Witam serdecznie, posiadam małą sieć wifi,serwer na ubuntu jeden access point i antena sektorowa, chciałbym rozszerzyć obszar mojej sieci ja to widze tak:
drugi access point antenka outdoor, jakieś 2km dalej access point w trybie wds repetater wraz z antenką sektorową(ew dookólną) i kolejne 2 km dalej apek również w trybie wds repeater z antenką sektorową.
W związku z tym mam pytanie czy do apeka w trybie wds repeater będą mogli łączyć się klienci w trybie ap klient(mam nadzieje że tak)?
Jaki sprzęt wybrać?
Jeśli źle kombinuje z tą instalacją prosiłbym o jakieś sugestie jak rozszerzyć zasięg sieci.
Za pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Rozszerzenie zasięgu sieci wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Rozszerzenie zasięgu sieci wifi
Zależy od stosowanego nazewnictwa w danym urządzeniu. Może być różnie.robson198 pisze:czy do apeka w trybie wds repeater będą mogli łączyć się klienci w trybie ap klient(mam nadzieje że tak)?
Najlepiej by było stosować RouterBoardy z odpowiednią ilością interfejsów. Tj. linki między bazami p2p + interfejs w trybie AP. Czyli na skrajnych bazach po 2 interfejsy, na środkowej 3.robson198 pisze:Jaki sprzęt wybrać?
Jeśli źle kombinuje z tą instalacją prosiłbym o jakieś sugestie jak rozszerzyć zasięg sieci.