[NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

[NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?

Post autor: Yanusz »

Od czwartku - 20 października 2011 roku - w wybranych punktach sprzedaży sieci Plus, znajdą się specjalne stanowiska z laptopami, na których będzie można przetestować działanie usług w technologii LTE. Testy zostaną zorganizowane w Warszawie, Łodzi, Toruniu, Poznaniu, Katowicach, Dąbrowie Górniczej, Krakowie, Lublinie i Puławach.
Źródło: media2
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 17:52 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?

Post autor: krystianb »

Jaki znów plus :rotfl2: cóż demówka polsatu, a może będzie tak jak w niektórych salonach play: wystawiony laptop z napisem przetestuj internet play, a jak się przyjrzeć podłączony do niego kabel ethernet.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Cezary pisze:CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
Może byś raczył przeczytać bzdurnego newsa w całości? Chyba że nie wiesz, kto aktualnie korzysta z sieci mobyland.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

krystianb pisze:wystawiony laptop z napisem przetestuj internet play, a jak się przyjrzeć podłączony do niego kabel ethernet.
U nas jest normalny modem, ale nigdy nie można wyświetlić żadnej strony :hyhy:

U mnie w mieścinie jest akcja więc wpadnę.
Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mały »

Naprawdę poważne wydarzenie w sieci plus, bo można zobaczyć jak w rzeczywistości powinien działać net. :dobani:
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Cezary pisze:CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
Nie powiedziałbym. Właścicielem CP i Plusa jest jedna i ta sama osoba, więc bardziej mi to wygląda na testowanie przez sieć Plus LTE na tych samych nadajnikach, co Cyfrowy Polsat.
Jeśli Plus zdecyduje się na sprzedaż komercyjną LTE, a wraz z tym nie pójdzie rozbudowa infrastruktury LTE, tylko "żerowanie" na nadajnikach Mobylandu, to to jest nic więcej, jak chwyt marketingowy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Swoją drogą ja jakoś sobie za żadne skarby nie mogę wyobrazić co oni zamierzają z tym burdelem zrobić gdy transakcja się sfinalizuje. Będzie osobno funkcjonowało LTE Plusa (na infrastrukturze Solorza oczywiście), osobno internet GSM/UMTS Plusa i osobno UMTS900+LTE Cyfrowego Polsatu? :rotfl: No i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:ja jakoś sobie za żadne skarby nie mogę wyobrazić co oni zamierzają
Najprawdopodobniej nic. Będą to nadal osobne firmy, może zacieśnią współpracę ale raczej się nie połączą. To że będzie np. Plus oferował LTE na sieci Mobylandu to jest proste, Mobyland musi zarabiać na utrzymanie sieci i się rozwijać, brak ruchu sieciowego=brak kasy na dalsze inwestycje.

Skoro Orange i T-Mobile łączą sieci radiowe to tutaj tez może to nastąpić (będzie może łatwiej bo wspólny właściciel) a wtedy do sieci radiowej Plusa/Mobylandu/Aero2/CP będą logować się wszyscy klienci tych sieci, pojawi się możliwość UMTS900 w Plusie (z Aero2), LTE w Plusie (z Mobylandu) i UMTS2100 w CP (z Plusa). Może to odciążyć siec Plusa w miejscach gdzie jest LTE a powiększyć zasięg Plus UMTS tam gdzie jest CP (Aero2). Oczywiście pojawią się nowe lokalizacje a część zdublowanych masztów zniknie. Zniknie również część radiolinii żeby się nie dublowały (może być wspólny dosył do stacji na której będzie wszystko czyli GSM (900 i 1800), UMTS900/2100 i LTE 1800 a w przyszłości może i dalsze odmiany LTE.
Nie pomagam na PW!
zimplusowany

Post autor: zimplusowany »

Maciek764 pisze:No i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...
Co jak widać nie przeszkadza im w uzyskiwaniu kolejnych pozwoleń na CDMA. W mojej okolicy dostali trzy nowe lokalizacje. To może i ma sens, ale tylko w przypadku oferty łączonej z UMTS.

A jeśli chodzi o testy LTE Plusa, będę się temu przyglądał. Mam jednak poważne wątpliwości, czy komercyjna oferta (o ile taka pojawi się w najbliższej przyszłości) LTE pod szyldem Plusa przebije to, co do zaoferowania ma aktualnie CP. Zajęliby się już lepiej poprawą zasięgu HSPA+ zamiast "testować" LTE.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

zimplusowany pisze:o może i ma sens, ale tylko w przypadku oferty łączonej z UMTS.
Czy ja wiem, w tej chwili CDMA nordiska jest siecią stacjonarną, jest to świetne uzupełnienie rynku.
Przy użytkowaniu ruchomym, większości userów edge wystarczy, reszta może iść do orange.
A cdma "plusa" będące zbiorem plam zasięgu o wiele lepiej sprawdzi się jako internet stacjonarny, gdzie przynajmniej w teorii można zarządzać ilością userów na danej stacji.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Testy zostaną zorganizowane w Warszawie, Łodzi, Toruniu, Poznaniu, Katowicach, Dąbrowie Górniczej, Krakowie, Lublinie i Puławach.
A czemu nie we Wrocławiu? :cry:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:A czemu nie we Wrocławiu?
Bo tam pewnie LTE mobyland kuleje.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Z ciekawości chyba przejdę się na Staromiejską.
Stacja Mobylandu jest na budynku po drugiej stronie ulicy :hyhy:, pewnie w innych miastach wybrali podobne lokalizacje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

U nas jest normalny modem, ale nigdy nie można wyświetlić żadnej strony
Tak i ludki widząc to kupują tą usługę i przypadkiem w testach wypada też najlepiej... Co za teoria spiskowa a może "każda sroka swój ogonek chwali".
No i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...
Ten kto jest zainteresowany pewnie kupi prędzej ofertę Nordiska lub Plusa-jest lepsza od Orange, a poza tym wystarczy spojrzeć ile problemów z konfiguracją i działaniem samego sprzętu mają użytkownicy Orange-już słyszę ile to ta sieć ma użytkowników... wiem o tym i że w wielu przypadkach jest gorzej z transferem niż na nieprzeciążonych nadajnikach EDGE.Orange wciska tą usługę na maxa przez tele-sprzedaż (dla przykładu do mnie od lipca miałem około 10 telefonów z propozycją zakupu CDMA). Co do Polkomtela to nie spodziewał bym się jakiś planów inwestycyjnych w tym roku-to jest okres przejściowy po prywatyzacji-mam tylko nadzieję że nie będzie trwał 5 lat jak w przypadku TP-Idea :)
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Fajne te "testy" :rotfl:
W salonie stoi zielone stanowisko, na nim laptop a na laptopie odpalone flashowe animacje prezentujące szybkość LTE - wg mnie jedynie symulujące pobieranie filmu z Youtube czy innych treści multimedialnych.
Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha, będąc jednocześnie bacznie obserwowanym przez pracownika salonu, który zachwala jak tylko może możliwości LTE, jednocześnie na koniec proponując zakup...CDMA :rotfl:
Można też w zamian za wypełnienie krótkiej ankiety w której trzeba się wypowiedzieć m. in. ile jest się gotowym zapłacić za taką usługę, otrzymać smycz firmową Plusa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:otrzymać smycz firmową Plusa.
Jakiś czas temu za samo odwiedzenie vobisu taką dostałem :rotfl:
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze: W salonie stoi zielone stanowisko, na nim laptop a na laptopie odpalone flashowe animacje prezentujące szybkość LTE - wg mnie jedynie symulujące pobieranie filmu z Youtube czy innych treści multimedialnych.
Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha(...)
To już chyba w najgłębszej komunie nie robiono ze społeczeństwa idiotów, tak jak teraz.. :zly:
Mały

Post autor: Mały »

Patryk pisze: Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha, będąc jednocześnie bacznie obserwowanym przez pracownika salonu, który zachwala jak tylko może możliwości LTE, jednocześnie na koniec proponując zakup...CDMA :rotfl:
To się nazywa dobra promocja, czyli opisać osiągi wypasionej limuzyny, a sprzedać malucha. :rotfl2:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:To się nazywa dobra promocja, czyli opisać osiągi wypasionej limuzyny, a sprzedać malucha.
Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA, a znając Plusa będą próbować tą ofertę wciskać każdemu zawsze i wszędzie, nawet po stacją HSPA+.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA,
Póki co, z dostępnością sprzętu są jeszcze niezłe problemy, w jednym miejscu każą tydzień na router czekać.

[mod] Nie podoba to mi się, bo jakoś w zeszłym tygodniu koleżance właśnie cdma plusa poleciłem, stąd wiem ile trzeba czekać [/mod]
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA, .
Tylko po co robić to pod przykrywką LTE? Czy tak ciężko zrobić promocję CDMA? W TV czy innych mediach o tej technologii nie mówi się wcale, a na pytanych przeze mnie 10 osób, 9 nie wie co to jest to CDMA.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:Tylko po co robić to pod przykrywką LTE?
Pewnie tak samo robią pod przykrywką UMTS/HSPA :]
Idziesz do salonu chcąc kupić ofertę iPlusa z nastawieniem na UMTS, a wciskają CDMA.
Po prostu jakiś decydent się zorientował, że sieć jest pusta i co za tym idzie nie generuje przychodów, i kazał sprzedaży działać w miarę możliwości.
A sprzedaż sama wiele nie może (kampanie reklamowe kosztują i to dużo), jedyne narzędzia to telemarketing i właśnie wpychanie klientom tej oferty nawet tam, gdzie z góry wiadomo że nie ma to sensu.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Patryk pisze: a wciskają CDMA.
To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne :zdziwko: ja jakieś 3 miesiące temu byłem w salonie aby ''wybadać'' jakie trzeba spełnić warunki aby mieć ten net-to miła pani powiedziała że jakiś rachunek z opłat-tak się składa że ja nic na siebie nie mam oprócz rachunków za CDMA Orange i dostałem odpowiedź że nie będzie problemu.Nie miałem wrażenia aby wciskano mi coś na siłę ;) Na razie się wstrzymałem bo nie opłacało mi się zrywać umowy z Orange(20stycznia) W grudniu wezmę Plus i zgłoszę rezygnację w Orange,które bardzo się popsuło w mojej okolicy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne :zdziwko:
Beznadziejne jest perfidne wciskanie tego ludziom bez względu na potrzebę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

EmTeeDee pisze:To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne
Beznadziejne jest wciskanie cdma do korzystania tylko w zasięgu hspa(+)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

EmTeeDee pisze:To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne
Do używania w Katowicach z pewnością jest beznadziejne, a ja się nie przyznawałem że mieszkam 1500 m od stacji CDMA.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Patryk pisze:Po prostu jakiś decydent się zorientował, że sieć jest pusta i co za tym idzie nie generuje przychodów, i kazał sprzedaży działać w miarę możliwości.
Mogliby wprowadzić modemy dualne HSPA/CDMA do iPlusa.
ODPOWIEDZ