internet bardzo mobilny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yvisek
Początkujący użytkownik forum

internet bardzo mobilny

Post autor: yvisek »

Witajcie!

Sprawa ma się następująco. Posiadam pewne urządzenia, do których
muszę zapewnić stałe połączenie internetowe.

Całość - działającą testowo oparłem o:
-> router TP LINK TL-MR3220
-> modem iPlus - Huawei E156G

Do tego wpinam po LAN'ie moje urządzonko. IPlus pozwala mi
na IP publiczne. Działa zarówno na statycznym jak i dynamicznym
(z wykorzystaniem no-ip.com).

Wszystko pięknie, ładnie, ale...

Testując w Krakowie wszystko jest bardzo OK, ale próbując "na wiosce"
niestety, ale router nie chce działać, bo jest tam pokrycie GSM tylko EDGE
i tego standardu nie wspiera. Pisałem do TP LINK'a, ale nie da rady nawet
żeby jakoś pokombinować coś przy firmware...

Jakieś router'y wyguglałem, żeby wspierały wszelakie standardy przesyłu
danych via GSM, ale koszty są powalające (ok. 500 PLN). No i nie mam pewności
czy będą wspierać DDNS.

Sam zaś router, który od razu mógłby mieć kartę SIM - również ceny poza zasięgiem
możliwości...

Mieliście jakieś doświadczenia w takowym temacie?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: internet bardzo mobilny

Post autor: YaHooo »

yvisek pisze:Testując w Krakowie wszystko jest bardzo OK, ale próbując "na wiosce"
niestety, ale router nie chce działać, bo jest tam pokrycie GSM tylko EDGE
i tego standardu nie wspiera.
Nie wydaje mi się, aby router nie wspierał EDGE. Bo router tu nie ma nic do rzeczy, to modem nawiązuje połączenie. Być może masz wymuszone tylko 3G i temu nie można się z siecią połączyć? Dioda na modemie miga? Dobrze by było włożyć modem do komputera ustawić tryb na preferowane 3G i wtedy spróbować połączyć się tam gdzie nie ma zasięgu 3G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yvisek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yvisek »

Witam,

dzięki za odpowiedź w temacie.

Generalnie to modem ślicznie się łączy "na wiosce", ale wyłącznie gdy jest podpięty do laptopa. Nie za bardzo wiem jak ustawić preferowane połączenie samego modemu, bo konfiguracja bardziej dotyczy aplikacji niż samych "niskich" funkcji modemowych.

Modem, podłączany do PC na początku miga zieloną diodą, w momencie gdy się połączy to świeci na zielono lub niebiesko (gdy ma 3G).

Gdy podpięty jest do routera "na wiosce" to cały czas dioda miga na zielono, ruter zaś cały czas twierdzi "Connecting...". Po prostu się nie łączy.

Poniżej przytaczam odpowiedź od producenta...
Dear Customer,

Thanks for your email requesting information of our products.

However, sorry the router only supports UMTS/HSPA/EVDO USB modem. Sorry for the inconvinience caused.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yvisek pisze:Nie za bardzo wiem jak ustawić preferowane połączenie samego modemu, bo konfiguracja bardziej dotyczy aplikacji niż samych "niskich" funkcji modemowych.
Ale to ustawienie w profilu aplikacji dostępowej jest zapamiętywane w modemie. Więc jak w komputerze wymusisz 2G lub 3G to modem to zapamięta nawet po przeniesieniu na inny komputer.
yvisek pisze: Poniżej przytaczam odpowiedź od producenta...
Z moich małych poszukiwań w internecie wynika, że rzeczywiście ten sprzęt wymaga połączenia 3G... W panelu konfiguracyjnym jaki znalazłem w internecie nie było nic na temat 2G, wszędzie mowa o 3G. To ja już nie wiem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Z moich małych poszukiwań w internecie wynika, że rzeczywiście ten sprzęt wymaga połączenia 3G... W panelu konfiguracyjnym jaki znalazłem w internecie nie było nic na temat 2G, wszędzie mowa o 3G. To ja już nie wiem.
2g 3g jeden pies. Panel konfiguracyjny dość ubogi http://tp-link.it/simulator/TL-MR3220/Index.htm chyba, że po podpięciu modemu coś więcej się pokazuje.

A takie pytanie karta sim bez pinu? Bo jakoś nie widzę miejsca gdzie go wklepać.

Ewentualnie poobserwuj jak miga modem, z tego co pamiętam to w huawei jakoś inaczej miga jak szuka sieci a inaczej jak się zaloguje (świeci na stałe dopiero po połączeniu)
Ewentualnie ostatnia skrajność jest taka, że soft routera wymusza 3g po każdym podpięciu modemu, ale to była by skrajność.

Zawsze zostaje ostateczne i 100% skuteczne rozwiązanie, czyli alternatywny soft w routerze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:2g 3g jeden pies.
No nie wiem, być może firmware routera wymusza 3G?
krystianb pisze:Panel konfiguracyjny dość ubogi http://tp-link.it/simulator/TL-MR3220/Index.htm chyba, że po podpięciu modemu coś więcej się pokazuje.
Znalazłem to samo. Moim zdaniem w zakładce Network -> 3G powinna się pojawiać możliwość wymuszenia 2G/3G.
krystianb pisze: A takie pytanie karta sim bez pinu? Bo jakoś nie widzę miejsca gdzie go wklepać.
Domniemam, że jak na 3G się łączy to jest ok ;)
krystianb pisze: Ewentualnie ostatnia skrajność jest taka, że soft routera wymusza 3g po każdym podpięciu modemu, ale to była by skrajność.
Tak mi się wydaje. Trzeba sprawdzić to tak. Wymusić 2G na komputerze, włożyć modem do routera i potem z powrotem do komputera. Jeśli będzie wymuszone 3G to mamy winowajcę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

yvisek pisze:No nie wiem, być może firmware routera wymusza 3G?
Jest jeszcze druga możliwość: sprawdzanie do czego modem jest zalogowany. Ale już takie wymuszenia to normalne podkładanie świni userowi.
YaHooo pisze: Moim zdaniem w zakładce Network -> 3G powinna się pojawiać możliwość wymuszenia 2G/3G.
Nie koniecznie, bo różne modemy różnie mają i mogli tego nie tykać.
YaHooo pisze:Domniemam, że jak na 3G się łączy to jest ok
Fakt teraz doczytałem, że w krakowie jest ok.

Aha można jeszcze ręcznie pokombinować z wyborem CHAP PAP, ale to już pewnie było robione.

Cóż pozostaje jedyna słuszna droga czyli wrzucenie do routera czegoś bardziej funkcjonalnego, od obrzyna tplinka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze: Cóż pozostaje jedyna słuszna droga czyli wrzucenie do routera czegoś bardziej funkcjonalnego, od obrzyna tplinka.
A można coś tam wrzucić innego? Jeśli tak, to rzeczywiście jedyna słuszna droga.
ODPOWIEDZ