Internet Play = dziadostwo
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet Play = dziadostwo
Przez 2 miesiące wszystko było w porządku, znośna prędkość, dość dobre pingi ale od tygodnia jakiś koszmar.
Pingu rzędu 300ms (przy HSPA+)
Download rwany (czasem 1Mb/s,a czasem 2kb/s).. często nawet testery nie chcą dzialać tak niska jest prędkość, a przy downloadzie z noc.gts.pl pokazuje prędkość w bajtach/s. :O
Upload nie istnieje. Nie da się nic wysłać prędkość do zazwyczaj ok 2KB/s, ale tylko przez kilka sekund, potem wszystko stoi w miejscu a modem przełącza się na UMTS jakby był nieaktywny.
Jak Play może sprzedawać coś takiego w usłudze abonamentowej? Skoro dziś jest, a jutro nie ma. Tak tez chyba będe płacił Play.. jak będzie internet to zapłace a jak nie to niech się *************
Pingu rzędu 300ms (przy HSPA+)
Download rwany (czasem 1Mb/s,a czasem 2kb/s).. często nawet testery nie chcą dzialać tak niska jest prędkość, a przy downloadzie z noc.gts.pl pokazuje prędkość w bajtach/s. :O
Upload nie istnieje. Nie da się nic wysłać prędkość do zazwyczaj ok 2KB/s, ale tylko przez kilka sekund, potem wszystko stoi w miejscu a modem przełącza się na UMTS jakby był nieaktywny.
Jak Play może sprzedawać coś takiego w usłudze abonamentowej? Skoro dziś jest, a jutro nie ma. Tak tez chyba będe płacił Play.. jak będzie internet to zapłace a jak nie to niech się *************
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Play = dziadostwo
kogutov a pisałeś do Play'a przed napisaniem posta?
Bo to wygląda na awarię, albo prace przy nodeB.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mi też zrzuca na UMTS i niby jest sesja, strona się wczytuje, ale nagle nie wczytują się dane i dopiero ponowne zrestartowanie połaczenia daje lepsze rezultaty i wchodzi na HSDPA czasem wskoczy na HSPA ale prędkość marna. Obecnie mam 500-700 kb/s na HSDPA 4G 12-16 % 25 km od nodeB. 

-
Chwilowo nie mam pakietu neta na karcie PLAY, żeby sprawdzić, ale u mnie zwykle z 15 km (UMTS 900) upload był lepszy niż download (0,7 Mb/s D, 1 Mb/s U). 
@Linuxiarz: Jak Ty z tak daleka taki sygnał zbierasz? Płaski teren, kombinacje z antenami?

@Linuxiarz: Jak Ty z tak daleka taki sygnał zbierasz? Płaski teren, kombinacje z antenami?
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
- Linuxiarz
Po prostu kłade kompa na parapet i na nim na kablu modem położony poziomo, wystający ponad obudowę, skierowany na nadajnik kierunek Południe. Niestety tylko w jednym miejscu na oknie łapię sygnał, dosłownie jeden punkt, przeważnie jest to 9-12 %, w nocy czasem 16-19 % złapie bez anteny oczywiście. Kiedyś jak miałem jeszcze ATK-20 na 10 metrach to miałem sygnał 32 %, niestety wejście mi się rozwaliło i teraz mam jak mam, sam się dziwię.Markadiusz pisze:Jak Ty z tak daleka taki sygnał zbierasz? Płaski teren, kombinacje z antenami?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Hahaha ten test to akurat się nadaje do testowania uploadu jak już nie chce mi się pisać co.Yanusz pisze:Co do uploadu to rzeczywiście muszę się zgodzić
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Linuxiarz, patrząc na mapę, do masztu play w Nowym, mam o połowę bliżej niż ty.
Dlatego po zastosowaniu anteny do e353-u2 mam nadzieję na wynik powyżej 50% zasięgu.
Natomiast ja również zauważyłem słabszy sygnał, jeszcze dwa miesiące temu w telefonie galaxy ace, łapałem wszystkie kreski zasięgu hsdpa, transfery rzędu 500Kb/s.
Teraz łapie dwie kreski, czasami zdarzy się trzy a siła sygnału w telefonie waha się między -89dBm a nawet -107dBm.
Dlatego po zastosowaniu anteny do e353-u2 mam nadzieję na wynik powyżej 50% zasięgu.
Natomiast ja również zauważyłem słabszy sygnał, jeszcze dwa miesiące temu w telefonie galaxy ace, łapałem wszystkie kreski zasięgu hsdpa, transfery rzędu 500Kb/s.
Teraz łapie dwie kreski, czasami zdarzy się trzy a siła sygnału w telefonie waha się między -89dBm a nawet -107dBm.
- Linuxiarz
Też tak sądzę. Ale jak to mówią, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Ja używam Nowy POnK z Nocnym Transferem do tego internetu. Z początku gdy kupiłem modem, myślałem że złapię lepszy sygnał z Rawy Mazowieckiej, ale niestety nic, pewnie tilty są skierowane na miasto czyli na Zachód.deejaymg pisze:Dlatego po zastosowaniu anteny do e353-u2 mam nadzieję na wynik powyżej 50% zasięgu.
No to jak w telefonie łapiesz taki sygnał, to kupuj w ciemno antenę kierunkową najlepiej ATK-20. Ja czekam na zimę i porządne mrozy, wtedy zasięg się polepszy a nawet złapię skąd indziej sygnał.deejaymg pisze:Teraz łapie dwie kreski, czasami zdarzy się trzy a siła sygnału w telefonie waha się między -89dBm a nawet -107dBm.
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Antenę kierunkową o długości 170 cm na pasmo 900Mhz posiadam od ponad 4 lat, korzystałem dzięki niej z EDGE Orange kiedy nie było innego sposoby mieć internet
Myślisz, że taka http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... fme-z.html była by lepsza niż ta stara ATK20?
W poniedziałek pojadę do salonu i biorę e353-u2 na próbę 7 dni.

Myślisz, że taka http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... fme-z.html była by lepsza niż ta stara ATK20?
W poniedziałek pojadę do salonu i biorę e353-u2 na próbę 7 dni.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najpierw się doucz co to jest tilt, a potem się o tym wypowiadaj.pewnie tilty są skierowane na miasto czyli na Zachód
- Linuxiarz
Nie wiem, ja używałem ATK-20 z Dipola. Zostań przy tej co masz starczy, jak nie masz kabla czy wtyku, konektora to dokup i działaj.deejaymg pisze:Myślisz, że taka http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html była by lepsza niż ta stara ATK20?
Najlepiej jest właśnie sprawdzić, jak to działa w modemie o różnych porach dnia i nocy.deejaymg pisze:W poniedziałek pojadę do salonu i biorę e353-u2 na próbę 7 dni.
Ja tego nie muszę wiedzieć, ważne że Ty wiesz.Maciek764 pisze:Najpierw się doucz co to jest tilt, a potem się o tym wypowiadaj.
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Przed chwilą położyłem telefon na półce i złapałem stabilny zasięg -89dBm, kreski zasięgu hsdpa w telefonie na maxa.
Myślisz, że po podłączeniu anteny będzie jakieś -60dBm?
Myślisz, że po podłączeniu anteny będzie jakieś -60dBm?
Potrzebujesz pomocy? Napisz PW.
- Linuxiarz
Telefon ma lepszą antenę od modemu, lepiej skupia sygnał i w ogóle. Nie liczyłbym na tyle, bo trzeba doliczyć straty dB na kablu (im mniej kabla tym lepiej) i też straty na złączach i wtyku. Jedno jest pewne, jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Ważne jest dokładne wycelowanie anteny na nadajnik w polaryzacji pionowej.deejaymg pisze:Myślisz, że po podłączeniu anteny będzie jakieś -60dBm?