Niestabilny ping do niektórych hostów

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
melonito
Początkujący użytkownik forum

Niestabilny ping do niektórych hostów

Post autor: melonito »

Witam

Mam następujący problem niedawno założyłem sobie internet radiowy i mam niestabilne pingi do niektórych hostów. Rozrzut wynosi 15-50ms. Do reszty hostów typu onet.pl mam w miarę stabilny ping (czasem podskoczy, ale nie tak jak tutaj co chwila). Jestem podłączony w następujący sposób:

Komp ---- Mikrotik (Router OS 5.5) ---- AP ---- Serwer+łącze operatora.

W moim miejscu zamieszkania tylko ten operator świadczy usługi (wykrywa 3 nadajniki). Odległość od nadajnika 1-1,5km (widoczność optyczna bez przeszkód). Ping do AP 2-5ms.

Screen pingów: http://iv.pl/images/88446727903066311779.jpg
Log z winmtr: http://wklej.org/id/616980/

Czy można na podstawie tego wywnioskować że operator w jakiś sposób narzuca priorytet na poszczególne hosty czy coś w tym stylu. Może porostu wina jego łącza ?
melonito
Początkujący użytkownik forum

Re: Niestabilny ping do niektórych hostów

Post autor: melonito »

Z tego co widzę mój operator ma dwa łącza ruch do wp i onetu leci po dsl'u od tp, a reszta przez łącze vectry.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

melonito pisze:Czy można na podstawie tego wywnioskować że operator w jakiś sposób narzuca priorytet na poszczególne hosty czy coś w tym stylu. Może porostu wina jego łącza ?
Wygląda na to, ze ten Twój operator ma po prostu wykupione dziadowskie łącze.
Domyślam się, że 192.168.100.252 to jest Mikrotik, do którego jesteś podłączony kablem i na tym hopie nie masz żadnych strat.
Potem masz połączenie WiFi do 192.168.11.1 (serwer operatora?) i na nim jest 7% strat.
Ale tragedia zaczyna się na łączu od operatora w świat, wysokie straty są na każdym kolejnym hopie.
Dla porównania, ja przy łączu iDSL TP mam 0% strat na całej trasie do pukawka.pl

[ Dodano: 2011-10-31, 01:22 ]
melonito pisze:Z tego co widzę mój operator ma dwa łącza ruch do wp i onetu leci po dsl'u od tp, a reszta przez łącze vectry.
To tłumaczy wszystko.

PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam :szok:
Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 00:24 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Chris-Kr pisze:PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam
Spróbujemy zgłębić temat.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Chris-Kr pisze:PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam
Ja stawiam na błąd skryptu by Przemo. Już kiedyś spotkałem się z takim "kwiatkiem".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ