Sieć WiFi na odległość

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Grzegorz_n
Użytkownik forum

Re: Sieć WiFi na odległość

Post autor: Grzegorz_n »

To znowu ja :)
Witam ponownie :)

Czekam na kabel i nic nie mogę zrobić, tak więc postanowiłem, że testowo skonfiguruje urządzenia w domu i będę je testował. Zamontowałem jeden M5 u jednej nogi od stołu, a drugi z przeciwnej strony. Odpaliłem i działa, jednak nie do końca jestem pewny czy wszystko jest ok. Otóż zastanawia mnie fakt, dlaczego tak się dzieje, że pomimo odległości ok 1 metra, występują takie parametry:

Punkt A
Noise Floor: -91 dBm
AirMax Quality: 65 %
AirMax Capacity: 13 %

Punkt B
Signal Strength: -9 dBm
AirMax Quality: 72 %
AirMax Capacity: 15 %

Byłem przekonany, że przy takiej odległości, jakość sygnału będzie sięgała 100%!
Co będzie, jak odległość będzie większa?

A może to jakiś mój błąd w konfiguracji? Konfigurację wykonałem na podstawie TEGO opisu.

:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Grzegorz_n pisze: że przy takiej odległości,
Stanowczo za blisko, znacząco zwiększ odległość albo zmniejsz moc nadawania.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:zwiększ odległość albo zmniejsz moc nadawania
Zmniejszyłem do 5 dBm i efekt jest taki:

Punkt A
Noise Floor: -91 dBm
AirMax Quality: 76 %
AirMax Capacity: 25 %

Punkt B
Signal Strength: -16 dBm
AirMax Quality: 78 %
AirMax Capacity: 26 %

To już trochę lepiej, ale w dalszym ciągu daleko do 100%. W takim razie kiedy jest 100% lub w okolicy setki?

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

-16 dBm to w dalszym ciagu duzo ;)

Jak wyglada otoczenie? Masz jakies sieci na tym samym/pobliskich kanalach?

Quality/Capacity to analiza jakosci polaczenia - na nia wplywaja tez odbicia, multipath, zaklocenia z innych punktow WiFi. W realnym setupie powinno byc duzo lepiej.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:Signal Strength: -16 dBm
Zrób taką odległość żeby tu było -50 czy nawet -60dBm.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

key pisze:-16 dBm to w dalszym ciagu duzo ;)
wojteks pisze:Zrób taką odległość żeby tu było -50 czy nawet -60dBm
To jeszcze zdążę przetestować, gdyż cały czas czekam na kabel.
Przyznaję się, że z tym kablem to wkopałem się, jak nigdy. Nie sprawdziłem firmy i trafiłem na oszustów. Teraz muszę zamówić w innym sklepie, a tutaj będę walczył o zwrot pieniędzy.

W miedzy czasie nasunęły mi się kolejne pytania:

1. Byłem wczoraj na dachu w swoim bloku i zauważyłem, że maszt na którym zainstalowane są anteny TV od instalacji zbiorczej, uziemiony jest do instalacji odgromowej. Jak to ma się do tego, że masztów od urządzeń sieci bezprzewodowych nie można uziemiać do instalacji odgromowych, a anteny TV można?

2. Posiadam WRT54gl + Tomato 1.28, który dzieli internet od mojego dostawcy. Do tego routera podłączyłem M5 (tryb AP WDS), który docelwo wyemigruje na dach-jak będzie już kabel. Router ma odpalony LAN na DHCP, ale jest również kilka urządzeń w sieci, które mają IP statyczne. Jak odpalę Tomato i kliknę sobie na opcję > Listę urządzeń <, to wyświetlają mi się wszystkie podłączone urządzenia, które na ten czas są aktywne. Wyjątek stanowi M5 - nie ma go na liście, ani jego IP i to bez względu na to, czy jest wykryty przez DHCP, czy też przypisany statycznie (IP + MAC). Oczywiście działa prawidłowo, a nie ma go na liście. Jaka może być tego przyczyna?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze: że maszt na którym zainstalowane są anteny TV od instalacji zbiorczej, uziemiony jest do instalacji odgromowej.
Bo to było robione dawno temu. Swój też tak możesz podłączyć ale .... możesz stracić sprzęt.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Anteny TV sa passywne, a nawet jesli aktywne, to wzmacniacze kosztuja grosze. No i babcia zawsze mowila, zeby wyciagac kabel antenowy z TV jak jest burza ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:babcia zawsze mowila,
Miała rację :ok:
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam :)

Bardzo proszę...
czy mógłby mi Ktoś z Szanownych Kolegów odpowiedzieć na to pytanie :)
Grzegorz_n pisze:Jak odpalę Tomato i kliknę sobie na opcję > Listę urządzeń <, to wyświetlają mi się wszystkie podłączone urządzenia, które na ten czas są aktywne. Wyjątek stanowi M5 - nie ma go na liście, ani jego IP
I jeszcze kolejne o ile mogę ;)

Moja konfiguracja wygląda tak:
ISP > modem kablowy > WRT54GL+Tomato 1.28 (punkt A) > M5 <----------> M5 > WRT54GL+Tomato 1.28 (punkt B)
Oczywiście w punkcie A i B do routerów są jeszcze podłączone PC, VoIP.

Jak jest skonfigurowany punkt A wraz z M5 pisałem wcześniej - to właśnie na to nie otrzymałem odpowiedzi. Co się tyczy punktu B mam jakiś problem, gdyż tutaj nic nie chce zadziałać po podłączeniu routera. Ustawiam go dynamicznie i nie ma sygnału. Ustawiam statycznie, również nie ma sygnału. Nie jestem pewien tych ustawień, czy w takim wypadku nie powinny wyglądać inaczej. Dynamiczne potraktowałem jako domyślne, natomiast statyczne próbowałem z ustawieniami jakie otrzymałem od ISP (mam wykupiony publiczny IP) Nie wiem co i jak ustawić, aby zagadało i jak doprowadzić do takiej sytuacji aby w sieci za punktem B, był widoczny wykupiony IP publiczny.

Kolejna sprawa.
M5 są szczelnie (mam nadzieję) zamknięte w plastikowej obudowie, jednak gniazdo pod RJ-45 oraz przycisk RESET, są już praktycznie niehermetyczne, gdyż są przysłonięte jedynie taką wsuwaną klapką. Zastanawiam się, czy te dwa elementy powinienem uszczelnić silikonem?

Proszę o pomoc :)

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Grzegorz_n pisze:Ustawiam go dynamicznie i nie ma sygnału.
To znaczy? Nie ma polaczenia, czy nie ma komunikacji? Jest link? Przechodza pingi miedzy poszczegolnymi punktami?
Grzegorz_n pisze:Nie jestem pewien tych ustawień, czy w takim wypadku nie powinny wyglądać inaczej.
Nie jestem jasnowidz: podaj jak masz skonfigurowane konkretne punkty. IP, DHCP, mask, bramka. Na routerach dla poszczegolnych portow. Daj tez rysunek z ktorego wynika co ladujesz w jakie porty routerow (podejrzewam n.p. ze WRT54GL w punkcie B laczysz z M5 przy pomocy portu WAN, co jest bledem).

Nie podoba mi sie:
Grzegorz_n pisze:Nie wiem co i jak ustawić, aby zagadało i jak doprowadzić do takiej sytuacji aby w sieci za punktem B, był widoczny wykupiony IP publiczny.
Nie bardzo wiem co chesz osiagnac. IMHO masz dwie mozliowsci: NAT albo publiczny adres dla kazdego punktu w sieci.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

key pisze:Daj tez rysunek z ktorego wynika co ladujesz w jakie porty routerow
Poszczególne urządzenia są ponumerowane cyferkami od 1 do 5.
Którego urządzenia i jakie parametry mam rozpisać?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Polaczenie wyglada ok.

DHCP na (5) masz wylaczone?
IP wszystkich urzadzen z jednej podsieci (roznia sie tylko tam, gdzie w masce jest "0")?

Zaloguj sie przez telnet/ssh na (2) i pusc pingi na 3, 4, 5, potem to samo w druga strone (5) -> 4, 3, 2.

Gateway, DNS ma byc ustawiony we wszystkich urzadzeniach na (2).
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam :)
key pisze:DHCP na (5) masz wylaczone?
Rozumiem, że ma być wyłączone?
key pisze:Zaloguj sie przez telnet/ssh na (2) i pusc pingi
Pingi przechodziły, ale netu nie było.
key pisze:Gateway, DNS ma byc ustawiony we wszystkich urzadzeniach na (2)
No właśnie z tą bramą na (5) to chyba nie do końca tak ma być lub je Cię źle zrozumiałem, bo (5) ruszył dopiero wtedy, gdy Geteway = 192.168.1.1
Próbowałem wcześniej na (5) z Geteway = jak na (2) i nie było internetu, chociaż pingi przechodziły.

Czy to będzie dobrze z Geteway = 192.168.1.1 na (5) ?

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Grzegorz_n pisze:Rozumiem, że ma być wyłączone?
Tak. tylko jeden serwer DHCP w sieci.
Grzegorz_n pisze:Pingi przechodziły, ale netu nie było.
To znaczy ze bylo polaczenie i byla skopana bramka albo DNS.
Grzegorz_n pisze:Próbowałem wcześniej na (5) z Geteway = jak na (2) i nie było internetu, chociaż pingi przechodziły.
Nie "jak na (2)" tylko "na (2)" - router (2) jest twoim default gateway. To znaczy jesli (2) ma IP 192.168.1.1 to wszystkie urzadzenia maja 192.168.1.1 jako bramke.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

key pisze:to wszystkie urzadzenia maja 192.168.1.1 jako bramke
No to ja mam w obu M5 bramę ustawioną taką samą, jak brama przy adresie publicznym w urządzeniu (2).
Działa to, ale czy to tak powinno być, czy lepiej będzie jak zmienię na 192.168.1.1?

Czy te DNS-y których używam są ok?
DNS1=192.168.0.250
DNS2=195.164.199.4

Mam jeszcze możliwość wpisania trzeciego DNS-a, ale nie wiem jakiego wpisać?

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Grzegorz_n pisze:No to ja mam w obu M5 bramę ustawioną taką samą, jak brama przy adresie publicznym w urządzeniu (2).
M5 nie komunikuja z netem, wiec nie ma to znaczenia. Logicznie bylo by 192.168.1.1

DNS'y sa "prywatne" twojego ISP. Ja zazwyczaj robie inaczej - ustawiam jako fallback DNS publiczny (n.p. 8.8.8.8 lub 208.67.220.220 )

DNS'y mozesz wpisac recznie w pliku /etc/resolv.dnsmasq - wystarczy ze zrobisz to na (2) a w reszcie urzadzen ustawisz DNS na 192.168.1.1.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Poprawiłem wszystko co trzeba i myślę, że to już koniec prac konfiguracyjnych.
Czy może jest jeszcze coś czego nie omawialiśmy, a na co powinienem zwrócić uwagę, coś aktywować, zmienić parametry itp?

W dalszym ciągu nie wiem, dlaczego w WRT54GL (2) na liście urządzeń które są aktywne w sieci, nie pokazuje mi się żadne z urządzeń M5?
Chciałbym to "olać", ale męczy mnie to cały czas ;-)

Chciałem jeszcze wrócić do jednej kwestii...
Grzegorz_n pisze:M5 są szczelnie (mam nadzieję) zamknięte w plastikowej obudowie, jednak gniazdo pod RJ-45 oraz przycisk RESET, są już praktycznie niehermetyczne, gdyż są przysłonięte jedynie taką wsuwaną klapką. Zastanawiam się, czy te dwa elementy powinienem uszczelnić silikonem?
Możesz tutaj coś zasugerować?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grzegorz_n pisze:dlaczego w WRT54GL (2) na liście urządzeń które są aktywne w sieci, nie pokazuje mi się żadne z urządzeń M5?
Mają IP stałe czy DHCP?
Przecież te urządzenia w trybie AP/AP Client są przeźroczyste dla sieci, nie wysyłają/ściągają same z siebie nic do/z internetu czyli dla routera nie istnieją.
Grzegorz_n pisze:Możesz tutaj coś zasugerować?
Klapka ma być w dół i puszka nie może być hermetyczna żeby ewentualne skropliny miały jak wycieknąć z puszki.
Nie pomagam na PW!
Grzegorz_n
Użytkownik forum

wojteks pisze:Mają IP stałe czy DHCP?
IP mają stałe + MAC, ale jak pracowały pod DHCP to też były niewidoczne.

M5 są podłączonymi i jednocześnie aktywnymi urządzeniami, więc uważałem, że powinny pokazywać się na liście urządzeń, bez względu na to jaką spełniają rolę.
Jak podłączę router w trybie AP, to go widać na liście.

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Bridge jest transparentny, natomiast urzadzenia istnieja (maja wlasne IP).

Router (jak pisal wojteks) jest jednak zainteresowany tylko urzadzeniami ktore aktywnie komunikuja.

Daj znac jak sprawuje sie system po zainstalowaniu na miejsce pracy.
Nie pomagam na PW.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

Mam kolejne pytanie.

Zainstalowałem jeden punkt (dopiero jeden, gdyż warunki atmosferyczne nie pozwalają na kontynuację) i w trakcie instalacji zauważyłem, że gniazdo RJ-45 wbudowane w M5 jest osłonięte metalowym ekranem, czyli pod ekranowaną wtyczkę.
Wcześniej czytałem, że kabel należy uziemiać tylko z jednej strony, a wiadomo, że będzie uziemiony od strony zasilacza (w pomieszczeniu), to z drugiej strony można dać zwykłą (nieekranowaną) RJ-45. Zastanawiam się jednak nad tym, czy od strony M5 również nie dać ekranowanej RJ-45, gdyż wydaje mi się, że gniazdo w M5 jest celowo ekranowane i po to, aby dodatkowo uziemić M5.

Czy ja dobrze myślę?

Grzegorz_n
Użytkownik forum

Witam ponownie po dłuższej przerwie :)

Bardzo proszę o pilną pomoc :)
key pisze:CAT7 ma ekranowane pary, jest troche babraniny zeby zarobic. Dlatego na koncu stosuje sie puszki, i dopiero potem, ostatnie 50 cm CAT5E.
Potrzebuję zrobić dokładnie tak jak w cytacie, gdyż mam kabel STP 5e, ale w bardzo grubej izolacji, która nie wchodzi do standardowej RJ-45. Dlatego też chciałbym zastosować takie rozwiazanie, ale potrzebuję dodatkowych informacji technicznych.

Jaka to ma być puszka.
W jaki sposób łączy się kable w puszcze.
Czy do łączenia wykorzystuje się jakieś specjalne zaciski, lutuje się itp.
Co z ekranem kabla i ekranem puszki.
Może powinno się zastosować jakieś gotowe rozwiazania.

Bardzo proszę o pomoc w uzupełnieniu wiedzy oraz w znalezieniu odpowiedniego sklepu w okolicy Katowic - stoję z robotą, a sprawa jest pilna.

Z góry dziekuję i pozdrawiam :)

Grzegorz
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Kabloe zaklada sie przy pomocy specjalnego noza:

http://www.cyberbajt.pl/produkt/3130/pr ... y-lsa.html

(link przypadkowy).

Puszki znajdziesz w tym samym sklepie (pod haslami gniazdo lub puszka RJ45 CAT5E) lub w alledrogo.

n.p.: http://allegro.pl/gniazdo-2-x-rj45-cat5 ... 80541.html
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:przy pomocy specjalnego noza:
Dodam tylko, że nóż taki można spotkać pod dwiema nazwami: LSA lub Krone.
Grzegorz_n
Użytkownik forum

key pisze:Kabloe zaklada sie przy pomocy specjalnego noza
Puszki pod haslami gniazdo lub puszka RJ45 CAT5E
Jo_gurt pisze:można spotkać pod dwiema nazwami: LSA lub Krone
Bardzo dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ