Dziwne zachowanie E1750c

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Dziwne zachowanie E1750c

Post autor: (s)LD-ek »

Witam ! :)

Tym razem mam dość nietypowy problem.
Mój E1750c nie łączy się z HSPA koło okna, gdzie ma zasięg -81dBm i osiągam ping około 200, Down 1.2, Up 0,3. Ewidentnie to tylko HSDPA.
Za to metr od okna wpięty do komputera gdzie jest -93dBm już jest ping 100-120, Down: 2.80, Up 0.50-0.60. A czasami nawet znacznie lepiej.

O co tu chodzi, gdyż ten problem wcześniej nie występował. Gdzieś tak dopiero od tygodnia.

Dodam że Sierra 307 działa lepiej koło okna(co wyklucza wg. mnie np logowanie do innego nadajnika, pomijając oczywiście transfery, bo to już inna bajka :)

Może kombinować z nowym firmware'm ?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwne zachowanie E1750c

Post autor: YaHooo »

(s)LD-ek pisze: O co tu chodzi, gdyż ten problem wcześniej nie występował. Gdzieś tak dopiero od tygodnia.
A modem łączy się z tymi samymi nodeB? Sprawdź to za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Test zrobiony. LAC cały czas jest ten sam, więc to ten sam BTS. Chyba dobrze rozumuję ?

Jedyne co dodam, choć nie wiem czy to coś zmieni to to, że bardzo diametralnie się zmienia CID. Jest np. coś koło 8600 i osiągam wtedy maksymalnie HSDPA, a gdy zmienię położenie na to koło komputera robi się z tego 58300 i osiągam " Double HSUPA".

Ale wcześniej parametry koło okna były lepsze niż koło komputera, a teraz jest odwrotnie :szok:

EDIT: Sierra zachowuje się jak marzenie. Koło komputera ma zasięg słabszy -95dBm, koło okna -83dBm. Tak samo jest z parametrami: koło komputera gorzej, koło okna znacznie lepiej. Nie zmienia prawie wcale tego CID-u niezależnie od tego gdzie jest. A w dodatku jest bardzo stabilna. :brawa:

Teraz pozostaje pytanie. Co jest z tym Huawei'em ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

(s)LD-ek pisze:Test zrobiony. LAC cały czas jest ten sam, więc to ten sam BTS. Chyba dobrze rozumuję ?
Nie! Ten sam LAC to zazwyczaj mają wszystkie nadajniki operatora w jednej okolicy.
Żeby zidentyfikować lokalizacje nadajników, w TNI skorzystaj z menu: Informacje > Lista BTSów (xls)
Tutaj masz opisane, jak to zrobić: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=353767#353767
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jedyne co dodam, choć nie wiem czy to coś zmieni to to, że bardzo diametralnie się zmienia CID. Jest np. coś koło 8600 i osiągam wtedy maksymalnie HSDPA, a gdy zmienię położenie na to koło komputera robi się z tego 58300 i osiągam " Double HSUPA".
No to jednak zmienia Ci się nodeB, bo jednoznacznie nodeB jest identyfikowany przez parę liczb LAC oraz CID:
LAC - Location Area Code (kod strefy, unikalny w skali kraju)
CID - Cell ID (ID celi, może być jednakowy dla kilku stacji w kraju, jednak unikalny w skali LAC).
(s)LD-ek pisze: Teraz pozostaje pytanie. Co jest z tym Huawei'em ?
Nic złego, po prostu inaczej wybiera sobie nodeB ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Dziękuję za rozwiązanie problemu. Musiało tak być już wcześniej tylko zauważyłem to dopiero, gdy dokupiłem Sierrę :)

Huawei musi więc przełączać BTS, w przeciwieństwie do Sierry, która tego nie robi :)
Ten z 85xx udało mi się zlokalizować, tego 82x niestety nie ma na liście. Ten z 82x jest pewnie już stary i został aktualizowany tylko do HSDPA i tak już zostało. Mogli by zrobić oba na HSPA+ :P

Na tym forum zawsze można rozwiązać swój problem :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

(s)LD-ek pisze:Dziękuję za rozwiązanie problemu. Musiało tak być już wcześniej tylko zauważyłem to dopiero, gdy dokupiłem Sierrę :)
Nie ma za co :)
(s)LD-ek pisze: Huawei musi więc przełączać BTS, w przeciwieństwie do Sierry, która tego nie robi :)
Moim zdaniem ogólnie Sierra bardziej trzyma się nodeB i mniej skacze pomiędzy stacjami.
(s)LD-ek pisze:en z 82x jest pewnie już stary i został aktualizowany tylko do HSDPA i tak już zostało. Mogli by zrobić oba na HSPA+ :P
Tak dobrze, to pewnie nie ma ;)
(s)LD-ek pisze: Na tym forum zawsze można rozwiązać swój problem :ok:
Dziękujemy za miłe słowo i cieszymy się :)
ODPOWIEDZ