Opinie o antenie do modemu Huawei e353
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Opinie o antenie do modemu Huawei e353
Witam.
Czy ktoś mi moze coś powiedzieć na temat tej anteny?
http://allegro.pl/mocna-antena-24db-hua ... 20093.html
i na temat tego allegrowicza,czy te anteny działają poprawnie?
Modem to Huawei e353 Łapie mi 4g HSDP+ i nawet ładnie chodzi ale chciał bym lepiej żeby coś ściągnąć itp.... Jakims testerem zasięg wyszedł mi -89db lub -93db
Z góry dizekuje za odpowiedź.Pozdrawiam
Czy ktoś mi moze coś powiedzieć na temat tej anteny?
http://allegro.pl/mocna-antena-24db-hua ... 20093.html
i na temat tego allegrowicza,czy te anteny działają poprawnie?
Modem to Huawei e353 Łapie mi 4g HSDP+ i nawet ładnie chodzi ale chciał bym lepiej żeby coś ściągnąć itp.... Jakims testerem zasięg wyszedł mi -89db lub -93db
Z góry dizekuje za odpowiedź.Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Opinie o antenie do modemu Huawei e353
Raczej daruj sobie ją. Takie coś będzie o wiele lepsze http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 05884.htmltomanhez pisze:Czy ktoś mi moze coś powiedzieć na temat tej anteny?
I pewnie działasz na częstotliwości 900MHz? Wtedy starczy zwykła ATK20 lub słabsza ATK10 z Dipola.tomanhez pisze:Modem to Huawei e353 Łapie mi 4g HSDP+
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Anteny szerokopasmowe są do niczego. Musisz wiedzieć na jakim paśmie pracuje Twój modem. Jeśli już się dowiesz wybierz jeden z dwóch typów anten jaki Ci podałem wyżej.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dzięki za szybką odpowiedź:) Nie wiem dokładnie na jakiej częstotliwości pracuje ale w moich okolicach łapie HSDP+ niby 4g dokładna lokalizacja to 6 km od nadajnika w głownie, na aplikacji zawsze pisze HSDP+ lub jak miałem stary modem(e169) to HSDP i tylko taki mi zawsze łapał, jak złapał gprs bo nie było innego to nie działał <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>, w tej miejscowości był założony nadajnik do tego szybkiego internetu od 2008 w porywach wieczorami łapało mi 1000 kbps a tak przeciętnie to 300 , dzisiaj kupiłem modem e353 i już w południe łapie mi 700 - 1300 kbps a wziąłem abonament za 99 i max mam tam 4mbps, wiec na darmowy nocny transfer przydała by sie antenka:)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mi się wydaje, że Play mianem 4G nazywa po prostu HSPA+ na 900MHz. Wtedy Ci potrzeba http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm lub http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm
Na "zwykłe" HSDPA+ potrzeba http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 albo http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 05884.html Tu niech ktoś kto ma bliższą styczność z Playem wyjaśni sprawę, to się wyjaśni której z anten Ci potrzeba które Ci pokazałem.
Na "zwykłe" HSDPA+ potrzeba http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 albo http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 05884.html Tu niech ktoś kto ma bliższą styczność z Playem wyjaśni sprawę, to się wyjaśni której z anten Ci potrzeba które Ci pokazałem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Router do modemu Huawei E353
Jestem zainteresowany kupnem modemu Huawei E353 (z Play) i chciałbym sie dowiedzieć, jaki router 3g z nim współpracuje. Ktoś przetestował już go z jakimś routerem?
-
- Stały użytkownik forum
ja jestem zadowolony z modemu huawei e353 , mieszkam na wiosce , gdzie jest jedna krecha zasięgu , kupiłem konektor ,bo antenę [tuba] miałem , i uzyskuje 3 krechy oraz transfer ORANGE ok 16Mb/s [punkt dostępu: vpn] ,wg. mnie ten modem starcza do wszystkiego.
-
Witajcie,
Mam kłopot, bowiem w samym centrum Wawy (Ochota) w mieszkaniu nie mam zupełnie zasięgu, chociaż bts-y są bardzo blisko, zasięg pojawia się dopiero po podłączeniu do przedłużki i wyrzuceniu na parapet za oknem... Niestety mieszkanie jest na parterze, a do tego jest już coraz zimniej więc nie mogę korzystać z tego rozwiązania. Jaką antenę w przystępnej cenie polecilibyście do tego modemu? To dziwne by modem tej klasy nie łapał zasięgu w zamkniętym pomieszczeniu w centrum wa-wy... Myślałem, że może jest uszkodzony, ale w innych miastach sprawuje się bez problemu, w mojej rodzinnej mieścinie w zamkniętym pomieszczeniu, sygnał jest dobry i wyciąga 6,5 Mb/s bezproblemowo, a nadajnik nie jest jakoś blisko... Czy anteny z przedziału do ok 60zł mają sens? jeśli tak to jakie?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą odpowiedź
Mam kłopot, bowiem w samym centrum Wawy (Ochota) w mieszkaniu nie mam zupełnie zasięgu, chociaż bts-y są bardzo blisko, zasięg pojawia się dopiero po podłączeniu do przedłużki i wyrzuceniu na parapet za oknem... Niestety mieszkanie jest na parterze, a do tego jest już coraz zimniej więc nie mogę korzystać z tego rozwiązania. Jaką antenę w przystępnej cenie polecilibyście do tego modemu? To dziwne by modem tej klasy nie łapał zasięgu w zamkniętym pomieszczeniu w centrum wa-wy... Myślałem, że może jest uszkodzony, ale w innych miastach sprawuje się bez problemu, w mojej rodzinnej mieścinie w zamkniętym pomieszczeniu, sygnał jest dobry i wyciąga 6,5 Mb/s bezproblemowo, a nadajnik nie jest jakoś blisko... Czy anteny z przedziału do ok 60zł mają sens? jeśli tak to jakie?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą odpowiedź

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma anten do jakiegoś konkretnego modemu. Antenę dobierasz do częstotliwości sygnału sieci oraz mocy odbieranego (bez anteny) sygnału.
Ostatnio zmieniony 2011-10-10, 20:38 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze podejrzewam, że to stary blokowy bunkier, po drugie pewnie wszędzie na około stoją wysokie bloki i tu nawet stolica nie pomoże.Krzychu007 pisze:To dziwne by modem tej klasy nie łapał zasięgu w zamkniętym pomieszczeniu w centrum wa-wy...
A tak w ogóle z jakiej sieci korzystasz?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak, wiem, że nie ma anten do konkretnego modelu. Kupiłem ten model, bo myślałem, że płacąc więcej niż za takiego e173 otrzymam coś lepszego. Częstotliwość i moc sygnału na razie nie mam jak określić - bo z modemu korzysta moja narzeczona, a dla niej to co mówię to czarna magiaYanusz pisze:Nie ma anten do jakiegoś konkretnego modemu. Antenę dobierasz do częstotliwości sygnału sieci oraz mocy odbieranego (bez anteny) sygnału.

Tak masz rację, stara kamienica 4-piętrowa i dokoła identyczne, nie ma jakiś szczególnie wyższych...krystianb pisze:Po pierwsze podejrzewam, że to stary blokowy bunkier, po drugie pewnie wszędzie na około stoją wysokie bloki i tu nawet stolica nie pomoże.
Przepraszam zapomniałem napisać, Orange Free na kartę - teraz czytałem, że w wawie Orange miało i chyba ma problemy problemy z nadajnikami i 3G czy coś tam...krystianb pisze: A tak w ogóle z jakiej sieci korzystasz?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
W centrum miasta najlepszym wyjściem byłaby antena dookólna, która odbierałaby sygnał z nodeB o aktualnie najlepszych parametrach. Na rynku są podstawkowe anteny, ja to nazywam "baciki na magnesie", które wprawdzie mają zysk niewielki (ok 2-3 dBi), ale jeśli się taką antenę postawi przy oknie, to przy mocnym sygnale na zewnątrz budynku, jest duża szansa na złapanie sieci.
Innym rozwiązaniem byłoby zakupienie jakiejś niewielkiej anteny panelowej i zamontowanie jej na zewnątrz. Wówczas musiałbyś zorientować się co do umiejscowienia nadajników, by jak najlepiej antenę ustawić.
Innym rozwiązaniem byłoby zakupienie jakiejś niewielkiej anteny panelowej i zamontowanie jej na zewnątrz. Wówczas musiałbyś zorientować się co do umiejscowienia nadajników, by jak najlepiej antenę ustawić.
-
- Stały użytkownik forum
To myślisz że modem za 500-1000zł będzie łapał zasięg z całej polskiKrzychu007 pisze:Kupiłem ten model, bo myślałem, że płacąc więcej niż za takiego e173 otrzymam coś lepszego.

Masz modem jeden z najlepszych a jeszcze narzekasz...
-
Piotrek44 narzekam bo w dobie ciągle rozwijającej się techniki mam pełne prawo by taki modem łapał zasięg jak normalny telefon komórkowy, który w wspominanym pomieszczeniu ma 4/5 kresek... Rozumiem, że nie w każdym miejscu W Polsce jest zasięg, no ale żeby w centrum stolicy były takie problemy, to dla mnie - świeżaka w internecie mobilnym nie mieści się jakoś w głowie, szczególnie że bts-y są o rzut beretem...Piotrex44 pisze: To myślisz że modem za 500-1000zł będzie łapał zasięg z całej polski![]()
Masz modem jeden z najlepszych a jeszcze narzekasz...
Yanusz a te baciki na magnesie z allegro w cenie do ok 50zł różnią się jakoś szczególnie między sobą, że można byłoby się którymś modelem konkretnie zainteresować?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Te anteny nie dzielą się na jakieś konkretne modele. Natomiast jeśli miałbym już kupować taki bacik, to poszukałbym ofert w sklepach z antenami. Tam zazwyczaj nie kłamią, że antena ma 11 czy 15 dB zysku.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Takich nie widziałem na Allegro które by można polecić, można kupić na e-bay, ale koszty rzędu 10-takich bacików na Allegro, ja zaryzykował bym z takim sprzętem http://allegro.pl/interline-horizon-min ... 00821.html, jest na 2,4-2,5GHz ale do 2100 już nie tak daleko-oczywiście w celach testowych z możliwością zwrotu.Używam do 2,4 Engines 7dB również widzi sieci w paśmie 5GHz-czyli separacja częstotliwości nie jest "murowana"W centrum miasta najlepszym wyjściem byłaby antena dookólna

jareq
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Zobacz, jaki ta antena ma współczynnik VSWR.jarek999 pisze:ja zaryzykował bym z takim sprzętem (...)
Wprawdzie jest pokazany kawałek dotyczący pasma 2,4-2,5 GHz, ale z przebiegu charakterystyki można sobie wyobrazić, jaki on będzie przy częstotliwości 2,1 GHz.
To już lepiej kupić normalną panelówkę 8dBi pod 1900-2100 i postawić na parapecie.
-
Witajcie ponownie,
jeszcze nie kupiłem tej anteny, w pokoju, w którym będzie używana ta antena siła sygnału waha się przeważnie od -113dBi do do -105dBi(sygnał się zmienia raz jest UMTS, raz HSDPA raz HSDPA++), gdy wystawi się modem na przedłużce za okno wtedy jest ok -97 -95dBi i wtedy jest przyzwoicie, no ale to nie ma sensu, szczególnie że zima idzie i to jest parter tuż przy chodniku... Czy te anteny opisywane jako 11dBi czy 13dBi oznaczają, że niby polepszają siłę sygnału o te 11, 13dBi? Ale to raczej nie wiara tym z allegro jak pisaliście wcześniej... A takie anteny jak podaliście przykład to jak je podpiąć do tego modemu? bo one chyba nie mają takiej wtyczki by połączyć je z modemem produkcji huawei(podobno ma specyficzne wejście)? a wiecie może gdzie w Białymstoku lub w Warszawie znalazł bym takie sklepy z antenami z tym huawei-owskim wtykiem?
pozdrawiam
jeszcze nie kupiłem tej anteny, w pokoju, w którym będzie używana ta antena siła sygnału waha się przeważnie od -113dBi do do -105dBi(sygnał się zmienia raz jest UMTS, raz HSDPA raz HSDPA++), gdy wystawi się modem na przedłużce za okno wtedy jest ok -97 -95dBi i wtedy jest przyzwoicie, no ale to nie ma sensu, szczególnie że zima idzie i to jest parter tuż przy chodniku... Czy te anteny opisywane jako 11dBi czy 13dBi oznaczają, że niby polepszają siłę sygnału o te 11, 13dBi? Ale to raczej nie wiara tym z allegro jak pisaliście wcześniej... A takie anteny jak podaliście przykład to jak je podpiąć do tego modemu? bo one chyba nie mają takiej wtyczki by połączyć je z modemem produkcji huawei(podobno ma specyficzne wejście)? a wiecie może gdzie w Białymstoku lub w Warszawie znalazł bym takie sklepy z antenami z tym huawei-owskim wtykiem?
pozdrawiam

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak powinno być. Dodatkowo omijasz tłumienie ścian, polepszasz widoczność pomiędzy anteną a nodeB. Tak więc powinno się zyskać jeszcze więcej dBm.Krzychu007 pisze:Czy te anteny opisywane jako 11dBi czy 13dBi oznaczają, że niby polepszają siłę sygnału o te 11, 13dBi?
Poprzez odpowiedni konektor dla Twojego modemu.Krzychu007 pisze: A takie anteny jak podaliście przykład to jak je podpiąć do tego modemu?
Najlepiej i najprościej na AllegroKrzychu007 pisze:a wiecie może gdzie w Białymstoku lub w Warszawie znalazł bym takie sklepy z antenami z tym huawei-owskim wtykiem?

Pozdrawiam YaHooo 

-
Dziękuję YaHooo za odpowiedź
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 96487.html
zysk 11 dB( właśnie czemu raz piszą dB raz dBi?), korzystna cenowo
http://allegro.pl/profesjonalna-antena- ... 95958.html
takie samo wzmocnienie a jednak droższa, warto dopłacać?
http://allegro.pl/antena-magnetyczna-hu ... 32802.html
niby tylko 9dBi ale wydaje się dobrej jakości ale czy warta dopłaty?
http://allegro.pl/antena-huawei-e169-e1 ... 13238.html
najdroższa, największa z niby największym zyskiem, osobiście chyba ciut za droga ale jeśli warto to zastanowiłbym się...
Za każdą poradę z góry serdeczne DZIĘKUJĘ!
(nie widzę jakoś przycisku Pomógł)

Rozumiem, tylko rozchodzi się o to, że to moja narzeczona będzie ją pierwszy raz podłączać(ja prawdopodobnie nieszybko będę u niej w Wawie) dlatego powinna to być "łopatologiczna " instalacja przez podłączenie końcówki kabla anteny do modemu, poza tym jest to stancja więc montaż zewnętrzny do ściany czy coś odpada:)YaHooo pisze: Poprzez odpowiedni konektor dla Twojego modemu.
No właśnie niby tak, ale ktoś pisał, że nie wiara temu allegro-wiadomo nie od dziś że sprzedawcy to i czasoprzestrzeń potrafią nagiąć byle sprzedać;) Z allegro zdecydowałbym się prawdopodobnie na jakiś "bacik" , dlatego mam już jedno z ostaniach pytań. Którym modelem warto się zainteresować, który to jedynie drogi złom? :YaHooo pisze: Najlepiej i najprościej na Allegro
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 96487.html
zysk 11 dB( właśnie czemu raz piszą dB raz dBi?), korzystna cenowo
http://allegro.pl/profesjonalna-antena- ... 95958.html
takie samo wzmocnienie a jednak droższa, warto dopłacać?
http://allegro.pl/antena-magnetyczna-hu ... 32802.html
niby tylko 9dBi ale wydaje się dobrej jakości ale czy warta dopłaty?
http://allegro.pl/antena-huawei-e169-e1 ... 13238.html
najdroższa, największa z niby największym zyskiem, osobiście chyba ciut za droga ale jeśli warto to zastanowiłbym się...
Za każdą poradę z góry serdeczne DZIĘKUJĘ!

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za coKrzychu007 pisze:Dziękuję YaHooo za odpowiedź![]()

No jasne. Tylko zazwyczaj kabel antenowy jest zakończony inną końcówką niż ta która jest w modemie. Dlatego trzeba jeszcze się posłużyć odpowiednią przejściówką. Ale to jest bardzo proste.Krzychu007 pisze:Rozumiem, tylko rozchodzi się o to, że to moja narzeczona będzie ją pierwszy raz podłączać(ja prawdopodobnie nieszybko będę u niej w Wawie) dlatego powinna to być "łopatologiczna " instalacja przez podłączenie końcówki kabla anteny do modemu, poza tym jest to stancja więc montaż zewnętrzny do ściany czy coś odpada:)
Akurat tu jest problem. Bo anteny dookólne nie są najlepsze. To, że pisze 11 dBi to nic nie znaczy. Realnie zysk takiej anteny może wynosić 2-3dBi. Do tego dochodzi tłumienie kabla antenowego i okazuje się, że taka antena nic nie wzmacnia, a może nawet tłumić sygnał. Dlatego takie anteny stosuje się jedynie w przypadku jeśli chce się przenieść punkt odbioru sygnału. A Ty piszesz, że za oknem masz zasięg -95dBm, a to nie jest za dobry zasięg i może być przyczyną zrywania połączenia, przywieszania się pobierania danych, niestabilnego pingu. Dlatego radziłbym zastosować porządną antenę kierunkową, najlepiej antenę panelową. Ale jeśli piszesz, że nie możesz nic powiesić za oknem to mamy problem...Którym modelem warto się zainteresować, który to jedynie drogi złom? :
To raczej pomyłka, bo wzmocnienie anteny zawsze powinno się podawać w dBi.Krzychu007 pisze:właśnie czemu raz piszą dB raz dBi?
Co do anten co podałeś to niestety to jest loteria. Być może jakaś poprawa będzie, ale nikt Ci tego nie zagwarantuje.
[ Dodano: 2011-10-25, 21:35 ]
Bo punkt pomógł może dać tylko założyciel wątkuKrzychu007 pisze:nie widzę jakoś przycisku Pomógł

Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie wiem co robić, właśnie nie ma możliwości założenia panelowej anteny kierunkowejYaHooo pisze:to mamy problem...

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A nie da się jej zamontować wewnątrz mieszkania i jakoś oprzeć na parapecie tak aby stabilnie leżała?Krzychu007 pisze:właśnie nie ma możliwości założenia panelowej anteny kierunkowej
Na pewno tak będzie, nie masz się co łudzić.Krzychu007 pisze:zastanawiam się, czy go nie skrócić,bo straty na nim mogą być większe niż zysk
Ja bym uciął przy antenie i zamontował w miejscu gdzie było oryginalne łączenie kabla z anteną. Przy dobrym lutowaniu nie powinno być znaczących strat.Krzychu007 pisze:ale czy dałbym sobie z tym radę i czy miejsce łączenia kabla nie generowałoby jakiś dużych strat?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Chciałem przedstawić uniwersalne antenki szerokopasmowe od 900 do nawet 2800 Mhz
wiadomo że taka antenka pod względem dBi będzie gorsza od dedykowanej pod konkretną częstotliwość.
Ale jeśli ktoś jest w odległości mniejszej niż 2000m warto zwrócić na nie uwagę - na jej wszechstronność.
Zakładając że Play działa nam na 2100 Mhz a z czasem mamy zamiar się przesiąść na AERO2 900Mhz czy na 2,4 wifi to antena taka wydaje się idealna dla polepszenia sygnału.
Patrząc na fotkę takiej anteny można by było sobie samemu dodawać,zmieniać długość dipoli.
Osobiście mam jedno pytanie czy jest jakiś złącze przejściówka by podłączyć modem Huawei e353 bezpośrednio do kabla Tri-Lan 240 ?
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7042.htm
http://www.poynting-europe.com/Commerci ... 4short.htm
wiadomo że taka antenka pod względem dBi będzie gorsza od dedykowanej pod konkretną częstotliwość.
Ale jeśli ktoś jest w odległości mniejszej niż 2000m warto zwrócić na nie uwagę - na jej wszechstronność.
Zakładając że Play działa nam na 2100 Mhz a z czasem mamy zamiar się przesiąść na AERO2 900Mhz czy na 2,4 wifi to antena taka wydaje się idealna dla polepszenia sygnału.
Patrząc na fotkę takiej anteny można by było sobie samemu dodawać,zmieniać długość dipoli.
Osobiście mam jedno pytanie czy jest jakiś złącze przejściówka by podłączyć modem Huawei e353 bezpośrednio do kabla Tri-Lan 240 ?
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7042.htm
http://www.poynting-europe.com/Commerci ... 4short.htm
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antenka102, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak to wcale nie jest takie prosteantenka102 pisze: Patrząc na fotkę takiej anteny można by było sobie samemu dodawać,zmieniać długość dipoli.

Raczej nie. Chyba ten kabel będzie za gruby na złącza pasujące do większości modemów.antenka102 pisze: Osobiście mam jedno pytanie czy jest jakiś złącze przejściówka by podłączyć modem Huawei e353 bezpośrednio do kabla Tri-Lan 240 ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=10088 budowa anten
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38267#38267
j robiłem panelowa antene na 900 Mhz i na razie działa wzmocniło mi sygnał
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38267#38267
j robiłem panelowa antene na 900 Mhz i na razie działa wzmocniło mi sygnał

kobrasek