanawiam się, czy brać któreś z tych urządzeń (opinie w internecie podzielone, bardzo podzielone, od skrajnego narzekania, do skrajnego wychwalania), czy lepiej nie brać modemu od nich i kupić coś na własną rękę na allegro...
Obecnie mam (oczywiście nie do neo) linksysa wrt54g3g, z którego jestem bardzo zadowolony, zero problemów, piękny zasięg, drukarka podłączona do niego (rj45) działa bezproblemowo, zero zawiasów, itp... Chciałbym coś o podobnej jakości... Jeśli chodzi o pieniądze, to nie będę podawał jakiejś kwoty (chodzi oczywiście o router, który miałbym kupić na własną rękę), w końcu to zakup jednorazowy na wiele lat...
Będę wdzięczny za opinie,
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-10-17, 21:14 przez Mikolaj211, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Router do neostrady
Zamów zte combo i wykorzystaj jako modem adsl podpinając go pod wan linksysa. To jest najtańsza opcja. Ogólnie raczej oprócz fretek i drayteków w horrendalnych cenach nie ma nic godnego polecenia z adsl.Mikolaj211 pisze:Obecnie mam (oczywiście nie do neo) linksysa wrt54g3g,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro jestes zadowolony z aktualnego routera, to zamow prosty modem DSL z wyjsciem RJ45 i zostaw sobie WRT54G3G-EU. Jako bonus dostajesz "fall back" do UMTS w wypadku gdyby nie dzialal Ci DSL.
Nie pomagam na PW.
- Mikolaj211
Dzięki koledzy, w ogóle nie przyszło mi do głowy takie rozwiązanie, a teraz wydaje mi się najlepsze
.
Pozostaje tylko pytanie, czy sam ten modem nie sprawia problemów (pomijając router, gdyby był podłączony do komputera bezpośrednio)?
Druga sprawa - nie bardzo rozumiem cały ten system neostrady, jakieś konta, logowania... Czy nie będzie żadnych problemów z połączeniem? Teraz mam tak: włączam laptopa, łączy się z routerem, router automatycznie łączy iplusa.
Podsumowując: włączam komputer i mam internet... Czy w takim przypadku (model od neo do routera) też tak bym miał?

Pozostaje tylko pytanie, czy sam ten modem nie sprawia problemów (pomijając router, gdyby był podłączony do komputera bezpośrednio)?
Druga sprawa - nie bardzo rozumiem cały ten system neostrady, jakieś konta, logowania... Czy nie będzie żadnych problemów z połączeniem? Teraz mam tak: włączam laptopa, łączy się z routerem, router automatycznie łączy iplusa.
Podsumowując: włączam komputer i mam internet... Czy w takim przypadku (model od neo do routera) też tak bym miał?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Mikolaj211
Ok, dzięki. Właśnie dzisiaj dzwoniła pani z tp, w sprawie podłączenia kabla (obecnie mam stacjonarny przez taką skrzynkę w domu, radiowy. W ostatnich miesiącach wybudowali u mnie całą sieć po światłowodach, kabel mam pod dom doprowadzony, muszą gniazdko w domu zrobić), w poniedziałek mają przyjść technicy już.
Mam nadzieję, że wypali to 20mb (w końcu nowa sieć, do całęj centrali mam jakieś 250m
).
Ale to tak trochę poza tematem tylko dodaję. Wezmę combo ZTE i będę kombinował tak, jak doradziliście, jeżeli będę miał problemy, to będę pisał.
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że wypali to 20mb (w końcu nowa sieć, do całęj centrali mam jakieś 250m

Ale to tak trochę poza tematem tylko dodaję. Wezmę combo ZTE i będę kombinował tak, jak doradziliście, jeżeli będę miał problemy, to będę pisał.
Pozdrawiam!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Combo ZTE jest na dobrym chipsecie (Broadcom) który sobie dobrze radzi zarówno na krótkich jak i długich liniach - mało tego można regulować sobie na nim SNR tak,żeby uzyskać pełną synchronizację pod daną opcję (lub bardziej zbliżone) gdyby go nie było) 

- Mikolaj211
A więc stało się, wczoraj monter zamontował gniazdko w domu, potwierdził, że bez problemu będzie działać 20mb (blisko od centrali, nowe kable). Dzisiaj zamówiłem neostradę 20mb, w czwartek ma być kurier. Oczywiście wybrałem combo zte.
Chodzi mi teraz o instalację - powinienem zainstalować go na komputerze, wybrać opcję przez kabel ethernet i tryb router? Wtedy nie zainstaluje się żaden program do łączenia, tp, tylko po prostu po podłączeniu do urządzenia (router, komputer) przez rj45 będzie internet?
Chodzi mi teraz o instalację - powinienem zainstalować go na komputerze, wybrać opcję przez kabel ethernet i tryb router? Wtedy nie zainstaluje się żaden program do łączenia, tp, tylko po prostu po podłączeniu do urządzenia (router, komputer) przez rj45 będzie internet?