Źródło: media2Od czwartku - 20 października 2011 roku - w wybranych punktach sprzedaży sieci Plus, znajdą się specjalne stanowiska z laptopami, na których będzie można przetestować działanie usług w technologii LTE. Testy zostaną zorganizowane w Warszawie, Łodzi, Toruniu, Poznaniu, Katowicach, Dąbrowie Górniczej, Krakowie, Lublinie i Puławach.
[NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?
Moderator: Moderatorzy
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
[NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 17:52 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: [NEWS] Plus rozpoczyna testy LTE?
Jaki znów plus
cóż demówka polsatu, a może będzie tak jak w niektórych salonach play: wystawiony laptop z napisem przetestuj internet play, a jak się przyjrzeć podłączony do niego kabel ethernet.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może byś raczył przeczytać bzdurnego newsa w całości? Chyba że nie wiesz, kto aktualnie korzysta z sieci mobyland.Cezary pisze:CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
-
- Mistrz bezprzewodowy
U nas jest normalny modem, ale nigdy nie można wyświetlić żadnej stronykrystianb pisze:wystawiony laptop z napisem przetestuj internet play, a jak się przyjrzeć podłączony do niego kabel ethernet.

U mnie w mieścinie jest akcja więc wpadnę.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Naprawdę poważne wydarzenie w sieci plus, bo można zobaczyć jak w rzeczywistości powinien działać net. 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie powiedziałbym. Właścicielem CP i Plusa jest jedna i ta sama osoba, więc bardziej mi to wygląda na testowanie przez sieć Plus LTE na tych samych nadajnikach, co Cyfrowy Polsat.Cezary pisze:CP nie ma z tym nic wspólnego. To LTE plusa...
Jeśli Plus zdecyduje się na sprzedaż komercyjną LTE, a wraz z tym nie pójdzie rozbudowa infrastruktury LTE, tylko "żerowanie" na nadajnikach Mobylandu, to to jest nic więcej, jak chwyt marketingowy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Swoją drogą ja jakoś sobie za żadne skarby nie mogę wyobrazić co oni zamierzają z tym burdelem zrobić gdy transakcja się sfinalizuje. Będzie osobno funkcjonowało LTE Plusa (na infrastrukturze Solorza oczywiście), osobno internet GSM/UMTS Plusa i osobno UMTS900+LTE Cyfrowego Polsatu?
No i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...

- wojteks
- *** Administrator ***
Najprawdopodobniej nic. Będą to nadal osobne firmy, może zacieśnią współpracę ale raczej się nie połączą. To że będzie np. Plus oferował LTE na sieci Mobylandu to jest proste, Mobyland musi zarabiać na utrzymanie sieci i się rozwijać, brak ruchu sieciowego=brak kasy na dalsze inwestycje.Maciek764 pisze:ja jakoś sobie za żadne skarby nie mogę wyobrazić co oni zamierzają
Skoro Orange i T-Mobile łączą sieci radiowe to tutaj tez może to nastąpić (będzie może łatwiej bo wspólny właściciel) a wtedy do sieci radiowej Plusa/Mobylandu/Aero2/CP będą logować się wszyscy klienci tych sieci, pojawi się możliwość UMTS900 w Plusie (z Aero2), LTE w Plusie (z Mobylandu) i UMTS2100 w CP (z Plusa). Może to odciążyć siec Plusa w miejscach gdzie jest LTE a powiększyć zasięg Plus UMTS tam gdzie jest CP (Aero2). Oczywiście pojawią się nowe lokalizacje a część zdublowanych masztów zniknie. Zniknie również część radiolinii żeby się nie dublowały (może być wspólny dosył do stacji na której będzie wszystko czyli GSM (900 i 1800), UMTS900/2100 i LTE 1800 a w przyszłości może i dalsze odmiany LTE.
Nie pomagam na PW!
-
Co jak widać nie przeszkadza im w uzyskiwaniu kolejnych pozwoleń na CDMA. W mojej okolicy dostali trzy nowe lokalizacje. To może i ma sens, ale tylko w przypadku oferty łączonej z UMTS.Maciek764 pisze:No i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...
A jeśli chodzi o testy LTE Plusa, będę się temu przyglądał. Mam jednak poważne wątpliwości, czy komercyjna oferta (o ile taka pojawi się w najbliższej przyszłości) LTE pod szyldem Plusa przebije to, co do zaoferowania ma aktualnie CP. Zajęliby się już lepiej poprawą zasięgu HSPA+ zamiast "testować" LTE.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy ja wiem, w tej chwili CDMA nordiska jest siecią stacjonarną, jest to świetne uzupełnienie rynku.zimplusowany pisze:o może i ma sens, ale tylko w przypadku oferty łączonej z UMTS.
Przy użytkowaniu ruchomym, większości userów edge wystarczy, reszta może iść do orange.
A cdma "plusa" będące zbiorem plam zasięgu o wiele lepiej sprawdzi się jako internet stacjonarny, gdzie przynajmniej w teorii można zarządzać ilością userów na danej stacji.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A czemu nie we Wrocławiu?Testy zostaną zorganizowane w Warszawie, Łodzi, Toruniu, Poznaniu, Katowicach, Dąbrowie Górniczej, Krakowie, Lublinie i Puławach.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo tam pewnie LTE mobyland kuleje.BliSki pisze:A czemu nie we Wrocławiu?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z ciekawości chyba przejdę się na Staromiejską.
Stacja Mobylandu jest na budynku po drugiej stronie ulicy
, pewnie w innych miastach wybrali podobne lokalizacje.
Stacja Mobylandu jest na budynku po drugiej stronie ulicy

-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak i ludki widząc to kupują tą usługę i przypadkiem w testach wypada też najlepiej... Co za teoria spiskowa a może "każda sroka swój ogonek chwali".U nas jest normalny modem, ale nigdy nie można wyświetlić żadnej strony
Ten kto jest zainteresowany pewnie kupi prędzej ofertę Nordiska lub Plusa-jest lepsza od Orange, a poza tym wystarczy spojrzeć ile problemów z konfiguracją i działaniem samego sprzętu mają użytkownicy Orange-już słyszę ile to ta sieć ma użytkowników... wiem o tym i że w wielu przypadkach jest gorzej z transferem niż na nieprzeciążonych nadajnikach EDGE.Orange wciska tą usługę na maxa przez tele-sprzedaż (dla przykładu do mnie od lipca miałem około 10 telefonów z propozycją zakupu CDMA). Co do Polkomtela to nie spodziewał bym się jakiś planów inwestycyjnych w tym roku-to jest okres przejściowy po prywatyzacji-mam tylko nadzieję że nie będzie trwał 5 lat jak w przypadku TP-IdeaNo i jeszcze CDMA po Nordisku, którego chyba nikt nie kupuje...

jareq
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Fajne te "testy"
W salonie stoi zielone stanowisko, na nim laptop a na laptopie odpalone flashowe animacje prezentujące szybkość LTE - wg mnie jedynie symulujące pobieranie filmu z Youtube czy innych treści multimedialnych.
Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha, będąc jednocześnie bacznie obserwowanym przez pracownika salonu, który zachwala jak tylko może możliwości LTE, jednocześnie na koniec proponując zakup...CDMA
Można też w zamian za wypełnienie krótkiej ankiety w której trzeba się wypowiedzieć m. in. ile jest się gotowym zapłacić za taką usługę, otrzymać smycz firmową Plusa.

W salonie stoi zielone stanowisko, na nim laptop a na laptopie odpalone flashowe animacje prezentujące szybkość LTE - wg mnie jedynie symulujące pobieranie filmu z Youtube czy innych treści multimedialnych.
Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha, będąc jednocześnie bacznie obserwowanym przez pracownika salonu, który zachwala jak tylko może możliwości LTE, jednocześnie na koniec proponując zakup...CDMA

Można też w zamian za wypełnienie krótkiej ankiety w której trzeba się wypowiedzieć m. in. ile jest się gotowym zapłacić za taką usługę, otrzymać smycz firmową Plusa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakiś czas temu za samo odwiedzenie vobisu taką dostałemPatryk pisze:otrzymać smycz firmową Plusa.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To już chyba w najgłębszej komunie nie robiono ze społeczeństwa idiotów, tak jak teraz..Patryk pisze: W salonie stoi zielone stanowisko, na nim laptop a na laptopie odpalone flashowe animacje prezentujące szybkość LTE - wg mnie jedynie symulujące pobieranie filmu z Youtube czy innych treści multimedialnych.
Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha(...)

-
To się nazywa dobra promocja, czyli opisać osiągi wypasionej limuzyny, a sprzedać malucha.Patryk pisze: Do internetu wejść nie można, jedynie sobie poklikać w ramach tego flasha, będąc jednocześnie bacznie obserwowanym przez pracownika salonu, który zachwala jak tylko może możliwości LTE, jednocześnie na koniec proponując zakup...CDMA![]()

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA, a znając Plusa będą próbować tą ofertę wciskać każdemu zawsze i wszędzie, nawet po stacją HSPA+.Yanusz pisze:To się nazywa dobra promocja, czyli opisać osiągi wypasionej limuzyny, a sprzedać malucha.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Póki co, z dostępnością sprzętu są jeszcze niezłe problemy, w jednym miejscu każą tydzień na router czekać.Patryk pisze:Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA,
[mod] Nie podoba to mi się, bo jakoś w zeszłym tygodniu koleżance właśnie cdma plusa poleciłem, stąd wiem ile trzeba czekać [/mod]
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Tylko po co robić to pod przykrywką LTE? Czy tak ciężko zrobić promocję CDMA? W TV czy innych mediach o tej technologii nie mówi się wcale, a na pytanych przeze mnie 10 osób, 9 nie wie co to jest to CDMA.Patryk pisze:Z zachowania gościa z salonu jak dla mnie jednoznacznie wynika, ze zaczyna się w Polkomtelu parcie na sprzedaż CDMA, .
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pewnie tak samo robią pod przykrywką UMTS/HSPAYanusz pisze:Tylko po co robić to pod przykrywką LTE?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Idziesz do salonu chcąc kupić ofertę iPlusa z nastawieniem na UMTS, a wciskają CDMA.
Po prostu jakiś decydent się zorientował, że sieć jest pusta i co za tym idzie nie generuje przychodów, i kazał sprzedaży działać w miarę możliwości.
A sprzedaż sama wiele nie może (kampanie reklamowe kosztują i to dużo), jedyne narzędzia to telemarketing i właśnie wpychanie klientom tej oferty nawet tam, gdzie z góry wiadomo że nie ma to sensu.
To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejnePatryk pisze: a wciskają CDMA.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Beznadziejne jest perfidne wciskanie tego ludziom bez względu na potrzebę.To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne![]()
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Beznadziejne jest wciskanie cdma do korzystania tylko w zasięgu hspa(+)EmTeeDee pisze:To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Do używania w Katowicach z pewnością jest beznadziejne, a ja się nie przyznawałem że mieszkam 1500 m od stacji CDMA.EmTeeDee pisze:To sugerujesz że CDMA Plusa jest beznadziejne
-
- Guru bezprzewodowy
Mogliby wprowadzić modemy dualne HSPA/CDMA do iPlusa.Patryk pisze:Po prostu jakiś decydent się zorientował, że sieć jest pusta i co za tym idzie nie generuje przychodów, i kazał sprzedaży działać w miarę możliwości.