Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Wszystkie telefony mam ustawione na tryb podwójny. Przez większość czasu jestem zalogowany do UMTS i w czasie czuwania nie zauważyłem żadnej różnicy w czasie pracy. Natomiast przy połączeniu z internetem różnica jest już znacząca i bardzo zauważalna, na niekorzyść UMTS. Ale to też zależy od sieci czy obsługuje tzw. rozszerzone stany RCC. Jak sprawa wygląda w czasie rozmów to nie wiem, bo mało rozmawiam ;-) Ale podejrzewam, że jest podobnie jak w przypadku połączeń z internetem.
kristopher0725 pisze:Ciekawe jak spawa ma się do rozmów na 3G i 2G...czy też moze szybciej zużywa baterie przez nadajnik 3G.
Jeśli chodzi o wykonywanie połączenia głosowego, to nie ma to znaczenia, czy bedziesz w zasięgu 3G czy 2G. Natomiast w przypadku połączenia wideo, dostępnego tylko w 3G, zużycie baterii będzie o wiele większe, niż w przypadku połączenia głosowego.
kristopher0725 pisze:Czyli 3G najlepiej włączać gdy coś chcemy zassać z netu Potem wyłączyć i przełączyć się na 2G
To zależy jak duży plik zasysasz. Im wyższa technologia przesyłu danych, tym większe zużycie baterii, więc duże pliki rzeczywiście lepiej ściągać na 3G, bo im szybciej się ściągnie tym bardziej oszczędzimy baterię.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
kristopher0725 pisze:Zwykłe rozmowy głosowe, niema znaczenia czy 2G czy 3G...bateria będzie się rozładowywać tak samo
Ale weź pod uwagę że rozładowanie akumulatora bardzo zależy od zasięgu (nawet w stanie czuwania) a zasięg 3G znacznie szybciej spada niż 2G (szczególnie przy 2G na 900MHz i 3G na 2100MHz ta różnica będzie bardzo duża). Tak samo w czasie rozmowy 2G/3G moc nadawania telefonu będzie inna (większa na 3G) co będzie również istotnie wpływało na czas działania akumulatora.
Według testów które przeprowadzałem na Nokii E71, programem Nokia energy profiler - 3G szybciej zjada baterie. W stanie czuwania różnica jest nieduża.. przy 2G tel pobiera ok 7mA z akumulatora, przy 3G ok 10mA. Natomiast w czasie rozmów różnica już jest spora, i wg. moich obserwacja 3G przy dobrym zasięgu zjada dwa razy tyle prądu co 2G (też przy dobrym zasięgu). Potwierdza to obserwacja programem, jak i moje doświadczenia. Przy dłuższych rozmowach w 3G tel nawet bardziej się nagrzewa:)
Oczywiście używam i tak 3G - mniejsza szansa na zerwanie rozmowy, mniej komunikatów o zajętości sieci, szybsze wysyłanie sms'ów...
Whoa Takiej dokladnej odpowiedzi się nie spodziewalem z podaniem napiec pradu Dzięki za info, na pewno się przyda Tymczasem ja zauwazylem na swoich obserwacjach że znaczenie ma także z jakiego operatora kozystamy, np. w Play mi szybciej zjada baterie niż w FreeM, w FreeM naprawdę znacznie dluzej dziala. Być moze zalezy to od mocy nadajnikow Plusa i czestotliwosci logowania się do BTS'a?
np. w Play mi szybciej zjada baterie niż w FreeM, w FreeM naprawdę znacznie dluzej dziala. Być moze zalezy to od mocy nadajnikow Plusa i czestotliwosci logowania się do BTS'a?
Nie wiem - zauważyłem to samo. Z tym że na Playu osiągam lepsze pingi i wyniki niż w Plusie.
3G na bank pożera akumulator nawet podczas czuwania, sam to widzę po swoim telefonie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
W Samsungu Shark S5550 zauważyłem, że w 3G dużo szybciej rozładowuje mi się telefon niż w trybie 2G, nawet podczas czuwania, a jeśli chodzi o rozmowy to telefon ustawiony na 3G często ma chwilowe przycinanie zasięgu, nawet w centrum W-wy, dotyczy zwłaszcza rozmów prowadzonych np. w magazynach, podziemnych parkingach, jak również na obrzeżach miast. Wg. mnie (choć mogę się mylić) telefon ustawiony na 3G zawsze szuka BTS-ów z 3G, te mając mniejszy zasięg powodują, ze telefon np. w czasie nawet pieszego przemieszczania np. między budynkami szuka kolejnego BTS-a z 3G, bądź nie mogąc znaleźć przełącza się na 2G, stad pewnie niekiedy chwilowe zacinania się rozmów, bo telefon co chwilę szuka kolejnego nadajnika z 3G i mocniejszym sygnałem. 2G i operator (bez wyszukiwania innych sieci) ustawione na stałe dużo dłużej trzyma się jednego BTS-a, mając lepszy sygnał. Jeśli nie korzystamy z internetu lub video rozmów warto ustawić na stałe operatora i 2G.
Po przełączeniu na 2G i ręcznym wybraniu operatora (nie mam sim-locka), telefon znacznie dłużej działa zarówno w stanie czuwania jak i rozmów i wskaźnik zasięgu pokazuje więcej kresek, a rozmowy nie są "przycinane" Wg. mojego i innego Samsunga taka zmiana na 2G itd. powoduje nawet przedłużenie czasu pracy baterii do 50% !
Powiem szczerze że zakładając ten temat nie spodziewałem się że będą tak fajne odpowiedzi opisujące wasze zmagania z 2G i 3G Super wielkie dzięki za to! Super się czyta i wyciąga wnioski.