Jeśli modem pracuje w trybie RAS (widoczny jako modem oraz połączenie dial-up) to można posłużyć się autoconnectem.qbq903 pisze: Swoją drogą, wpadłem na dość dziwny pomysł - skoro modem po pobraniu określonej ilości danych się rozłącza, to może da się napisać jakiś mały program (chyba, że coś takiego już istnieje), który by wyłączał i uruchamiał ponownie cały modem co np. pół godziny?
Huawei E5832 + Play + Autoconnect - Problem
Moderator: Moderatorzy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E5832 + Play + Autoconnect - Problem
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E5832 + Play + Autoconnect - Problem
Witam wszystkich, jako, że jest to mój pierwszy post.
Z góry przepraszam, jeśli odpowiedzi na moje pytania już się wcześniej pojawiły, ale przewertowałem cały Internet wzdłuż i wszerz kilka razy (w tym i to forum) i niestety nic nie znalazłem.
Mam problem z Modemem Huawei E5832. Posiadam Internet w sieci Play.
Jak wiadomo, Internet w Playu lubi się czasem wysypać, przez co trzeba się ręcznie połączyć z siecią. Jest to bardzo uciążliwe w momencie, kiedy ustawię sobie na noc ściąganie danych, a rano budzę się i stwierdzam, że przerwało mi połączenie po 2h, a resztę czasu komp chodził na darmo. Dlatego też zainstalowałem AutoConnecta, a po stwierdzeniu, że nie działa jak powinien (mam vistę) CiDial.
Problem polega na tym, że przy pomocy żadnego z tych programów nie udało mi się połączyć z internetem. Na początku wyskakiwały mi błędy (w obu programach identyczne):
"błąd - połączenie jest już wybierane". I to mimo zamknięcia wszystkich programów dostępowych, jak aplikacja playa (której szybko się pozbyłem) oraz Mobile Partnera. Nie mam pojęcia jak numer się mógł w takim razie sam wybierać.
Tak czy inaczej, po serii przeinstalowań modemu teraz wyskakuje mi inny błąd:
"nie można ustanowić połączenia, ponieważ modem (lub inne urządzenie łączące) w komputerze zdalnym nie działa."
Przy próbie ręcznego połączenia z siecią w połączeniach sieciowych windowsa również wyskakuje coś o problemach z modemem. Nie mam pojęcia dlaczego, ponieważ korzystając z Mobile Partnera wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Dodatkowo zaktualizowałem firmware modemu korzystając z paczki polecanej w temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=27976
Korzystam również z tamtejszego mobile partnera.
Ktoś wie, jak zmusić aplikację CiDial do współpracy z modemem - ew. modem do współpracy z windowsem?
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam!
EDIT:
Trochę pogrzebałem i myślę, że wiem już w czym tkwi problem. Otóż Windows rozpoznaje modem jako kartę sieciową (?), natomiast do połączenia PLAY przypisany jest jakiś wirtualny modem Toshiby. Niestety nie wiem jak przypisać do połączenia PLAY kartę sieciową, albo sprawić, by ta udawała modem, ani czy to wszystko jest w ogóle możliwe.
Tak czy inaczej, CiDial przy próbie wybrania połączenia z Playem wybiera sobie ten modem Toshiby właśnie, którego oczywiście nie ma i dlatego nie łączę się z siecią.
Wszystko dokładnie zamieściłem na zrzucie ekranu:
http://www.speedyshare.com/files/308570 ... rnet_2.jpg
Jakieś pomysły?
Z góry przepraszam, jeśli odpowiedzi na moje pytania już się wcześniej pojawiły, ale przewertowałem cały Internet wzdłuż i wszerz kilka razy (w tym i to forum) i niestety nic nie znalazłem.
Mam problem z Modemem Huawei E5832. Posiadam Internet w sieci Play.
Jak wiadomo, Internet w Playu lubi się czasem wysypać, przez co trzeba się ręcznie połączyć z siecią. Jest to bardzo uciążliwe w momencie, kiedy ustawię sobie na noc ściąganie danych, a rano budzę się i stwierdzam, że przerwało mi połączenie po 2h, a resztę czasu komp chodził na darmo. Dlatego też zainstalowałem AutoConnecta, a po stwierdzeniu, że nie działa jak powinien (mam vistę) CiDial.
Problem polega na tym, że przy pomocy żadnego z tych programów nie udało mi się połączyć z internetem. Na początku wyskakiwały mi błędy (w obu programach identyczne):
"błąd - połączenie jest już wybierane". I to mimo zamknięcia wszystkich programów dostępowych, jak aplikacja playa (której szybko się pozbyłem) oraz Mobile Partnera. Nie mam pojęcia jak numer się mógł w takim razie sam wybierać.
Tak czy inaczej, po serii przeinstalowań modemu teraz wyskakuje mi inny błąd:
"nie można ustanowić połączenia, ponieważ modem (lub inne urządzenie łączące) w komputerze zdalnym nie działa."
Przy próbie ręcznego połączenia z siecią w połączeniach sieciowych windowsa również wyskakuje coś o problemach z modemem. Nie mam pojęcia dlaczego, ponieważ korzystając z Mobile Partnera wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Dodatkowo zaktualizowałem firmware modemu korzystając z paczki polecanej w temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=27976
Korzystam również z tamtejszego mobile partnera.
Ktoś wie, jak zmusić aplikację CiDial do współpracy z modemem - ew. modem do współpracy z windowsem?
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam!
EDIT:
Trochę pogrzebałem i myślę, że wiem już w czym tkwi problem. Otóż Windows rozpoznaje modem jako kartę sieciową (?), natomiast do połączenia PLAY przypisany jest jakiś wirtualny modem Toshiby. Niestety nie wiem jak przypisać do połączenia PLAY kartę sieciową, albo sprawić, by ta udawała modem, ani czy to wszystko jest w ogóle możliwe.
Tak czy inaczej, CiDial przy próbie wybrania połączenia z Playem wybiera sobie ten modem Toshiby właśnie, którego oczywiście nie ma i dlatego nie łączę się z siecią.
Wszystko dokładnie zamieściłem na zrzucie ekranu:
http://www.speedyshare.com/files/308570 ... rnet_2.jpg
Jakieś pomysły?
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
A czemu nie użyjesz tego routera w trybie.... routera? Ma wszystkie funkcje takie, jak autoconnect itd. Wystarczy podać mu zasilanie i połączyć się przez WiFi.
-
Poprzez podanie zasilania rozumiesz zewnętrzną ładowarkę sieciową do modemu? Czy da się w jakiś sposób podłączyć modem do laptopa w trybie wyłącznie ładującym? Zresztą, zakup ładowarki za 20zł nie jest żadnym problemem.
Możesz mi jednak wyjaśnić kwestię "A czemu nie użyjesz tego routera w trybie.... routera? Ma wszystkie funkcje takie, jak autoconnect itd."
Wybacz, jestem naprawdę zielony w te klocki. Połączyłem się chwilowo z siecią bezprzewodową, ale nadal nie wiem jak "zintegrować" je z autoconnectem/CiDialem.
W autoconnekcie mam do wyboru tylko połączenie play, które we właściwościach ma ustawione "połącz używając Toshiba Software Modem". Nie ma natomiast żadnego śladu po połączeniu bezprzewodowym...
Możesz mi jednak wyjaśnić kwestię "A czemu nie użyjesz tego routera w trybie.... routera? Ma wszystkie funkcje takie, jak autoconnect itd."
Wybacz, jestem naprawdę zielony w te klocki. Połączyłem się chwilowo z siecią bezprzewodową, ale nadal nie wiem jak "zintegrować" je z autoconnectem/CiDialem.
W autoconnekcie mam do wyboru tylko połączenie play, które we właściwościach ma ustawione "połącz używając Toshiba Software Modem". Nie ma natomiast żadnego śladu po połączeniu bezprzewodowym...
- jakubd
E5832 to jest bezprzewodowy (WiFi) router mobilny (ma baterię i takie tam). Łączy się z siecią komórkową i udostępnia połączenie przez lokalną sieć bezprzewodową. Został stworzony np. do tego, żeby go sobie włączyć i wrzucić np. do plecaka, a następnie w ręku trzymać telefon, tablet, czy inny netbook i tak sobie chodzić po mieście.
Jeżeli teraz podłączysz E5832 do zasilania (albo nie podłączysz wcale przez USB) i włączysz, samego to powinien on działać w trybie właśnie takiego routera. Komputer (o ile posiada interfejs sieci bezprzewodowej WLAN/WiFi) łączysz z routerem przez sieć i... w sytuacji domyślnej masz połączenie nawiązane bez dalszych kombinacji.
Konfigurujesz modem (zgodnie z instrukcją) łącząc się z przeglądarki internetowej ze stroną o adresie 192.168.1.1 - domyślne hasło dla administratora to admin.
Warto zajrzeć czasem do instrukcji posiadanego urządzenia.
Jeżeli teraz podłączysz E5832 do zasilania (albo nie podłączysz wcale przez USB) i włączysz, samego to powinien on działać w trybie właśnie takiego routera. Komputer (o ile posiada interfejs sieci bezprzewodowej WLAN/WiFi) łączysz z routerem przez sieć i... w sytuacji domyślnej masz połączenie nawiązane bez dalszych kombinacji.
Konfigurujesz modem (zgodnie z instrukcją) łącząc się z przeglądarki internetowej ze stroną o adresie 192.168.1.1 - domyślne hasło dla administratora to admin.
Warto zajrzeć czasem do instrukcji posiadanego urządzenia.
-
No tak, ale to co opisałeś już wykonałem. Mam ustanowioną sieć bezprzewodową, łączę się z internetem przez modem niepodłączony do laptopa, wszystko konfigurowałem na stronie zarządzającej pod adresem 192...., jednak cały czas chodzi mi o tego AutoConnecta. On właśnie nie widzi tej mojej sieci bezprzewodowej, stale próbując łączyć się nie z nią, ale z połączeniem które tworzy sobie Play, a do którego przyporządkowany jest modem Toshiby (widać to na .jpg który wrzuciłem wcześniej).
Korzystając z Mobile Partnera w nocy regularnie po ok. 2h ściągania danych zrywało mi połączenie (wyczytałem tu na forum, że to nawet celowe, automatyczne działanie modemu, by po ściągnięciu ok. 2GB danych przerywać połączenie - to nawet wydaje się być prawdą, ponieważ gdy net sobie chodzi normalnie, przeglądając tylko stronki, może chodzić cały dzień bez zerwania połączenia). Może ten modem się po prostu przegrzewa, i zrywa połączenie?
Czy w taki sam sposób będzie mi zrywało ustanowioną sieć bezprzewodową? Jeżeli nie, problem AutoConnecta zniknie, jeżeli tak - właśnie tego dotyczy pytanie - jak się połączyć z siecią poprzez autoconnecta.
W każdym razie dzisiaj spróbuję ustawić ściąganie nocne poprzez sieć bezprzewodową i zobaczymy, czy połączenie wytrzyma, ile bateria dała, czy też przerwie sieć przed upływem tego czasu.
Korzystając z Mobile Partnera w nocy regularnie po ok. 2h ściągania danych zrywało mi połączenie (wyczytałem tu na forum, że to nawet celowe, automatyczne działanie modemu, by po ściągnięciu ok. 2GB danych przerywać połączenie - to nawet wydaje się być prawdą, ponieważ gdy net sobie chodzi normalnie, przeglądając tylko stronki, może chodzić cały dzień bez zerwania połączenia). Może ten modem się po prostu przegrzewa, i zrywa połączenie?

Czy w taki sam sposób będzie mi zrywało ustanowioną sieć bezprzewodową? Jeżeli nie, problem AutoConnecta zniknie, jeżeli tak - właśnie tego dotyczy pytanie - jak się połączyć z siecią poprzez autoconnecta.
W każdym razie dzisiaj spróbuję ustawić ściąganie nocne poprzez sieć bezprzewodową i zobaczymy, czy połączenie wytrzyma, ile bateria dała, czy też przerwie sieć przed upływem tego czasu.
- jakubd
OK, to proste - autoconnect nie może sterować połączeniem routera (z którym łączysz się przez WiFi), który nawiązuje sam niezależnie połączenie z Internetem.
Jeżeli autoconnect wbudowany z E583x nie działa, to musisz używać modemu w trybie RAS i łącze USB, a nie WiFi.
A co do obciążeń - wątpię, żeby chodziło o przegrzewanie się, ale zawsze możesz spróbować np. ograniczyć pasmo i obciążenie modemu w celu sprawdzenia.
Jeżeli autoconnect wbudowany z E583x nie działa, to musisz używać modemu w trybie RAS i łącze USB, a nie WiFi.
A co do obciążeń - wątpię, żeby chodziło o przegrzewanie się, ale zawsze możesz spróbować np. ograniczyć pasmo i obciążenie modemu w celu sprawdzenia.
-
Z tego co się dowiedziałem, tego modemu nie da się używać w tym trybie.jakubd pisze: Jeżeli autoconnect wbudowany z E583x nie działa, to musisz używać modemu w trybie RAS i łącze USB, a nie WiFi.
Możesz mi tylko wyjaśnić na czym polega "autoconnect wbudowany w modem" i jaka jest jego zasada działania? Działa on po prostu sam z siebie, czy trzeba coś jeszcze pogrzebać?
Testowałem przez ostatnie 2 dni połączenie i była identyczna przypadłość jak przy łączeniu przez USB. Połączenie internetowe po 1-3h po prostu pada. Różnica jest taka, że przy połączeniu USB konieczne było połączenie się przez Mobile Partnera, a przy wi-fi wciśnięcie jakiegokolwiek przycisku, czy też - uwaga - odłączenie zasilania od modemu. Połączenie bezprzewodowe było stale aktywne, przerywało mi wyłącznie udostępnianie internetu - ta niebieska dioda "M" na modemie zamiast świecić ciągłym światłem migała. Zupełnie tak, jakby modem przechodził w jakiś tryb uśpienia i ucinał połączenie, a jakakolwiek "fizyczna" aktywność go aktywowała.
Grzebałem w opcjach, tam jest faktycznie opcja wyłączenia modemu przy braku aktywności, ale raz, że jest ustawione to na 10min, a dwa - mam to oczywiście wyłączone.
Nie mam już pojęcia o co z tym chodzi.
-
Mam taki sam problem z Huaweii E8532 w Play.
Autoconnect go nie widzi, TopNet też, opcje routera mocno ograniczone - nie ma żadnej dotyczącej autoconnect'a.
Zrywa sam połączenie po ok.1,9GB pobranych danych, a szkoda.
Próbowałem też wielu sterowników, żeby go zainstalować tak aby był widziany w komputerze jako modem - również nic z tego, zawsze jest to karta sieciowa.
Dial-up, autoconnect itp - to wszystko się tyczy modemów, a to jest po prostu karta sieciowa.
Wpadł już ktoś może na jakieś rozwiązanie?
Autoconnect go nie widzi, TopNet też, opcje routera mocno ograniczone - nie ma żadnej dotyczącej autoconnect'a.
Zrywa sam połączenie po ok.1,9GB pobranych danych, a szkoda.
Próbowałem też wielu sterowników, żeby go zainstalować tak aby był widziany w komputerze jako modem - również nic z tego, zawsze jest to karta sieciowa.
Dial-up, autoconnect itp - to wszystko się tyczy modemów, a to jest po prostu karta sieciowa.
Wpadł już ktoś może na jakieś rozwiązanie?
-
Dokładnie. Póki co napisałem do pomocy technicznej playa (jakby mi mieli w czymś pomóc) ale się nie odezwali.qbq903 pisze: Zrywa sam połączenie po ok.1,9GB pobranych danych, a szkoda.
Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam. Może wspólnymi siłami uda się coś zaradzić.
Ale co to w ogóle ma być, automatyczne przerywanie połączenia? Ciekaw jestem, czy to play tak robi w balona klientów, żeby im nie zasysali za dużo, czy wszyscy użytkownicy tego modemu, bez względu na pochodzenie, mają taki sam problem.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-10-27, 16:55 ]
Regulamin się kłania

Ostatnio zmieniony 2011-10-27, 15:55 przez sharent, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Każdego w Play rozłącza po 1,9GB, nie rozumiem tej polityki, ale dla nich widocznie ma to jakiś sens.
Dalej szukam sterowników, które "robiły" by z tego modelu tylko modem - bez opcji wifi, to nie jest mi aż tak potrzebne.
Jak już mówiłem - lipa z tym rozłączaniem, cały ten nocny transfer traci swój sens.
Może zwrócić się z tym problemem do autora TopNetinfo?
Dalej szukam sterowników, które "robiły" by z tego modelu tylko modem - bez opcji wifi, to nie jest mi aż tak potrzebne.
Jak już mówiłem - lipa z tym rozłączaniem, cały ten nocny transfer traci swój sens.
Może zwrócić się z tym problemem do autora TopNetinfo?
- jakubd
TNI chyba nie potrafi sterować modemami, które nie pracują w trybie RAS (a więc nie przyjmują poleceń AT).
Natomiast szczerze mówiąc nie bardzo wiem na czym polega problem - co dzieje się dokładnie po tych 2GB? Modem jest nadal połączony z siecią, ale nie ma transferu, czy następuje rozłączenie?
Dziwi mnie ten problem, bo właśnie autoconnect w tych routerkach Huawei idealnie sobie radzi z rozłączaniem co 60 minut w przypadku Aero2 - tam następuje całkowite zerwanie połączenia i modem/router od razu wie, że musi się połączyć ponownie.
Natomiast szczerze mówiąc nie bardzo wiem na czym polega problem - co dzieje się dokładnie po tych 2GB? Modem jest nadal połączony z siecią, ale nie ma transferu, czy następuje rozłączenie?
Dziwi mnie ten problem, bo właśnie autoconnect w tych routerkach Huawei idealnie sobie radzi z rozłączaniem co 60 minut w przypadku Aero2 - tam następuje całkowite zerwanie połączenia i modem/router od razu wie, że musi się połączyć ponownie.
-
Przy każdym włączeniu neta modem łapie zasięg po czym trzeba włączyć transmisję danych - czyli podłączyć się do sieci.
Po ok.2GB modem rozłącza nas z siecią i musimy znowu to zrobić, zasięg jest, modem działa, połączenie pokazuje tylko, że nie ma dostępu do internetu, więc musimy (w przypadku e5832) przytrzymać przycisk odpowiedzialny za podłączenie do sieci i internet znowu jest normalnie.
Jaką masz wersje oprogramowania i jakie sterowniki?
Przypomnę, że system widzi e8532 jako kartę sieciową - nie modem.
----
Jeżeli możesz to powiedz w którym dokładnie miejscu ostawień routera (bo domyślam się, że chodzi Ci o panel admina w przeglądarce) ustawiasz automatyczne ponowne połączanie po rozłączeniu.
Po ok.2GB modem rozłącza nas z siecią i musimy znowu to zrobić, zasięg jest, modem działa, połączenie pokazuje tylko, że nie ma dostępu do internetu, więc musimy (w przypadku e5832) przytrzymać przycisk odpowiedzialny za podłączenie do sieci i internet znowu jest normalnie.
U mnie autoconnect w ogóle nie widzi modemu.Dziwi mnie ten problem, bo właśnie autoconnect w tych routerkach Huawei idealnie sobie radzi z rozłączaniem co 60 minut w przypadku Aero2
Jaką masz wersje oprogramowania i jakie sterowniki?
Przypomnę, że system widzi e8532 jako kartę sieciową - nie modem.
----
Jeżeli możesz to powiedz w którym dokładnie miejscu ostawień routera (bo domyślam się, że chodzi Ci o panel admina w przeglądarce) ustawiasz automatyczne ponowne połączanie po rozłączeniu.
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 15:07 przez qbq903, łącznie zmieniany 1 raz.
-
"szczerze mówiąc nie bardzo wiem na czym polega problem - co dzieje się dokładnie po tych 2GB? Modem jest nadal połączony z siecią, ale nie ma transferu, czy następuje rozłączenie?"
Połączenie jest nadal aktywne - czy to sieć bezprzewodowa (w trybie wi-fi) czy połączenie zwykłe poprzez aplikację (gdy modem jest podłączony pod usb w komputerze) - zrywa natomiast udostępnianie połączenia internetowego.
Nie wiem czy zetknąłeś się wcześniej z tym modemem - ma on 2 przyciski - jeden odpowiada za aktywację sieci, drugi za internet (komórkowy). Sieć działa cały czas, natomiast internet już nie.
W przypadku starszych modemów zrywało całe połączenie, a tutaj tylko internet.
Połączenie jest nadal aktywne - czy to sieć bezprzewodowa (w trybie wi-fi) czy połączenie zwykłe poprzez aplikację (gdy modem jest podłączony pod usb w komputerze) - zrywa natomiast udostępnianie połączenia internetowego.
Nie wiem czy zetknąłeś się wcześniej z tym modemem - ma on 2 przyciski - jeden odpowiada za aktywację sieci, drugi za internet (komórkowy). Sieć działa cały czas, natomiast internet już nie.
W przypadku starszych modemów zrywało całe połączenie, a tutaj tylko internet.
-
- Stały użytkownik forum
Witam. Modem Huawei E5832 nie ma trybu RAS, nie miał i mieć nie będzie, nie istnieją żadne sterowniki, które owy tryb by dawały. Autoconnect działa z każdym modemem w trybie RAS, lecz z tym nie będzie współpracować. Możecie sobie ustawić auto łączenie na stronie konfiguracyjnej. To tyle z mojej strony.
- jakubd
Osobiście posiadam Huawei E5 oraz testowałem E585, a na codzień korzystam z D100 z wetkniętym modemem E169 - wszystkie działają mniej więcej tak samo.
Przy połączeniu z takim modemem przez WiFi i uaktywnieniu opcji automatycznego wznawiania połączenia (autoconnect wbudowany - w interfejsie dostępnym przez przeglądarkę internetową powinna być opcja typu "zawsze połączony"/"na żądanie"/"ręcznie" - w tym ostatnim trybie faktycznie połączenie nawiązuje się przyciskiem) modem (tutaj działający nie jak karta sieciowa, ale jak router bezprzewodowy) powinien sam wznawiać połączenie.
Przy połączeniu z takim modemem przez WiFi i uaktywnieniu opcji automatycznego wznawiania połączenia (autoconnect wbudowany - w interfejsie dostępnym przez przeglądarkę internetową powinna być opcja typu "zawsze połączony"/"na żądanie"/"ręcznie" - w tym ostatnim trybie faktycznie połączenie nawiązuje się przyciskiem) modem (tutaj działający nie jak karta sieciowa, ale jak router bezprzewodowy) powinien sam wznawiać połączenie.
-
Powinien, ale nie robi tego.jakubd pisze: Przy połączeniu z takim modemem przez WiFi i uaktywnieniu opcji automatycznego wznawiania połączenia modem powinien sam wznawiać połączenie.
-
Chyba jest wyjście.
Minionej nocy sprawdziłem to wszystko jeszcze raz.
Modem się nie rozłączył po pobraniu 1,9GB, do 2,8GB był cały czas połączony - potem poszedłem spać.
Wcześniej - wieczorem, poprzez menu routera w przeglądarce ustawiłem mu tryb połączenia na automatyczny i o dziwo dzisiaj rano jak wstałem, modem był on-line, dioda "M" świeciła ciągłym światłem niebieskim i dane dalej się pobierały.
Trzeba zwrócić dokładnie uwagę jaki tryb ustanawiania połączenia z siecią ma się ustawiony - ja mam teraz automatyczne i nawet jeżeli wyłączę i włączę ponownie modem (podłączony przez USB do kompa lub nie, włączone wifi lub nie - sprawdzałem wszystkie cztery opcje) to w parę chwil po uruchomieniu (po ok. 10 sekundach) ikona "M" zaczyna szybko migać i zapala się na niebiesko - co oznacza, że sam ustanawia połączenie (czyli robi to co normalnie osiągamy poprzez przytrzymanie przycisku "planety" z prawej strony u góry modemu).
Może faktycznie to jest jakieś wyjście, zobaczę po paru dniach jak się będzie sprawować.
Jestem pewien, że próbowałem już kiedyś czegoś takiego, ale jakoś nigdy nie chciało działać.
Minionej nocy sprawdziłem to wszystko jeszcze raz.
Modem się nie rozłączył po pobraniu 1,9GB, do 2,8GB był cały czas połączony - potem poszedłem spać.
Wcześniej - wieczorem, poprzez menu routera w przeglądarce ustawiłem mu tryb połączenia na automatyczny i o dziwo dzisiaj rano jak wstałem, modem był on-line, dioda "M" świeciła ciągłym światłem niebieskim i dane dalej się pobierały.
Trzeba zwrócić dokładnie uwagę jaki tryb ustanawiania połączenia z siecią ma się ustawiony - ja mam teraz automatyczne i nawet jeżeli wyłączę i włączę ponownie modem (podłączony przez USB do kompa lub nie, włączone wifi lub nie - sprawdzałem wszystkie cztery opcje) to w parę chwil po uruchomieniu (po ok. 10 sekundach) ikona "M" zaczyna szybko migać i zapala się na niebiesko - co oznacza, że sam ustanawia połączenie (czyli robi to co normalnie osiągamy poprzez przytrzymanie przycisku "planety" z prawej strony u góry modemu).
Może faktycznie to jest jakieś wyjście, zobaczę po paru dniach jak się będzie sprawować.
Jestem pewien, że próbowałem już kiedyś czegoś takiego, ale jakoś nigdy nie chciało działać.
-
Muszę cię rozczarować. Też próbowałem tego trybu i było tak samo. O ile po włączeniu modemu faktycznie sam ustanawia sieć, tak po przerwaniu połączenia nie ustanawiał jej z powrotem. Widocznie miałeś szczęście, że nie przerwało ci połączenia w nocy.
-
- Stały użytkownik forum
@up
Masz rację, kiedy miałem jeszcze swojego E5832 to było jak na loterii raz ściągnęło więcej raz mniej, a tryb automatycznego łączenia, zawodzi, niby powinien zawsze być połączonym z siecią, lecz np. u mnie łączy automatycznie tylko przy jego uruchomieniu. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest w naprawie
Masz rację, kiedy miałem jeszcze swojego E5832 to było jak na loterii raz ściągnęło więcej raz mniej, a tryb automatycznego łączenia, zawodzi, niby powinien zawsze być połączonym z siecią, lecz np. u mnie łączy automatycznie tylko przy jego uruchomieniu. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest w naprawie
-
Drugą noc z rzędu modem działał bez żadnego przerwania.
Swoją drogą, wpadłem na dość dziwny pomysł - skoro modem po pobraniu określonej ilości danych się rozłącza, to może da się napisać jakiś mały program (chyba, że coś takiego już istnieje), który by wyłączał i uruchamiał ponownie cały modem co np. pół godziny?
W przypadku ściągania z warezów miałoby to dość słabe zastosowanie, ale do torrentów byłoby w sam raz.
Po ponownym uruchomieniu modem by się sam łączy z siecią.
Wiem, że to już maksymalne kombinatorstwo, ale modem mam nowy - dopiero co dostałem i chciałbym trochę skorzystać z promocji, którą mam w abonamencie.
Próbowałem ustawić coś w JDownloaderze ale jakoś nie może sobie poradzić z tym modemem
Swoją drogą, wpadłem na dość dziwny pomysł - skoro modem po pobraniu określonej ilości danych się rozłącza, to może da się napisać jakiś mały program (chyba, że coś takiego już istnieje), który by wyłączał i uruchamiał ponownie cały modem co np. pół godziny?
W przypadku ściągania z warezów miałoby to dość słabe zastosowanie, ale do torrentów byłoby w sam raz.
Po ponownym uruchomieniu modem by się sam łączy z siecią.
Wiem, że to już maksymalne kombinatorstwo, ale modem mam nowy - dopiero co dostałem i chciałbym trochę skorzystać z promocji, którą mam w abonamencie.
Próbowałem ustawić coś w JDownloaderze ale jakoś nie może sobie poradzić z tym modemem
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Post wyrównawczy - synchronizacja bazy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Niestety modem działa jak karta sieciowa a nie jak zwykły modem na USB.YaHooo pisze:Jeśli modem pracuje w trybie RAS (widoczny jako modem oraz połączenie dial-up) to można posłużyć się autoconnectem.
To jest jego "wadą".
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie widzę marne szanse na naprawienie tego. No chyba, że masz wersję Mobile Partnera z opcją wznawiania połączenia. A o ile dobrze pamiętam widziałem gdzieś taką. Ale gdzie to Ci nie powiem...qbq903 pisze: Niestety modem działa jak karta sieciowa a nie jak zwykły modem na USB.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Poszperałem trochę i znalazłem pewną małą aplikację.
Niestety nie działa z naszym Huawei, ale może komuś podsunie ona jakiś pomysł.
Link
Niestety nie działa z naszym Huawei, ale może komuś podsunie ona jakiś pomysł.
Link
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie powiem ciekawa aplikacja. Tylko nie wiadomo jak to działaqbq903 pisze: Niestety nie działa z naszym Huawei, ale może komuś podsunie ona jakiś pomysł.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Widzę, że wątek gdzieś zaginął w liście starych tematów ale doszukałem się czegoś nowego, więc muszę odświeżyć temat.
Znalazłem pewną ciekawą wypowiedź użytkownika forum JDownloadera.
Link do oryginału wypowiedzi
Osobiście wolę język angielski, dlatego zamieszczam tłumaczenie (robione co prawda translatorem, ale jest ok):
Dodam, że była to odpowiedź na prośbę o skrypt do reconnect'a Huawei E5830.
Co wy na to?
Znalazłem pewną ciekawą wypowiedź użytkownika forum JDownloadera.
Link do oryginału wypowiedzi
Osobiście wolę język angielski, dlatego zamieszczam tłumaczenie (robione co prawda translatorem, ale jest ok):
Kod: Zaznacz cały
Hello,
I had the same problem with my E5832 router. Finally I succeeded with the recording function to reach the goal.
For me it helped to bring up the page with the router configuration e5.home instead of 192.168.1.1. In the browser, I then logged in and under Settings -> click on Restart.
Then stop recording and voila, that was it. I do not know how different our two routers are in configuration? Maybe it helps you anyway! Good luck!
Co wy na to?
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja miałem Mobile Partnera z opcją wznawiania połączenia (ale coś się sypało).
Pobierz nowego MP z chomika i w pliku SysSetting.xml zmień
jak będzie działało to zrobię takiego gotowego.
Znalazłem to był ten
Pobierz nowego MP z chomika i w pliku SysSetting.xml zmień
<REDIAL>
<enable>1</enable>
<roamenable>1</roamenable>
<visible>1</visible>
<count>3</count>
<countvisible>1</countvisible>
<time>1</time>
<timevisible>1</timevisible>
<roamvisible>1</roamvisible>
</REDIAL>
Znalazłem to był ten
-
u mnie działa
zmienilem co trzeba w pliku, polaczylem sie za pomoca Mobile Partnera, rozlaczylem przyciskiem na modemie, i polaczylo samo 

- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zmień jeszcze
Doda Autowybieranie na starcie programu
<AUTODIALONSTART>
<enable>1</enable>
<visible>1</visible>
<roamenable>1</roamenable>
<roamvisible>1</roamvisible>
</AUTODIALONSTART>