Program do obsługi SMSów - modem, telefon
Moderator: Moderatorzy
- lukas_jg
- Początkujący użytkownik forum
Program do obsługi SMSów - modem, telefon
Witam,
szczerze mówiąc to nie wiedziałem gdzie napisać ten temat. Potrzebuję informacji w jaki sposób najłatwiej i najefektywniej podłączyć telefon lub modem GSM aby móc się dostać do wiadomości SMS, które na niego mają przychodzić.
Chciałbym żeby można było wyciągnąć nim treść SMS (dalej miała by być ona widoczna z poziomu przeglądarki internetowej - ale to już wiem jak zrobić)
Chodzi o sam transfer telefon/modem ---(SMS)---> PC (TEXT)
Najlepiej Plaintext
Proszę o przykłady. Serwisy oferujące możliwość odbierania SMSów mnie nie interesują.
Zależy mi również na tym aby smsy były pobierane LIVE (zaraz po ich odebraniu przez tel/modem)
Pozdrawiam
szczerze mówiąc to nie wiedziałem gdzie napisać ten temat. Potrzebuję informacji w jaki sposób najłatwiej i najefektywniej podłączyć telefon lub modem GSM aby móc się dostać do wiadomości SMS, które na niego mają przychodzić.
Chciałbym żeby można było wyciągnąć nim treść SMS (dalej miała by być ona widoczna z poziomu przeglądarki internetowej - ale to już wiem jak zrobić)
Chodzi o sam transfer telefon/modem ---(SMS)---> PC (TEXT)
Najlepiej Plaintext
Proszę o przykłady. Serwisy oferujące możliwość odbierania SMSów mnie nie interesują.
Zależy mi również na tym aby smsy były pobierane LIVE (zaraz po ich odebraniu przez tel/modem)
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Program do obsługi SMSów - modem, telefon
Większość menadżerów połączeń uruchamianych na pececie (takie jak np. Top_NetInfo lub Mobile Partner) umożliwia wysyłanie oraz odbiór SMS-ów z urządzenia (modemu lub telefonu) podłączonego do peceta.
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A najprościej zainstalować menadżer który udostępnia producent modemu na swojej stronie internetowej.Chris-Kr pisze:Większość menadżerów połączeń uruchamianych na pececie
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- lukas_jg
Problem tylko jak dostać się do tych wiadomości? Muszę móc je odczytać z poziomu php. Najlepiej gdyby były zapisywane w jakimś katalogu na dysku np. data_ok-kogo.txt
Myślę, że autor Top_NetInfo mógł by mi pomóc
Myślę, że autor Top_NetInfo mógł by mi pomóc

Pozdrawiam, Łukasz
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To potrzebujesz programiku co pobierze smsy z telefonu a zapisze je w pliku txt. A takiego programu nie znam. W sumie nie jest to coś trudnego, bo to się robi za pomocą komend AT wysyłanych do telefonu.lukas_jg pisze:Problem tylko jak dostać się do tych wiadomości? Muszę móc je odczytać z poziomu php. Najlepiej gdyby były zapisywane w jakimś katalogu na dysku np. data_ok-kogo.txt
Pozdrawiam YaHooo 

- lukas_jg
Znam się trochę na programowaniu ale nie wiem za pomocą jakiego interfejsu łączyć się z modemem GSM. Domyślam się, że jest to łatwiejsze niż myślę. Muszę w takim razie poszukać gdzieś sposobu komunikacji z modemem. Założenia już mam ustalone:
- połączenie ciągłe
- interwał sprawdzania smsów co 5sek
- kasowanie smsa po jego odebraniu
BTW
Co się stanie jak ktoś będzie próbował zadzwonić na numer który obsługuje modem GSM ?
- połączenie ciągłe
BTW
Co się stanie jak ktoś będzie próbował zadzwonić na numer który obsługuje modem GSM ?
Pozdrawiam, Łukasz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tym bywa różnie, to chyba zależy albo od używanego modemu, albo od ustawień karty SIM u operatora.lukas_jg pisze:Co się stanie jak ktoś będzie próbował zadzwonić na numer który obsługuje modem GSM ?
Jeśli modem obsługuje połączenia głosowe, to na ogół dzwoniący słyszy w słuchawce normalny sygnał wywołania, natomiast komputer odbiorcy albo generuje dźwięk dzwonka, albo nie, w zależności od aplikacji, która obsługuje modem.
Natomiast kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją, że gdy dzwoniłem na swój modem, to nie mogłem się połączyć i odrzucało mi połączenie.
Ponieważ używam różnych modemów i różnych kart, więc nie jestem w stanie teraz powiedzieć, czy to zależało od karty SIM, czy od modemu.
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak popatrzysz w Menadżer Urządzeń Windows, to masz w portach COM kilka portów. U mnie ten port się nazywa Sierra Wireless AT Command Port. No i do tego portu musisz się podłączyć i pisać w zasadzie jak do zwykłego pliku na dysku. Chyba, że masz do dyspozycji jakąś klasę do obsługi portu szeregowego.lukas_jg pisze:Znam się trochę na programowaniu ale nie wiem za pomocą jakiego interfejsu łączyć się z modemem GSM.
To nie jest takie trudne. Powiem więcej, jak podłączysz się pod odpowiedni port COM, to modem sam Ci wyśle informację na dany port, że przyszedł SMSlukas_jg pisze:Założenia już mam ustalone:
- połączenie ciągłe

Pozdrawiam YaHooo 

- lukas_jg
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Jak coś już "urodzę" to chętnie się tym podzielę. Teraz muszę zakupić modem (chyba wystarczy najtańszy - bo potrzebna mi tylko obsługa smsów).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Łukasz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jest obojętne co kupisz!lukas_jg pisze:Teraz muszę zakupić modem (chyba wystarczy najtańszy - bo potrzebna mi tylko obsługa smsów).
Modemy obsługują SMS-y w jednym z dwóch trybów: tekstowy lub PDU. Tryb tekstowy polega na tym, że do modemu dostarczasz treść SMS-a jako normalny tekst, natomiast tryb PDU AFAIK wymaga uprzedniej konwersji danych 8-bitowych na używane w GSM 7-bitowe, co nie jest zadaniem zbyt prostym. Zalecałbym więc kupno takiego modemu, który SMS-y obsługuje w trybie tekstowym i tę konwersję wykonuje samodzielnie.
Większość modemów Huawei obsługuje tylko tryb PDU, wyjątkiem o którym wiem jest K3565.
Z kolei większość modemów Option (jeśli nawet nie wszystkie) obsługuje tryb tekstowy.
[ Dodano: 2011-10-31, 20:10 ]
To co napisałem powyżej dotyczy wysyłania SMS-ów, przy ich odbieraniu konieczna jest konwersja w odwrotnym kierunku.
Krzysztof
- lukas_jg
Możesz mi podać przykładowy model za jakim mógłbym się rozejrzeć?
Pozdrawiam, Łukasz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem, czy się jednak trochę nie zapędziłem, bo o ile problem na pewno dotyczy kodów USSD, to nie jestem pewien czy dotyczy także wiadomości SMS.
O ile w programie Top_NetInfo przy wysyłaniu kodów USSD w zależności od użytego modemu musimy wybierać pomiędzy trybem tekstowym ("Sposób dekodowania wiadomości dla: modemów standardowych"), a trybem PDU ("- niektórych modemów Huawei..."), to przy wysyłaniu SMS-ów obecnie już takiego wyboru nie ma, chociaż w początkowych wersjach programu był.
Może to świadczyć albo o tym, że że TNI sprytnie rozpoznaje tryb pracy modemu i samo go przełącza, albo że już wszystkie modemy obsługują SMS-y w trybie tekstowym. A która odpowiedź jest poprawna, tego nie jestem w stanie Ci powiedzieć.
Trochę na temat SMS-ów oraz trybu PDU możesz przeczytać tutaj: http://www.dreamfabric.com/sms/
Natomiast jak chodzi o kody USSD, to z używanych przeze mnie modemów, tryb tekstowy obsługują Option GT 3G+ (PCIMCIA) oraz Vodafone K3565 (USB).
Pozostałe modemy Huawei, z którymi miałem do czynienia, obsługiwały tylko tryb PDU.
O ile w programie Top_NetInfo przy wysyłaniu kodów USSD w zależności od użytego modemu musimy wybierać pomiędzy trybem tekstowym ("Sposób dekodowania wiadomości dla: modemów standardowych"), a trybem PDU ("- niektórych modemów Huawei..."), to przy wysyłaniu SMS-ów obecnie już takiego wyboru nie ma, chociaż w początkowych wersjach programu był.
Może to świadczyć albo o tym, że że TNI sprytnie rozpoznaje tryb pracy modemu i samo go przełącza, albo że już wszystkie modemy obsługują SMS-y w trybie tekstowym. A która odpowiedź jest poprawna, tego nie jestem w stanie Ci powiedzieć.
Trochę na temat SMS-ów oraz trybu PDU możesz przeczytać tutaj: http://www.dreamfabric.com/sms/
Natomiast jak chodzi o kody USSD, to z używanych przeze mnie modemów, tryb tekstowy obsługują Option GT 3G+ (PCIMCIA) oraz Vodafone K3565 (USB).
Pozostałe modemy Huawei, z którymi miałem do czynienia, obsługiwały tylko tryb PDU.
Krzysztof
- lukas_jg
Znalazłem gotowe biblioteki do obsługi COM dla telefonów i modemów 
Teraz czekam na mojego Option Icon 225

Teraz czekam na mojego Option Icon 225

Pozdrawiam, Łukasz
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej dotyczy też wiadomości SMS. Ale z tego co wiem, to modemy można przełączać oraz wybierać z którego trybu chce się skorzystać. W mojej AC881 działa zarówno tryb tekstowy oraz PDU.Chris-Kr pisze:Nie wiem, czy się jednak trochę nie zapędziłem, bo o ile problem na pewno dotyczy kodów USSD, to nie jestem pewien czy dotyczy także wiadomości SMS.
Pozdrawiam YaHooo 

- lukas_jg
Czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak to jest z odbieraniem raportu doręczenia? Jest taka opcja w modemach?
Pozdrawiam, Łukasz
-
- Mistrz bezprzewodowy
TNI wyświetla raporty doręczenia.lukas_jg pisze:Czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak to jest z odbieraniem raportu doręczenia? Jest taka opcja w modemach?
Krzysztof
- lukas_jg
Option już w moich rękach i właśnie stracił kaganiec
Od jutra zaczynamy piłować program

Pozdrawiam, Łukasz
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pochwal się wynikamilukas_jg pisze:Od jutra zaczynamy piłować program

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zainteresuj się gammu, obsługuje Twój modem (a przynajmniej wysyłanie i odbieranie sms).
http://wammu.eu/smsd/ - robi chyba wszystko czego wymagasz.
http://wammu.eu/smsd/ - robi chyba wszystko czego wymagasz.
- lukas_jg
moher> Widziałem to. Chcę jednak coś swojego napisać
. Mniej więcej już wszystko mam obmyślone.
Pobawiłem się trochę i w załączniku pierwsze efekty. Może się to przydać użytkownikom Windows 7 gdzie nie ma jako takiego terminala. Program zawiera kilka błędów więc proszę się nie przejmować jak coś nie zadziała
1. Wybieramy "SETUP PORT" (ustawiamy COM dla swojego modemu)
2. Klikamy "CONNECT"
3. Wpisujemy komendę w polu tekstowym i klikamy "EXECUTE"
dodatkowo kilka wbudowanych komend:
- odczytywanie SMSów (zmiana trybu na tekstowy)
- odczytywanie operatora
- odczytywanie informacji o modemie (nazwa, producent, IMEI, itp)
UWAGA: W programie trzeba ustawić port przed kliknięciem CONNECT ponieważ program sam nie wykrywa jeszcze czy został poprawnie podłączony i nie zwraca błędu (pomimo tego iż pokazuje, że jest podłączony - nie jest)
Pozdrawiam!

Pobawiłem się trochę i w załączniku pierwsze efekty. Może się to przydać użytkownikom Windows 7 gdzie nie ma jako takiego terminala. Program zawiera kilka błędów więc proszę się nie przejmować jak coś nie zadziała

1. Wybieramy "SETUP PORT" (ustawiamy COM dla swojego modemu)
2. Klikamy "CONNECT"
3. Wpisujemy komendę w polu tekstowym i klikamy "EXECUTE"
dodatkowo kilka wbudowanych komend:
- odczytywanie SMSów (zmiana trybu na tekstowy)
- odczytywanie operatora
- odczytywanie informacji o modemie (nazwa, producent, IMEI, itp)
UWAGA: W programie trzeba ustawić port przed kliknięciem CONNECT ponieważ program sam nie wykrywa jeszcze czy został poprawnie podłączony i nie zwraca błędu (pomimo tego iż pokazuje, że jest podłączony - nie jest)
Pozdrawiam!