Mam niezły zamęt w głowie czytam i czytam jedni chwalą inni nie tego tplinka, podobno pięknie chodzi z openwrt, Nie mniej jednak prawie zdecydowałem się na Air3G ale czytam i jest następca wersja 2 i tutaj zonk. Porównuję parametry i połowa z nich nie jest podana.
Routerek do domu siec z modemu E220 lub E169 bo takie mam, w domq wszystko po WiFi m.in. 2 ściany. po drodze do jednego z PC i dwie do drugiego.
Poradźcie proszę który z nich będzie optymalny. Zależy mi na prędkości WiFi, ale przede wszystkim na stabilności połączenia.
Będę wdzięczny za info.
pozdrawiam,
Grzesiek.
co wybrac pewnie po raz kolejny MR3420, Air3G czy Air3G II
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: co wybrac pewnie po raz kolejny MR3420, Air3G czy Air3G II
Bardzo dobrze, poza sprzętem do ekstremalnych prędkości LTE to ja nie widzę konkurencji dla tych routerów MR-3420,3220. Sprzęt jest wspierany przez Open-Wrt i masz do niego na bieżąco poprawiane błędy w firmware-jeżeli takowe występują.Mam ten sprzęt 11-mcy i śmiga coraz lepiej na kolejnych wersjach Gargoyle by obsyMam niezły zamęt w głowie czytam i czytam jedni chwalą inni nie tego tplinka, podobno pięknie chodzi z openwrt

jareq
-
No właśnie też tak już czytałem, jednak mam obawę o zasięg i te dwie ściany, odległość punkt - komputer to ok 10m. i dwie ściany po drodze. Pytanie więc czy ten tplink da radę, będzie stabilnie i szybko?
Niby dwie antenki ale tylko 3dB a Air3G ma 5dB i podobno sprawuje się dużo lepiej.
Jedyna różnica to prędkość WiFi tplink ma 300Mbps, a Air3G ma tylko 150Mbps.
Przy przesyłaniu dużych plików będzie to trwało wieki.
Pomimo że tplink ma 300Mbps to jak zasięg będzie kiepski to i przesył danych zwolni.
Sam już nie wiem
mam bardzo mieszane uczucia,
trzeba byłoby potestować to organoleptycznie
Niby dwie antenki ale tylko 3dB a Air3G ma 5dB i podobno sprawuje się dużo lepiej.
Jedyna różnica to prędkość WiFi tplink ma 300Mbps, a Air3G ma tylko 150Mbps.
Przy przesyłaniu dużych plików będzie to trwało wieki.
Pomimo że tplink ma 300Mbps to jak zasięg będzie kiepski to i przesył danych zwolni.
Sam już nie wiem

trzeba byłoby potestować to organoleptycznie

-
- Stały użytkownik forum
Czy między MR3420 a 3220 jest jakaś różnica jeśli chodzi o zasięg bo widzę że ten droższy ma 2 antenki? Wyższa prędkość nie jest mi potrzebna i wziąłbym ten tańszy ale obawiam się problemów z zasięgiem? Czy te routery będą poprawnie pracować jako AP łącząc się bezprzewodowo z Axesstel MV410R? Interesuje mnie też współpraca routera z HUAWEI E173U-2.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie powinno być znaczących różnic.luckd pisze: jest jakaś różnica jeśli chodzi o zasięg bo widzę że ten droższy ma 2 antenki?
Nie pomagam na PW!
-
Mr 3220 i 3240 mają odkręcane anteny patyki 3-5dB bodajrze, jeżeli występować będzie problem ze słabym zasięgiem można dołożyć patyka(antene) o większym zysku.
Oszczędzone pieniądze z zakupu 3220 możesz właśnie na to przeznaczyć.
Oszczędzone pieniądze z zakupu 3220 możesz właśnie na to przeznaczyć.