Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !
witam moja wielkoduszność jest przeogromna !
przechodząc do sedna, mam domek na wsi, 5 km od większego miasta (28 tys os.) i chce tam zrobić darmowy internet dla każdego ! tzw. HOT SPOT jednakże jest kilka wymagań, osoby podłączające się mają zablokowany dostęp do pobierania plików z programów p2p, ściągania plików z internetu czy dostęp do witryny o profilu www.youtube.pl i podobnych. na jakim sprzęcie to zrobić czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?

- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Budowa Hot Spota darmowego, podział transferu łącza !
Musi być serwer blokujący p2p i inne rzeczy a do tego dzielący pasmo. PC z linuxem albo MikroTik ewentualnie etherwerx. Do tego kilka kart radiowych (Acces Pointów) i anten, dobra lokalizacja i podjęcie ryzyka że ktoś dokona jakiegoś przestępstwa przez internet a będzie na Ciebie bo będziesz właścicielem łącza chyba że zawrzesz umowę (zarejestrujesz każdego użytkownika). Oczywiście musisz logować cały ruch użytkowników itp.abber pisze:na jakim sprzęcie to zrobić
Nie, jeżeli myślisz o czymś za 150zł-300zł.czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wiesz co myślę że nikt nie będzie nic robił, łączono się będzie przez telefony lub laptopy chwilowo, to nie bd stałe podłączenie do internetu, to ma byc pseudo HS to bardziej wielka sięc wifi bez zabezpieczeń tylko z ograniczeniami, jednak upieram sie przy AP który blokuje odpowiedni witryny i kilka anten myśle że to najlepsze rozwiązanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Optymista-marzyciel.abber pisze:myślę że nikt nie będzie nic robił, łączono się będzie przez telefony lub laptopy chwilowo,
Jak będzie działać to ludzie tak z tego będą korzystać.abber pisze: to nie bd stałe podłączenie do internetu
Jak Cię stać i chcesz podjąć takie ryzyko i chcesz być przez wszystkich opluwany że "nie działa".abber pisze: to bardziej wielka sięc wifi bez zabezpieczeń tylko z ograniczeniami
Musi być router i to dobry a AP po jednym do każdej anteny.abber pisze:jednak upieram sie przy AP który blokuje odpowiedni witryny i kilka anten
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ja robie to aby był dostęp do internetu, nie będe z nikim podpisywal umów czy tez nikt mi nie będzie płacił za internet tak więc nie moga ode mnie wymagac go, jak będzie to będzie jak nie to nie, to będzie na takiej zasadzie, myśle o jeden antenie dookólnej 22 dbi na wyoskosci ok 7 metrów wystarczy ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wystarczy router który obsługuje oprogramowanie DD-WRT np. Asusy serii WL-500, Compex-y serii WP..., Airlive WLA-9000AP (te 2 ostatnie wymagają płatnych licencji-w zamian posiadają dobre układy radiowe-w Compex-ach karta wifi jest wymienna). Np. w Compexie są chyba do wyboru w firmware 3-hot-spoty, a w Airlive 5? Z resztą to nie muszą być akurat te modele routerów-AP, do DD-WRT mamy masę kompatybilnego sprzętu: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices , http://worldspot.net/wk/Main/pl/SetupDDWRTna jakim sprzęcie to zrobić czy zwykły router wystarczy z kilkoma antenami ?
jareq
-
- Stały użytkownik forum
oo dobrze się składa bo router który chce zakupic jest kompatebilny z tym oprogramowaniem, teraz niech mi Pan powie co takie oprogramowanie jest w stanie zrobić ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zajmuje się administracją użytkowników, zasadami logowania do sieci, ograniczeniami, poszukaj trochę w Google, osobiście nie korzystałem z tych funkcjonalności.teraz niech mi Pan powie co takie oprogramowanie jest w stanie zrobić ?

jareq
-
- Stały użytkownik forum
ok bardzo dziekuje, pomógł mi Pan, natomiast czy jedna antena na wysokości 7 metrów lub wyżej dookólna 19 dbi wystarczy aby był zasieg na 500 m ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powinna dać radę, ale jeśli będzie sensownej jakości.abber pisze:dookólna 19 dbi
Oczywiście o pałeczkach za 20zł z allegro zapominamy.
-
- Stały użytkownik forum
nie nie nie te nawet nie wchodzą w grę myślę o profesionalnej cena od 200
-
- Początkujący użytkownik forum
Kurcze, nie chce, zeby wychodziło, że teraz coś mącę itd, ale wydaje mi się, że kiedyś czytałem, że w świetle polskiego prawa trzeba mieć jakąś tam koncesję/pozwolenie, żeby za darmo udostępniać łącze internetowe.
Coś kojarzę, że była kiedyś sprawa, że jakaś kawiarnia udostępniała za darmo łącze i ktoś się do tego przyczepił. I wtedy ta kawiarnia musiała udowadniać, że rozsyłanie za darmo sygnału jest pomocne w pozyskiwaniu nowych klientów, którzy połączą się z netem, ale przy okazji kupią w lokalu kawę itd.
Nie wiem jak to jest teraz, ale rozeznaj się Abber w tej sprawie, żebyś nie miał przypadkiem problemów.
Coś kojarzę, że była kiedyś sprawa, że jakaś kawiarnia udostępniała za darmo łącze i ktoś się do tego przyczepił. I wtedy ta kawiarnia musiała udowadniać, że rozsyłanie za darmo sygnału jest pomocne w pozyskiwaniu nowych klientów, którzy połączą się z netem, ale przy okazji kupią w lokalu kawę itd.
Nie wiem jak to jest teraz, ale rozeznaj się Abber w tej sprawie, żebyś nie miał przypadkiem problemów.
-
- Stały użytkownik forum
chodzi mi o kwestie konfiguracji, sprzętową, kwestię prawna pomińmy