Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
abber
Stały użytkownik forum

Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !

Post autor: abber »

witam moja wielkoduszność jest przeogromna ! :D przechodząc do sedna, mam domek na wsi, 5 km od większego miasta (28 tys os.) i chce tam zrobić darmowy internet dla każdego ! tzw. HOT SPOT jednakże jest kilka wymagań, osoby podłączające się mają zablokowany dostęp do pobierania plików z programów p2p, ściągania plików z internetu czy dostęp do witryny o profilu www.youtube.pl i podobnych. na jakim sprzęcie to zrobić czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !

Post autor: wojteks »

abber pisze:na jakim sprzęcie to zrobić
Musi być serwer blokujący p2p i inne rzeczy a do tego dzielący pasmo. PC z linuxem albo MikroTik ewentualnie etherwerx. Do tego kilka kart radiowych (Acces Pointów) i anten, dobra lokalizacja i podjęcie ryzyka że ktoś dokona jakiegoś przestępstwa przez internet a będzie na Ciebie bo będziesz właścicielem łącza chyba że zawrzesz umowę (zarejestrujesz każdego użytkownika). Oczywiście musisz logować cały ruch użytkowników itp.
czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?
Nie, jeżeli myślisz o czymś za 150zł-300zł.
Nie pomagam na PW!
abber
Stały użytkownik forum

wiesz co myślę że nikt nie będzie nic robił, łączono się będzie przez telefony lub laptopy chwilowo, to nie bd stałe podłączenie do internetu, to ma byc pseudo HS to bardziej wielka sięc wifi bez zabezpieczeń tylko z ograniczeniami, jednak upieram sie przy AP który blokuje odpowiedni witryny i kilka anten myśle że to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

abber pisze:myślę że nikt nie będzie nic robił, łączono się będzie przez telefony lub laptopy chwilowo,
Optymista-marzyciel.
abber pisze: to nie bd stałe podłączenie do internetu
Jak będzie działać to ludzie tak z tego będą korzystać.
abber pisze: to bardziej wielka sięc wifi bez zabezpieczeń tylko z ograniczeniami
Jak Cię stać i chcesz podjąć takie ryzyko i chcesz być przez wszystkich opluwany że "nie działa".
abber pisze:jednak upieram sie przy AP który blokuje odpowiedni witryny i kilka anten
Musi być router i to dobry a AP po jednym do każdej anteny.
Nie pomagam na PW!
abber
Stały użytkownik forum

Ja robie to aby był dostęp do internetu, nie będe z nikim podpisywal umów czy tez nikt mi nie będzie płacił za internet tak więc nie moga ode mnie wymagac go, jak będzie to będzie jak nie to nie, to będzie na takiej zasadzie, myśle o jeden antenie dookólnej 22 dbi na wyoskosci ok 7 metrów wystarczy ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

na jakim sprzęcie to zrobić czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?
Wystarczy router który obsługuje oprogramowanie DD-WRT np. Asusy serii WL-500, Compex-y serii WP..., Airlive WLA-9000AP (te 2 ostatnie wymagają płatnych licencji-w zamian posiadają dobre układy radiowe-w Compex-ach karta wifi jest wymienna). Np. w Compexie są chyba do wyboru w firmware 3-hot-spoty, a w Airlive 5? Z resztą to nie muszą być akurat te modele routerów-AP, do DD-WRT mamy masę kompatybilnego sprzętu: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices , http://worldspot.net/wk/Main/pl/SetupDDWRT
jareq
abber
Stały użytkownik forum

oo dobrze się składa bo router który chce zakupic jest kompatebilny z tym oprogramowaniem, teraz niech mi Pan powie co takie oprogramowanie jest w stanie zrobić ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

teraz niech mi Pan powie co takie oprogramowanie jest w stanie zrobić ?
Zajmuje się administracją użytkowników, zasadami logowania do sieci, ograniczeniami, poszukaj trochę w Google, osobiście nie korzystałem z tych funkcjonalności. ;)
jareq
abber
Stały użytkownik forum

ok bardzo dziekuje, pomógł mi Pan, natomiast czy jedna antena na wysokości 7 metrów lub wyżej dookólna 19 dbi wystarczy aby był zasieg na 500 m ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

abber pisze:dookólna 19 dbi
Powinna dać radę, ale jeśli będzie sensownej jakości.
Oczywiście o pałeczkach za 20zł z allegro zapominamy.
abber
Stały użytkownik forum

nie nie nie te nawet nie wchodzą w grę myślę o profesionalnej cena od 200
klaps101
Początkujący użytkownik forum

Post autor: klaps101 »

Kurcze, nie chce, zeby wychodziło, że teraz coś mącę itd, ale wydaje mi się, że kiedyś czytałem, że w świetle polskiego prawa trzeba mieć jakąś tam koncesję/pozwolenie, żeby za darmo udostępniać łącze internetowe.

Coś kojarzę, że była kiedyś sprawa, że jakaś kawiarnia udostępniała za darmo łącze i ktoś się do tego przyczepił. I wtedy ta kawiarnia musiała udowadniać, że rozsyłanie za darmo sygnału jest pomocne w pozyskiwaniu nowych klientów, którzy połączą się z netem, ale przy okazji kupią w lokalu kawę itd.

Nie wiem jak to jest teraz, ale rozeznaj się Abber w tej sprawie, żebyś nie miał przypadkiem problemów.
abber
Stały użytkownik forum

chodzi mi o kwestie konfiguracji, sprzętową, kwestię prawna pomińmy :)
ODPOWIEDZ