Witam
Mam następujący problem niedawno założyłem sobie internet radiowy i mam niestabilne pingi do niektórych hostów. Rozrzut wynosi 15-50ms. Do reszty hostów typu onet.pl mam w miarę stabilny ping (czasem podskoczy, ale nie tak jak tutaj co chwila). Jestem podłączony w następujący sposób:
Komp ---- Mikrotik (Router OS 5.5) ---- AP ---- Serwer+łącze operatora.
W moim miejscu zamieszkania tylko ten operator świadczy usługi (wykrywa 3 nadajniki). Odległość od nadajnika 1-1,5km (widoczność optyczna bez przeszkód). Ping do AP 2-5ms.
Screen pingów: http://iv.pl/images/88446727903066311779.jpg
Log z winmtr: http://wklej.org/id/616980/
Czy można na podstawie tego wywnioskować że operator w jakiś sposób narzuca priorytet na poszczególne hosty czy coś w tym stylu. Może porostu wina jego łącza ?
Niestabilny ping do niektórych hostów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Niestabilny ping do niektórych hostów
Z tego co widzę mój operator ma dwa łącza ruch do wp i onetu leci po dsl'u od tp, a reszta przez łącze vectry.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wygląda na to, ze ten Twój operator ma po prostu wykupione dziadowskie łącze.melonito pisze:Czy można na podstawie tego wywnioskować że operator w jakiś sposób narzuca priorytet na poszczególne hosty czy coś w tym stylu. Może porostu wina jego łącza ?
Domyślam się, że 192.168.100.252 to jest Mikrotik, do którego jesteś podłączony kablem i na tym hopie nie masz żadnych strat.
Potem masz połączenie WiFi do 192.168.11.1 (serwer operatora?) i na nim jest 7% strat.
Ale tragedia zaczyna się na łączu od operatora w świat, wysokie straty są na każdym kolejnym hopie.
Dla porównania, ja przy łączu iDSL TP mam 0% strat na całej trasie do pukawka.pl
[ Dodano: 2011-10-31, 01:22 ]
To tłumaczy wszystko.melonito pisze:Z tego co widzę mój operator ma dwa łącza ruch do wp i onetu leci po dsl'u od tp, a reszta przez łącze vectry.
PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam

Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 00:24 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Spróbujemy zgłębić temat.Chris-Kr pisze:PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja stawiam na błąd skryptu by Przemo. Już kiedyś spotkałem się z takim "kwiatkiem".Chris-Kr pisze:PS: Nie mam pojęcia, dlaczego moja odpowiedź pojawia się powyżej wiadomości, na którą odpowiadam
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.