Rozszerzenie zasięgu sieci wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robson198
Użytkownik forum

Rozszerzenie zasięgu sieci wifi

Post autor: robson198 »

Witam serdecznie, posiadam małą sieć wifi,serwer na ubuntu jeden access point i antena sektorowa, chciałbym rozszerzyć obszar mojej sieci ja to widze tak:
drugi access point antenka outdoor, jakieś 2km dalej access point w trybie wds repetater wraz z antenką sektorową(ew dookólną) i kolejne 2 km dalej apek również w trybie wds repeater z antenką sektorową.
W związku z tym mam pytanie czy do apeka w trybie wds repeater będą mogli łączyć się klienci w trybie ap klient(mam nadzieje że tak)?

Jaki sprzęt wybrać?
Jeśli źle kombinuje z tą instalacją prosiłbym o jakieś sugestie jak rozszerzyć zasięg sieci.

Za pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Rozszerzenie zasięgu sieci wifi

Post autor: Jo_gurt »

robson198 pisze:czy do apeka w trybie wds repeater będą mogli łączyć się klienci w trybie ap klient(mam nadzieje że tak)?
Zależy od stosowanego nazewnictwa w danym urządzeniu. Może być różnie.
robson198 pisze:Jaki sprzęt wybrać?
Jeśli źle kombinuje z tą instalacją prosiłbym o jakieś sugestie jak rozszerzyć zasięg sieci.
Najlepiej by było stosować RouterBoardy z odpowiednią ilością interfejsów. Tj. linki między bazami p2p + interfejs w trybie AP. Czyli na skrajnych bazach po 2 interfejsy, na środkowej 3.
ODPOWIEDZ