co wybrac pewnie po raz kolejny MR3420, Air3G czy Air3G II

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
waqqa
Początkujący użytkownik forum

co wybrac pewnie po raz kolejny MR3420, Air3G czy Air3G II

Post autor: waqqa »

Mam niezły zamęt w głowie czytam i czytam jedni chwalą inni nie tego tplinka, podobno pięknie chodzi z openwrt, Nie mniej jednak prawie zdecydowałem się na Air3G ale czytam i jest następca wersja 2 i tutaj zonk. Porównuję parametry i połowa z nich nie jest podana.
Routerek do domu siec z modemu E220 lub E169 bo takie mam, w domq wszystko po WiFi m.in. 2 ściany. po drodze do jednego z PC i dwie do drugiego.
Poradźcie proszę który z nich będzie optymalny. Zależy mi na prędkości WiFi, ale przede wszystkim na stabilności połączenia.
Będę wdzięczny za info.

pozdrawiam,
Grzesiek.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: co wybrac pewnie po raz kolejny MR3420, Air3G czy Air3G II

Post autor: jarek999 »

Mam niezły zamęt w głowie czytam i czytam jedni chwalą inni nie tego tplinka, podobno pięknie chodzi z openwrt
Bardzo dobrze, poza sprzętem do ekstremalnych prędkości LTE to ja nie widzę konkurencji dla tych routerów MR-3420,3220. Sprzęt jest wspierany przez Open-Wrt i masz do niego na bieżąco poprawiane błędy w firmware-jeżeli takowe występują.Mam ten sprzęt 11-mcy i śmiga coraz lepiej na kolejnych wersjach Gargoyle by obsy :ok:
jareq
waqqa

Post autor: waqqa »

No właśnie też tak już czytałem, jednak mam obawę o zasięg i te dwie ściany, odległość punkt - komputer to ok 10m. i dwie ściany po drodze. Pytanie więc czy ten tplink da radę, będzie stabilnie i szybko?
Niby dwie antenki ale tylko 3dB a Air3G ma 5dB i podobno sprawuje się dużo lepiej.
Jedyna różnica to prędkość WiFi tplink ma 300Mbps, a Air3G ma tylko 150Mbps.
Przy przesyłaniu dużych plików będzie to trwało wieki.
Pomimo że tplink ma 300Mbps to jak zasięg będzie kiepski to i przesył danych zwolni.
Sam już nie wiem :( mam bardzo mieszane uczucia,
trzeba byłoby potestować to organoleptycznie ;)
luckd
Stały użytkownik forum

Post autor: luckd »

Czy między MR3420 a 3220 jest jakaś różnica jeśli chodzi o zasięg bo widzę że ten droższy ma 2 antenki? Wyższa prędkość nie jest mi potrzebna i wziąłbym ten tańszy ale obawiam się problemów z zasięgiem? Czy te routery będą poprawnie pracować jako AP łącząc się bezprzewodowo z Axesstel MV410R? Interesuje mnie też współpraca routera z HUAWEI E173U-2.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

luckd pisze: jest jakaś różnica jeśli chodzi o zasięg bo widzę że ten droższy ma 2 antenki?
Nie powinno być znaczących różnic.
Nie pomagam na PW!
adam_ruski

Post autor: adam_ruski »

Mr 3220 i 3240 mają odkręcane anteny patyki 3-5dB bodajrze, jeżeli występować będzie problem ze słabym zasięgiem można dołożyć patyka(antene) o większym zysku.
Oszczędzone pieniądze z zakupu 3220 możesz właśnie na to przeznaczyć.
ODPOWIEDZ